Plan: | Bestemmingsplan Vriezenveen lintbebouwing en centrumgebied, partiële herziening Verzetstraat L2588 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1700.BPBG2011PH0001-vas1 |
Vriezenveen betreft een typisch lintdorp. Belangrijk voor de ruimtelijke karakteristieke van het lint, is de geleding in de opbouw van de bebouwing, de zogenaamde ‘brinken’. Deze binnenerven met zijdelingse beplanting geven het lint een groen karakter. De groenstructuur wordt in grote mate door deze brinken bepaald. De erven, die via de oppaden worden ontsloten, worden gekenmerkt door hun grote diepte. In veel gevallen lopen de erven vanaf het Westeinde tot aan de zogenaamde opvangwegen, aan de achterzijde. De beplanting op de erfgrenzen zorgt door de lineaire structuur. De woningen zijn achter elkaar gelegen. Uitsluitend de voorste woningen zijn georiënteerd op de openbare weg.
In de volgende afbeelding is de stedenbouwkundige structuur van (een deel van) Vriezenveen weergegeven.
Figuur 2.1. Ruimtelijke structuur van Vriezenveen.
Deze ruimtelijke structuur heeft grote gelijkenis met de ruimtelijke structuur van Staphorst. De Vriezenveense vorm van verkaveling stamt van oorsprong uit de 14e eeuw. De heer van Almelo had vrije Friezen toegelaten om het veen te koloniseren. Er was oorspronkelijk sprake van veertig boerderijen op de niet ontgonnen gronden. Elke boerderij had een breedte van zestien akker, dus van 16 x 7 is 112 meter.
De nederzetting groeide; in het midden van de 15e eeuw was het dorp al zo veranderd, dat de verschillende boerderijen niet meer zestien akker breed waren maar gereduceerd waren tot tien of zelfs acht akker breed. Vanwege ruimtegebrek zijn de percelen nadien verder versmald en zijn woningen uit pure noodzaak achter elkaar gebouwd.
Om bij de achterliggende woningen te kunnen komen, werd veelal een recht van overweg op de voorliggende percelen gevestigd. Deze structuur is heden ten dage nog steeds nadrukkelijk aanwezig.
Het bewuste perceel is niet gesitueerd aan en georiënteerd op het Westeinde. De kavel maakt feitelijk dan ook geen deel uit van de in paragraaf 2.2.1. beschreven structuur.
Figuur 2.2. Ligging plangebied in de bebouwde omgeving.
De Verzetstraat kenmerkt zich als een woonstraat aan de achterkant van de intensieve bebouwing aan het Westeinde. Aan de Verzetstraat is in de loop der tijd een groot aantal woningen gerealiseerd in een vrij open bebouwingsstructuur. De woningen zijn allen georiënteerd op de Verzetstraat. Ook de nieuwe woning zal met de voorzijde worden gericht op de Verzetstraat. Hiermee voegt het plan zich naadloos in de aanwezige bebouwingsstructuur.
Op basis van het besluit van de gemeenteraad van november 2008 zullen naar verwachting in de naaste toekomst meer open plekken van de Verzetstraat worden bebouwd.
Figuur 2.3. Foto voorbeeld open plek en de Verzetstraat in westelijke en in oostelijke richting.