Plan: | Buitengebied herziening 2005, partiële herziening Buitenlandweg K1092 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0033-vas1 |
Onderhavig perceel is gelegen aan de Buitenlandweg. Het gebied ten noorden van de Buitenlandweg is te typeren als het lint. Het gebied ten zuiden van de Buitenlandweg is te typeren als 'open velden'. De bouw van de woning met bijbehorend vrijstaand bijgebouw dient zich te voegen naar de gebiedskenmerken van 'open velden'. Door een goede en verantwoorde inpassing van het perceel wordt er geen onevenredige afbreuk gedaan aan het landschap.
Het omliggende gebied omvat een grootschalig rationeel verkaveld agrarisch gebied met zowel weiden als akkerland. Deze grootschaligheid is ontstaan na herverkaveling van het slagenlandschap ten zuiden van Vriezenveen in de jaren zestig. Daarbij is het gebied geegaliseerd, is het slotenpatroon grofmaziger geworden en zijn boerderijen, in moderne bedrijfsgebouwen, geconcentreerd langs de Oostermaatweg. De openheid wordt slechts doorbroken door beplanting rond een enkel erf, een populierenopstand, enkele vrijstaande bomen die het restant zijn van voormalige erven en het natuurgebied Fayersheide.
De Buitenlandweg grenst aan het bebouwingslint van het Oosteinde van Vriezenveen. Dit bebouwingslint manifesteert zich als een besloten groene rand die vooral wordt bepaald door de laanbeplanting van de Buitenlandweg en de oude boombeplantingen op de kavelgrenzen ten noorden van de Buitenlandweg. De woonkwaliteit in dit lint is hoogwaardig; diepe huiskavels, zwaar geboomte en een fraaie eikenlaan als afronding.
De kwaliteit van het plangebied ligt in de afwisseling van open en gesloten. Her en der staan nog restanten van houtsingels en de afgelopen jaren zijn er ook enkele weer aangeplant. Hierdoor ontstaat een gebied waar de openheid en de structuur het karakter van het landschap bepaalt. De fraaie voor het veenkoloniale landschap kenmerkende laanbeplanting in de vorm van een eikenlaan, de zichtlijnen richting het open landschap en de rechtlijnige ontginningsstructuren zijn waardevolle kwaliteiten van het bestaande landschap.
Bij de inpassing van de woning is het belangrijk om te kijken naar de ruimtelijke kwaliteiten van het gebied en deze als uitgangspunten mee te nemen bij de inpassing van de nieuwe woning met bijbehorend bijgebouw. Deze uitgangspunten gaan vooral in op het versterken van de ruimtelijke kwaliteiten en het waarborgen van de bestaande kwaliteiten van het gebied.
Relatie landschap
Erf
Bebouwing
Figuur 3.4: inpassing van het plan in het landschap
Figuur 3.5: Sfeerbeelden inpassing van het geheel
Door aan te sluiten bij de kwaliteiten van omliggend plangebied wordt het geheel op een landschappelijk verantwoorde manier ingepast. Behoud van de fraaie voor het veenkoloniale landschap kenmerkende laanbeplanting in de vorm van een eikenlaan, behoud en versterking van de zichtlijnen richting het open landschap en aansluiting bij de rechtlijnige ontginningsstructuren dragen bij een behoud en versterking van de waardevolle kwaliteiten van het bestaande landschap. Gekozen is voor een inpassing waarbij enerzijds zichtlijnen worden benadrukt en versterkt, anderzijds beperkt aanplanten van nieuwe eiken om zodoende zichtlijnen op de open velden te behouden. Geconludeerd kan worden dat de nieuwe woning en bijgebouw voldoende landschappelijk wordt ingepast, waarbij de bestaande landschappelijke structuren en kwaliteiten van de omgeving leidend zijn. De schaal, maat en situering van de bebouwing is passend bij het landschap. Derhalve wordt gesteld dat het plan voldoende ruimtelijk wordt ingepast.