Plan: | Buitengebied, herziening 2005, partiële herziening De Posthoeve Daarleseweg 34 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0026-vas1 |
Karakteristiek voor het Twentse landschap zijn de grote variatie en verwevenheid van het landschap en de cultuurhistorische waarden. Duurzame handhaving en waar mogelijk versterking van deze landschappelijke kwaliteiten is belangrijk. Het landschap is echter voortdurend aan veranderingen onderhevig. Door bijvoorbeeld de veranderende rol van de landbouw, recreatieve ontwikkelingen en verstedelijkingsdruk verandert het landschap geleidelijk in een multifunctionele verblijfsruimte, waarin naast landbouw ook functies als recreatie en toerisme, natuur en landschapsbehoud en wonen belangrijker worden. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) biedt hiervoor een basis.
De gemeente heeft met dit plan een sturingsintrument, waarin staat hoe het landschap zich zou kunnen ontwikkelen. Ze kan op grond daarvan toetsen, maar beter nog is mee sturen. Het college wil terughoudend omgaan met regelgeving, daarom geeft het LOP aanleidingen tot beleidsaanpassingen en dwingt het niet tot het verhogen van de regeldruk.
Deelgebied Hallerhoek/Linderflier
Binnen het LOP maakt het plangebied onderdeel uit van deelgebied Hallerhoek/Linderflier. Het oude cultuurlandschap heeft historisch landschappelijke kwaliteiten. Het kopjeslandschap met de vele verspreide essen en kampen (Hallerhoek, Lindrot) is minder gaaf en jonger dan het landschap rond Den Ham. Het accent ligt dan ook op herstel van de karakteristieken van het oude cultuurlandschap, zoals het kleinschalige reliëf (geïsoleerde koppen), de verspreid liggende éénmansessen (kampen) met hun oude bebouwingen (essen en hoevezwermen) en de vele landschapselementen.
Kleinschalige afwisseling in het (agrarisch) grondgebruik tussen de hogere koppen en de lagere delen dient in dit oude cultuurlandschap te worden gestimuleerd, om de kleinschalige variatie tot uitdrukking te brengen. Daarnaast gaat de aandacht uit naar ontwikkeling van de Linderbeek, ten behoeve van het beeksysteem van de Regge. Retentie van hoge piekafvoeren speelt hierin de hoofdrol.
Herstel en versterking landschapswaarden
Herstel en versterking van landschappelijke en cultuurhistorische waarden is van toepassing in gebieden waar de gaafheid is verminderd (door verrrommeling door toename stedelijke druk, recreatie en schaalvergroting van de landbouw e.d.) en waar landschapsherstel wenselijk is om de herkenbaarheid van het gebied te vergroten. Gestreefd wordt naar herstel en versterking van de fijnmazigheid en verwevenheid van het landschap door aanleg van o.a. houtwallen, singels bosjes, erfbeplantingen en paden. De behoud- en herstelgebieden vallen grotendeels binnen de in het kader van de Reconstructie aangegeven verwevingsgebieden, met een dubbelaccent op grondgebonden landbouw en landschap/cultuurhistorie (streefbeeld 2015). Een voorbeeld van een Essen- en Kampen landschap waar 'herstel en versterking' wordt aanbevolen is Hallerhoek.
In deze paragraaf is het landschappelijke streefbeeld door de gemeente Twenterand voor het gebied geformuleerd. Het betekent niet dat deze streefbeelden per direct kunnen worden gerealiseerd, maar als de kansen zich aandienen dan is dit landschappelijk gezien wenselijk.
Landschapstype: Kampen- en essenlandschap
Ontwikkelingsaccent: Herstel en versterking landschapswaarden
Deelgebied: Hallerhoek
Aandachtspunten en kansen:
Ten aanzien van Natuur- en landschapscampings wordt het volgende gesteld.
Kenmerken: het ontwerp van campings is gericht op een sterke relatie met de groene omgeving. Camping en groen gaan minimaal gelijkwaardig samen.
Potentiële meerwaarde voor het landschap: versterken van de kleinschalige structuur van het landschap tussen de erven en de relatie met het landschap (verankering in omgeving) door erfbeplantingen en openbare paden rond de kavels - Natuurontwikkeling, natuurbeheer en vergroten van natuurgebieden - Invulling waternood (retentie- en infiltratiebekkens).
Conclusie
De herstructurering van het vakantiepark past prima binnen de uitgangspunten van het LOP. Bij uitvoering van het project zal extra aandacht zijn voor het aanbrengen van landschapselementen en groenstructuren. Hiermee wordt de relatie met het omliggende landschap versterkt.
De gemeente Twenterand heeft haar visie op recreatie en toerisme vervat in het 'Toeristisch beleidsplan gemeente Twenterand'. Dit beleidsplan is tot stand gekomen in samenwerking met de toeristisch-recreatieve sector binnen de gemeente Twenterand.
In het algemeen vormt routegebonden recreatie, zoals fietsen en wandelen, de belangrijkste vorm van dagrecreatie in Overijssel. Dit vooral in de leeftijdscategorie 55+. Ook andere leeftijdscategorieën ondernemen deze activiteiten, maar de participatie bij deze activiteit van 55+ers is het grootst. Deze 'actieve senior' is bij uitstek op zoek naar rust en mooie natuur, bij voorkeur wandelend of fietsend.
Een groot deel van de overnachtingen in Overijssel en in Twenterand vindt plaats op campings. Het aandeel van overnachtingen in een hotel of pension is in Overijssel laag, in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Met nog geen 8% van de totale toeristische overnachtingen in Nederland neemt de provincie Overijssel een bescheiden negende positie in. Er is dus duidelijk winst te boeken wat betreft toeristische overnachtingen, zeker wanneer gekeken wordt naar de toeristische mogelijkheden binnen Overijssel (natuur, fietsen, wandelen, etc.).
De kernkwaliteiten van Twenterand laten zich vertalen in rust, ruimte en groen. De recreatieve beleving is gericht op natuur en landschap, maar ook op cultuurhistorie en fietsen en wandelen. Twenterand kiest bewust voor deze mix. Nieuwe ontwikkelingen dienen hierbij aan te sluiten. Vormen van massatoerisme zijn daarom niet wenselijk, het gaat om een verantwoorde groei passend binnen het huidige karakter.
Het beleid richt zich enerzijds op de rustzoekende, cultuurgeïnteresseerde en natuurgerichte toeristen en recreanten van buiten de gemeente en anderzijds op de recreatiemogelijkheden voor de eigen bevolking. De gemeente richt zich op het behoud en het versterken van haar buitengebied. Essentieel voor toerisme en recreatie is het behoud van de diversiteit, de cultuurwaarden en de extra mogelijkheden voor de landbouw en de natuur. Toerisme en recreatie vormen mede een economische basis voor een vitaal platteland. Extra toeristen zorgen namelijk voor extra werkgelegenheid en een bredere basis voor de bestaande voorzieningen op het platteland. Een en ander heeft de gemeente Twenterand als volgt vervat:
"Ontwikkeling en versterking van het toeristisch recreatieve product gericht op een beheerste groei en kwaliteitsverbetering teneinde te komen tot meer bezoekers, een langere verblijfsduur, meer herhalingsbezoek, het vergroten van de herkenbaarheid van Twenterand en het vergroten van het economische effect van toerisme."
De gemeente Twenterand heeft in haar beleidsplan een aantal strategieën benoemd en uitgewerkt naar concrete maatregelen. De volgende strategieën worden in kernwoorden onderscheiden:
In het voorliggende geval is op de eerste plaats de strategie 'kwaliteit' van belang, maar ook de strategie 'infrastructuur'.
Kwaliteit
Zowel voor dagrecreatieve als voor verblijfsrecreatieve voorzieningen zal de gemeente kwaliteitsverbeteringen van bestaande voorzieningen en accommodaties stimuleren en ondersteunen. De toerist vraagt naar steeds meer luxe en comfort. Om aan die wensen te kunnen voldoen is vaak extra ruimte nodig. De gemeente zal waar mogelijk, medewerking verlenen in haar vergunningenbeleid, om kwaliteitsverbeteringen te stimuleren.
Naast de kwaliteit van particuliere accommodaties (verblijf of dagrecreatief) is ook de kwaliteit van de openbare ruimte van groot belang voor het toeristisch aanbod. Naast een aantrekkelijke aankleding van de openbare ruimte draagt de gemeente zorg voor een hoge kwaliteitsstandaard voor openbare voorzieningen als bankjes, picknickplaatsen, afvalbakken, etc. Als maatregelen worden het optimaliseren van de kwaliteit van de openbare ruimte en voorzieningen en het streven naar een hoge kwaliteit van het toeristisch aanbod genoemd.
Infrastructuur
Het landelijke karakter van Twenterand vormt een aantrekkelijk decor voor routegebonden vormen van recreatie. Voor Twenterand zijn met name wandelen, fietsen, skeeleren en paardrijden (waaronder ook het mennen), kanoën en ATB-en interessante vormen van routegebonden recreatie.
Daar waar mogelijk en interessant kan het aanbod van recreatieve infrastructuur en toeristische routes worden uitgebreid met enkele nieuwe thematische routes. De gemeente ondersteunt nieuwe initiatieven, die een aanvulling zijn op het huidig netwerk. Belangrijk is dat nieuwe routes inspelen op de gevoelswaarde van de toerist: beleving van het gebied. Als maatregelen voor het verbeteren van de infrastructuur worden onder andere het aanpakken eventuele missing links in fietspadennetwerk en het ontwikkelen van nieuwe routes genoemd.
Conclusie
Het verbeteren van de kwaliteit en de routegebonden recreatieve voorzieningen spelen op grond van het Toeristisch beleidsplan een belangrijke rol. Met voorliggende herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied, herziening 2005" wordt hier vanuit planologisch oogpunt op ingespeeld. Voorliggende herziening is dan ook in overeenstemming met de gemeentelijke beleidsuitgangspunten op het gebied van recreatie en toerisme.