Plan: | Buitengebied, herziening 2005, partiële herziening Vroomshoopseweg 33d |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0003-vas1 |
Economische vitaliteit en sociale weerbaarheid zijn de sleutelwoorden in de 'Toekomstvisie Twenterand'. Twenterand heeft ook te maken met de (negatieve) gevolgen van de afname van de werkgelegenheid in de agrarische sector. Werk en inkomen in het landelijke gebied zijn blijvend noodzakelijk, anders vervalt het landelijke gebied tot een woon- en verblijfsruimte die de vitaliteit mist om op de lange termijn aantrekkelijk te blijven.
De 'Toekomstvisie Twenterand' zet in op ondernemerschap en vestiging van nieuwe ondernemingen wordt aangemoedigd. Sectoren die hiervoor in aanmerking komen zijn nieuwere economische dragers zoals de kleinschalige kenniseconomische bedrijfsactiviteiten, vrije beroepen en maatschappelijke dienstenactivteiten. De economische structuur/flexibiliteit van Twenterand zal door diversificatie en innovatieve kracht in staat moeten zijn om adequaat in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en, anderzijds werkgelegenheid moeten bieden voor de eigen bewoners.
Bedrijven die de eigen kenmerken, identiteit en kwaliteiten van Twenterand hebben moeten behouden blijven en/ of versterkt worden en nieuwe bedrijven die een bijdrage leveren aan die potentiële veerkracht moeten aangetrokken worden. De grote beschikbaarheid van fysieke ruimte in Twenterand is een aantrekkelijke werk- en woonomgeving/arbeidsmarkt voor (kleinschalige) bedrijvigheid in de financiële dienstverlening, informaticabedrijven, kunstenaarsateliers en advocatenkantoren. Tevens zorgt dit voor verweving met woon-, natuur-, recreatie- en agrarische functies en worden zo nieuwe economische dragers gegenereerd die de vitaliteit van het landelijk gebied ten goede komen.
Het plangebied is in het Landschapontwikkelingsplan Noordoost Twente en Twenterand (LOP) aangemerkt als 'Jongere zand - en heideontginngen'. In vergelijking met het oude cultuurlandschap is hier meer ruimte voor (vernieuwende) grootschalige ontwikkelingen van de landbouw of andere functies zonder dat natuur- of landschapswaarden worden aangetast. Behoud van de identiteit van het landschap is hier één van de voornaamste uitgangspunten. De identiteit van het gebied wordt versterkt als ontwikkelingen plaatsvinden in de vorm van lijnen (bijv. langs de wegen) of vlakken passend binnen de verkaveling. Het accent is gericht op versterking van de (ruimtelijke) landschapsstructuur. Het betreffen gebieden waar een stevige landschappelijke structuur noodzakelijk is. In deze ‘versterkingssgebieden’ is het accent meer gericht op landelijk wonen, op (kleinschalige) bedrijvigheid en op recreatie dan in de overige gebieden.
Het onderhavige bestemmingsplan voorziet in het hergebruiken van een bestaand bedrijfsperceel voor kleinschalige bedrijvigheid. Door het hergebruik van het perceel wordt een impuls gegeven aan de vitaliteit van het landelijk gebied doordat ingezet wordt op kleinschalige nieuwe economische dragers in het landelijk gebied. Dit zal ten goede komen aan de lokale economie en daarmee de lokale werkgelegenheid.
Doordat de bestaande kavel wordt benut voor kleinschalige bedrijvigheid en de bestaande landschappelijke structuren en waarden niet aangetast worden past het initiatief binnen de beleidsuitgangspunten van de gemeente Twenterand.