Plan: | Buitengebied, herziening 2005, partiële herziening Lindrot 10 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0002-ont2 |
Aan de hand van de bestaande structuren en kwaliteiten van het landschap heeft Bijkerk C.S. Tuin- en landschapsarchitecten een landschapsplan opgesteld. Dit landschapsplan beoogt de versterking van de aanwezige structuren en het landschappelijk inpassen van de nieuwe woning in het landschap. In het landschapsplan wordt het accent gelegd op het herstel van de karakteristieken van het oude cultuurlandschap met hun oude bebouwing (boerderijstijl voor nieuwe woning) en de het versterken en toevoegen van landschapelementen. De uitvoering van het inrichtingsplan doet geen afbreuk aan het cultuurhistorisch essenlandschap.
Figuur 6.1. Totale inrichtingsplan
Figuur 6.2 Inrichtingsplan ingezoomd op nieuwe woning
In dit ontwerp is met alle uitgangspunten rekening gehouden. De te onderscheiden elementen:
Nieuwe woning
De nieuwe woning wordt in oude Twentse boerderijstijl opgericht en is passend binnen de gemeentelijke welstandsnota van de gemeente Twenterand. De totale maximale inhoud van de nieuwe woning, inclusief ondergeschikte gebouwen, mag maximaal 2000 m³ bedragen. Aan de voorwaarden gesteld in de regeling 'Nieuwe landhuizen door sanering' wordt voldaan.
Solitaire bomen
De solitaire bomen geven het erf extra karakter en omsluiten het erf niet. Soorten als kastanje, linde, beuk, walnoot zijn passend op Twentse erven. Soorten zoals boswilg, hazelaar, hulst, lijsterbes, ratelpopulier, ruwe berk, vuilboom, wintereik, zachte berk en zomereik zijn soorten die van nature groeien op de onderliggende Veldpodzolbodem.
Boomgroep
De bestaande boomgroepen zullen worden versterkt tot consistente boomgroepen en worden aangevuld met eik, beuk en/of es. De boomgroepen vormen de sobere aankleding van het erf.
Siertuin
De siertuin bij de nieuwe woning wordt naar wens van de bewoners ingericht. Voor het overige zal de uitstraling van het erf eenvoudig zijn zodat de nieuw te bouwen woning goed naar voren komt.
Haag
Siertuinen worden van oudsher omzoomd met haagstructuren. In dit geval is gekozen voor een beukenhaag aangezien deze landschappelijk gezien het beste aansluit op de aanwezige beplanting
Struweel
Het perceel zal omringd worden door struweel met overstaanders. Hiermee wordt een landschap gecreëerd passend bij het oude cultuurlandschap.
Weide
De overige delen van het perceel zijn ingericht voor begrazing. De weiden zijn omheind door eikenhouten hekwerken.
Inmiddels is op het terrein een aarden wal aangelegd. Deze aarden wal maakt geen onderdeel uit van hetgeen hiervoor beschreven. De aanleg van deze wal is niet vergunningplichtig.
De nieuwe woning wordt ontsloten via Lindrot. Gelet op de functie van deze weg levert dat vanuit verkeerskundig oogpunt geen bezwaren op. Parkeren ten behoeve van de nieuwe woning vindt plaats op eigen grond. Er wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernormen.
Voor de bedrijfswoning die bestemd wordt als burgerwoning veranderd er verkeerskundig niets. Enkel de bestemming veranderd. De woning zal nog steeds ontsloten worden op het Lindrot. Parkeren zal ook plaats blijven vinden op eigen terrein.
Resumerend word gesteld dat met het inrichtingsplan wordt aangesloten bij het huidige landschap terwijl de uitgangspunten van de gemeente Twenterand en de initiatiefnemer op adequate wijze in het plan zijn opgenomen. Tegen de wijziging van de bestemming op het perceel Lindrot 10 en Lindrot 3a/3b bestaan vanuit ruimtelijk en planologisch oogpunt geen overwegende bezwaren.