direct naar inhoud van 6.2 De compensatiekavel
Plan: Buitengebied herziening 2005, partiele herziening Vroomshoopseweg (nabij nr. 28)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPBG2009PH0020-VAS1

6.2 De compensatiekavel

6.2.1 Ontwerpuitgangspunten

Het erf aan de Vroomshoopseweg ligt in een veldontginning op de rand van de dekzandrug, waarop de Zandstuve is ontstaan. Het landschap kenmerkt zich tegenwoordig door rechte wegen, rechthoekige verkavelingen en de vele houtwallen langs de perceelsgrenzen. De gebouwen liggen aan en haaks op de ontginningswegen, zoals de Vroomshoopseweg. Hier hebben alle gebouwen samen een lint gevormd.

Aan de Vroomshoopseweg ligt op de plek van het toekomstige erf nu een schapenweide. De weide maakt deel uit van een doorkijk van de weg naar de Zandstuve.

Door de opbouw van de bodem en de karakteristieken van het landschap zijn er concrete uitgangspunten voor de landschappelijke inpassing te benoemen. Hieronder zijn ze opgesomd:

  • de landschappelijke inpassing van het erf aan de Vroomshoopseweg dient binnen het sobere karakter van erven in een ontginningslandschap en de rationele verkaveling plaats te vinden;
  • er is sprake van een visuele relatie tussen het huis en de ontginningsweg;
  • de vorm van het erf is recht;
  • er is sprake van een traditionele indeling in voor-, zij- en achtererf;
  • de heldere scheiding in gebouwen en gebruik van voorerf en achtererf;
  • de detaillering: sober met een beperkte toepassing van verhardingen, greppels en gras;
  • een bescheiden tuin (in combinatie met een nutstuin);
  • de woning niet verstoppen achter de tuin;
  • de grote dakvlakken blijven zichtbaar vanuit landschap.

Daarnaast heeft de gemeente een aantal aanvullende uitgangspunten bepaald die in het ontwerp moeten worden meegenomen:

  • sluit met bebouwing aan op het bestaande lint;
  • houdt de weide met de doorkijk van de Vroomshoopseweg naar de Zandstuve zoveel mogelijk open;
  • houdt rekening met de geluidscontour wegverkeerslawaai en hindercirkel(s) van nabijgelegen bedrijven.

Daarnaast heeft de initiatiefnemer van het plan, de heer G. Bosch, een aantal uitgangspunten meegegeven, te weten:

  • een haag als afscheiding;
  • een duidelijke hoofdingang aan de Vroomshoopseweg;
  • eventueel aanleg drinkpoel voor wild;
  • een fruitgaard.

6.2.2 Het inrichtingsplan

Aan de hand van de in 6.2.1 genoemde uitgangspunten, aangevuld met handvaten uit 'Een catalogus van boerderijen en erven" opgesteld door provincie Overijssel en het Oversticht, is een inrichtingsplan opgesteld. Dit plan is weergegeven in figuur 6.1.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPBG2009PH0020-VAS1_0016.jpg"

Figuur 6.1. Inrichtingsplan

In dit ontwerp is met alle uitgangspunten rekening gehouden. De te onderscheiden elementen:

Woning sluit aan op lint

De nieuwe woning sluit aan op het bestaande lint tussen Den Ham en Vroomshoop.

Singel

De singel over het perceel vormt een essentieel element in de erfbeplanting en is de schakel tussen het erf en het omliggende landschap.

Solitaire bomen

De solitaire bomen geven het erf extra karakter en omsluiten het erf niet. Zo zijn de dakvlakken nog zichtbaar vanuit het landschap. Soorten als kastanje, linde, beuk, walnoot zijn passend op Twentse erven. Soorten zoals boswilg, hazelaar, hulst, lijsterbes, ratelpopulier, ruwe berk, vuilboom, wintereik, zachte berk en zomereik zijn soorten die van nature groeien op de onderliggende Veldpodzolbodem.

Boomgroep

Op het erf zijn twee boomgroepen opgenomen. Deze boomgroepen vormen de sobere aankleding van het landschappelijke raamwerk.

Siertuin

De siertuin rondom de woning wordt naar wens van de bewoners ingericht. De voorkant van het erf wordt in gebruik genomen als combinatie van sier- en nutstuin.

Boomgaard

Aan de voorkant van het erf staan enkele hoogstamfruitbomen. Het is een boomgaard met fruit- of notenbomen (appel, peer, pruim, kers, walnoot).

Haag

De voortuin is omsloten door groene beukenhagen. De beukenhagen zorgen voor een goede overgang van tuin naar landschap.

Weide

De overige delen van het perceel zijn ingericht als weide voor enkele stuks vee. De weiden zijn omheind door eikenhouten hekwerken.

Zichtlijnen

Vanuit het huis is een directe zichtrelatie met de ontginningsweg en het omliggende landschap aan de overkant van de Vroomshoopseweg. Ook is er de zichtlijn van de weg naar de Zandstuve zoveel mogelijk open gehouden.

6.2.3 Verkeersaspecten-parkeren

De woning wordt ontsloten via de Vroomshoopseweg. Gelet op de functie van deze weg levert dat vanuit verkeerskundig oogpunt geen bezwaren op. Parkeren ten behoeve van de woningen vindt plaats op eigen grond. Er wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernormen.

Resumerend wordt gesteld dat met het inrichtingsplan wordt aangesloten bij het huidige landschap terwijl de uitgangspunten van de gemeente Twenterand en de initiatiefnemer op adequate wijze in het plan zijn opgenomen. Tegen de wijziging van de bestemming perceel bestaat vanuit ruimtelijk en planologisch oogpunt geen overwegende bezwaren.