Plan: | Stadspolder Kortgene 3e wijziging |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1695.WPStadspolder2021-VA01 |
In 2013 is het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene vastgesteld. In 2016 en in 2020 zijn vervolgens het wijzigingsplan Stadspolder Kortgene en Stadspolder 2e wijziging vastgesteld, hierin zijn het maximum aantal woningen, de verdeling hiervan en het bouwvlak ten behoeve van het multifunctioneel centrum gewijzigd.
In het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene zijn enkele wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Voorliggend wijzigingsplan geeft uitvoering aan één van deze bevoegdheden. Namelijk wijzigingsbevoegdheid 11.7 waarin staat dat burgemeester en wethouders het maximaal aantal woningen in de bestemmingen Woongebied kunnen wijzigingen op voorwaarde dat dit in overeenstemming is met de op dat moment actuele provinciale woningbouwafspraken.
Met dit plan wijzigen gedeeltelijk de juridisch-planologische kaders zoals vastgelegd in het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene. De planregels is aangepast voor het aantal toegestane woningen binnen de bestemming Woongebied. Voor het overige geldt dat de regeling zoals vastgelegd op de verbeelding en in de planregels van het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene (dient in samenhang met het wijzigingsplan Stadspolder Kortgene en Stadspolder Kortgene 2e wijziging te worden gelezen) van kracht blijft. Om na te gaan welke regeling geldt, zal dit wijzigingsplan steeds in samenhang met het voorgenoemde bestemmingsplan moeten worden gelezen.
De toelichting van dit wijzigingsplan is beknopt, omdat de toegestane mogelijkheden zoals opgenomen binnen de wijzigingsbevoegdheden reeds zijn getoetst aan de geldende beleidskaders en de relevante milieuaspecten ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene.
Het plangebied omvat het volledige plangebied van het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene. Het plangebied wordt begrensd door de Kaaidijk in het zuiden, de Oostdijk in het oosten en de Molendijk in het noorden. In figuur 1.1 is de ligging van het plangebied weergegeven.
Figuur 1.1 Locatie plangebied ten oosten van de kern van Kortgene (bron: Google Maps)
Deze toelichting heeft de volgende opzet:
In dit hoofdstuk worden de wijzigingen ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan beschreven.
De behoefte aan de woningbouwontwikkeling is in het geldende bestemmingsplan onderbouwd op basis van de toen beschikbare bevolkingsprognoses en een haalbaarheidsstudie van de woningcorporatie. Binnen de bestemming Woongebied zijn woningen voorzien. In de planregels van deze bestemming zijn in eerste instantie 20 woningen toegestaan. In het wijzigingsplan Stadspolder Kortgene, 2e wijziging zijn binnen deze bestemming 57 woningen mogelijk gemaakt.
Omdat een verdere bevolkingsgroei voorzien blijft, worden er extra woningen toegevoegd aan de ontwikkeling. Binnen de bestemming Woongebied betreft dit 66 extra woningen. De woningen dienen te allen tijde opgericht te worden binnen het geldende bouwvlak.
Binnen de bestemming Woongebied (artikel 11.7) is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het aantal woningen te veranderen. Het toepassen van deze wijzigingsbevoegdheid is uitsluitend toegestaan indien de wijziging in overeenstemming is met de actuele woningbouwafspraken. Toetsing aan deze woningbouwafspraken is opgenomen in paragraaf 3.1.1.
In het kader van dit wijzigingsplan vindt geen uitgebreide toetsing plaats aan de geldende beleidskaders op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau. De ontwikkelingsmogelijkheden zoals opgenomen in de diverse wijzigingsbevoegdheden zijn getoetst aan de geldende beleidskaders bij opstelling van het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene.
Het wijzigen van het maximaal toelaatbaar aantal woningen binnen de bestemming Woongebied kan alleen wanneer dit in overeenstemming is met de actuele woningbouwafspraken. Dit is een vereiste vanuit de opgenomen wijzigingsbevoegdheid, maar ook vanuit de ladder voor duurzame verstedelijking (Bro). Zorgvuldig ruimtegebruik is in beide gevallen het uitgangspunt. Doel van de ladder voor duurzame verstedelijking is een goede ruimtelijke ordening in de vorm van een optimale benutting van de ruimte in verstedelijkte gebieden. De ontwikkeling moet voorzien in een actuele behoefte, bij voorkeur gerealiseerd binnen het bestaand stedelijk gebied van de regio door benutting van beschikbare gronden door herstructurering, transformatie of anderszins. Wanneer dit niet mogelijk is moet worden gemotiveerd waarom dit niet mogelijk is.
In het Besluit ruimtelijke ordening (verder: Bro) is geregeld dat voor stedelijke ontwikkelingen - waaronder het bouwen van woningen - een onderbouwing in het bestemmingsplan noodzakelijk is (artikel 3.1.6. van het Bro). De toelichting bij een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling (zoals woningbouw) mogelijk maakt, bevat een beschrijving van de behoefte aan die ontwikkeling. Indien het bestemmingsplan die ontwikkeling mogelijk maakt buiten het bestaand stedelijk gebied moet ook worden gemotiveerd waarom niet binnen het bestaand stedelijk gebied in die behoefte kan worden voorzien.
Toetsing
In het moederplan uit 2013 is begonnen met het mogelijk maken van 40 woningen. Daarna is gelet op de woningbehoefte via de eerste twee wijzigingsplannen het aantal woningen al opgehoogd naar 77 (20 binnen de bestemming Gemengd en 57 binnen de bestemming Woongebied. Met deze derde wijziging wordt het aantal binnen de bestemming Woongebied verhoogd van 57 naar 123. Met deze planologische wijziging worden dus 66 woningen extra mogelijk gemaakt.
Uit jurisprudentie blijkt dat het realiseren van 12 woningen of meer wordt gezien als stedelijke ontwikkeling. Dat betekent dat moet worden getoetst zoals hiervoor beschreven. De locatie heeft al een woonbestemming en is daarmee onderdeel van het bestaand stedelijk gebied.
Beschrijving behoefte
De gemeente Noord-Beveland maakt onderdeel uit van de woonregio De Bevelanden.
De woningbouwopgave in de Bevelanden is afgestemd in de 'Woningmarktafspraken De Bevelanden 2020-2030 (mei 2020)'. In de Woonvisie De Bevelanden 2019-2023 is de visie op het wonen in de regio beschreven. Deze visie is in de woningmarktafspraken vertaald naar uitgangspunten. De voor de behoefte relevante uitgangspunten zijn hierna beschreven.
Algemeen
Ruimtelijk
Programmatisch
De regio hanteert de bandbreedte tussen twee bevolkings-/huishoudensprognoses van de Provincie Zeeland en Primos. Voor de periode 2020-2030 betekent dit een groei van 2.000 tot maximaal 3.300 huishoudens op De Bevelanden. De optelsom van alle harde en zachte plannen inclusief vervangende woningen, paste in mei 2020 binnen de bovengrens van de prognoses.
In Noord-Beveland was in mei 2020 harde plancapaciteit voor 276 woningen en zachte plancapaciteit voor 217 woningen (bron: woningmarktafspraken 2020-2030).
Figuur 3.1 Nieuwbouw- en herstructureringsprogramma De Bevelanden per gemeente in de periode 2020-2030 (Bron: Woningmarktafspraken De Bevelanden 2020-2030)
Voorwaarde van de provincie is, dat plannen moeten passen in de regionale woningmarktafspraken. Dat zijn de Woningmarktafspraken De Bevelanden 2020-2030. Een exacte planning van aantallen per bouwlocatie is niet meer nodig. Er mag worden geschoven binnen de gemeentelijke planningslijst.
Het gaat er uiteindelijk om dat de daadwerkelijke productie niet boven de 493 woningen komt in de periode 2020-2030.
De actuele gemeentelijke planningslijst is de Woningbouwmonitor 2021, die is opgenomen in bijlage 1 van dit wijzigingsplan. In 2020 zijn 101 woningen gerealiseerd. Dat betekent dat er in de periode tot 2030 nog 392 woningen kunnen worden toegevoegd op basis van de huidige regionale afspraken.
Rekening houdend met 30% planuitval, zouden er 509 woningen gepland moeten worden om de uiteindelijke opgave tijdig te kunnen realiseren. Hierbij is nog geen rekening gehouden met sloop. Op dit moment zijn nog 430 woningen gepland in deze periode. Stadspolder Kortgene is in de planning opgenomen met een toevoeging van 36 woningen in de periode 2021-2023. Met dit bestemmingsplan worden 66 woningen extra mogelijk gemaakt.
Conclusie
Op De Bevelanden is behoefte aan het toevoegen van 493 woningen in de periode 2020-2030. Hiervan zijn in 2020 101 woningen toegevoegd. Er is nog ruimte om 392 woningen toe te voegen. De bestaande harde plancapaciteit is hiervoor ontoereikend. Het toevoegen van 66 woningen aan de harde plancapaciteit past binnen de actuele regionale woningbouwafspraken.
De ontwikkeling voldoet daarmee aan de ladder van duurzame verstedelijking.
De Zeeuwse Woonagenda is een nieuwe manier van samenwerken tussen de Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland. In de Woonagenda worden de belangrijkste uitdagingen op woongebied voor de provincie beschreven. Deze uitdagingen gaan over het voorbereiden van woningen op de toekomst.
Uit het Kwalitatief Woononderzoek Zeeland (KWOZ, Stec Groep, 2019) volgen een aantal belangrijke conclusies over de woonopgaven in Zeeland:
Vanuit deze onderzoeksresultaten is verkend welke opgaven het meest urgent zin en waarbij samenwerking op Zeeuws niveau de meeste toegevoegde waarde heeft. Samengevat gaat het om de volgende belangrijkste opgaven:
Toetsing
In de regio Bevelanden is nog behoefte aan gezinswoningen, daarnaast aan levensloop bestendige/ nul-treden woningen. Onderliggend wijzigingsplan maakt een toename aan woningen mogelijk, waarbij het woningtype vrij is.
In het kader van dit wijzigingsplan vindt geen toetsing plaats aan de relevante milieuaspecten. De ontwikkelingsmogelijkheden zijn reeds grotendeels getoetst aan de relevante milieuaspecten bij opstelling van het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene. Hierna wordt voor de aspecten ecologie (stikstof), water, verkeer en parkeren getoetst of bij uitbreiding van het aantal woningen voldaan wordt aan de relevante wetgeving.
Met de uitspraak van de Raad van State is het Programma Aanpak Stikstof komen te vervallen. Ieder plan en project zal daarom moeten aantonen dat er geen sprake is van negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen voor de kwalificerende soorten en habitattypen uit de dichtstbijzijnde stikstofgevoelige delen van Natura 2000-gebieden. Om te bepalen wat de stikstofdepositie van de ontwikkeling is wordt gekeken naar de huidige vergunde situatie en de situatie die mogelijk wordt gemaakt. Momenteel zijn 57 woningen mogelijk. Met dit wijzigingsplan worden daar 66 woningen aan toegevoegd. Voor de realisatie van de 66 extra vrijstaande woningen dient te worden onderzocht of er sprake is van stikstof depositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. De woningen worden gasloos gerealiseerd, er is dan ook geen sprake van stikstofemissie door het stoken van gas. De realisatie van de woningen leidt wel tot een toename van verkeer die zou kunnen leiden tot een toename van stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden in de omgeving. Ook de aanlegfase zou kunnen leiden tot een toename van stikstofdepositie in deze gebieden. Er is een AERIUS berekening uitgevoerd voor zowel de aanleg als de gebruiksfase van de ontwikkeling om dit te onderzoeken.
Uit de berekeningen in AERIUS Calculator (bijlage 2) blijkt dat er geen rekenresultaten zijn hoger dan 0,00 mol/ha/j. De ontwikkeling leidt daarmee niet tot negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen voor de kwalificerende soorten en typen uit Natura 2000-gebieden. Gezien bovenstaande conclusies staat de Wet natuurbescherming en het beleid van de provincie, de uitvoering van het plan niet in de weg. De uitkomsten van de berekening dienen 5 jaar te worden bewaard, zodat bij controle kan worden aangetoond dat dit aspect is onderzocht.
Voor het aspect water zijn vrijwel alle aspecten reeds in het bestemmingsplan Stadspolder getoetst en onveranderd gebleven. Door de toename van 66 woningen zal het verhard oppervlak binnen het plangebied toenemen ten opzichte van de huidige situatie. In het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene is in de toelichting beschreven dat gelet op de substantiële toename van het verhard oppervlak een waterberging van 1.620 m3 ofwel 2.000 m2 in het plan wordt opgenomen. Deze waterberging is destijds bepaald voor de gehele ontwikkeling van de wijk Stadspolder in fasen (op basis van 130 woningen) en voorziet daarmee ook in de waterberging voor de verhardingstoename door de toename van 66 woningen waardoor het totaal aantal woningen op 123 komt en onder de 130 woningen blijft binnen het plan Stadspolder.
Verkeersgeneratie
Op basis van de kencijfers van het CROW is de verkeersgeneratie voor 66 extra vrijstaande woningen bepaald op 515 mvt/etmaal (66 x 7,8 mvt/etmaal). Dit wordt afgewikkeld op de Molendijk/Oudedijk ten noorden van het plangebied. Het aandeel van het extra verkeer op deze doorgaande weg is laag. Er is voldoende ruimte op deze weg om het verkeer op te vangen. Het verkeer gaat op in het heersende verkeer op de N256 aan de oostzijde van Kortgene en op de N255 ten noorden van Kortgene.
Parkeren
In het geldende bestemmingsplan Stadspolder Kortgene is Artikel 20 lid 3 bepaald dat elke woning in principe parkeergelegenheid (p,p,) op het eigen bouwperceel overeenkomstig de minimale norm volgens de CROW/ASVV, publicatie 317 2012, of daaropvolgende uitgaven, biedt met dien verstande dat deze norm inclusief 0,3 p.p. voor bezoekers is en bij de parkeerbalans een onderscheid wordt gemaakt tussen het theoretische en berekenings-aantal. Hierdoor is ook geborgd dat bij nieuwe woningen voldoende parkeergelegenheid is voorzien.
Dit wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het wijzigingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Om na te gaan welke regeling geldt, zal dit wijzigingsplan steeds in samenhang met het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene moeten worden gelezen. Dit omdat voor de niet-gewijzigde onderdelen de regeling zoals vastgelegd in dit bestemmingsplan van kracht blijft.
De verbeelding behorend bij dit wijzigingsplan betreft slechts een plancontour met daarop het plangebied aangegeven waarop dit wijzigingsplan van toepassing is.
Binnen de bestemming Woondoeleinden dient tevens een enkele regel gewijzigd te worden om het maximaal toelaatbaar aantal woningen te wijzigingen. De volgende artikelen uit het bestemmingsplan Stadspolder Kortgene zijn op het plangebied van toepassing:
Voorliggend wijzigingsplan omvat geen ontwikkelingen waarbij voor de gemeente kostenverhaal aan de orde is. Een exploitatieplan is derhalve niet noodzakelijk. Het plan wordt economisch uitvoerbaar geacht.
Op grond van artikel 3.1.1. van het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro) dient bij de voorbereiding van een wijzigingsplan overleg plaats te vinden met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.
Ter voldoening aan het bepaal de in artikel 3.8 lid 1, sub b, van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het ontwerpbestemmingsplan toegezonden aan de Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen en de Veiligheidsregio Zeeland. De Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen en de Veiligheidsregio Zeeland hebben meegedeeld dat het bestemmingsplan geen aanleiding geeft voor opmerkingen, en zijn akkoord gegaan.
Het ontwerp van het wijzigingsplan is met ingang van 2 december 2021 voor een periode van 6 weken, dus tot en met 2 januari 2022, ter inzage gelegd. Een ieder had de mogelijkheid om gedurende de periode van terinzagelegging van het ontwerpplan zienswijzen kenbaar te maken. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.