direct naar inhoud van 3.7.3 EHS op maat
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402
3.7.3 EHS op maat

In Nederland worden gebieden met een bijzondere natuurkwaliteit onderling verbonden tot een ecologische hoofdstructuur (EHS). De EHS is een samenhangend netwerk van gebieden dat voldoende robuust is voor een duurzame verbetering van de omstandigheden voor de wilde flora en fauna en voor natuurlijke leefgemeenschappen. Het oppervlak aan EHS, zoals deze is aangegeven door de provincie Drenthe, omvat een groot gebied binnen De Wolden. Dit zijn bestaande natuurgebieden, nieuwe natuurgebieden en agrarisch natuurgebieden. Onder de laatste categorie vallen de gebieden die in het natuurbeheerplan van de provincie wel worden begrensd, maar die de agrarische functie behouden (dus geen natuurfunctie). Deze gebieden werden vroeger aangemerkt als beheersgebieden. De gemeente is van mening dat de agrarische natuurgebieden niet behoren tot de EHS, vanwege het feit dat het hier gaat om cultuurwaarden en niet om natuurwaarden. Het zijn dan ook gebieden met een agrarische bestemming. Daarnaast worden door de provincie vele kleine natuurgebiedjes onder de EHS geschaard. Het gaat hier bijvoorbeeld om uitloopgebiedjes rond dorpen en ecologische verbindingszones (niet te verwarren met robuuste verbindingszone). De robuustheid van en/of de samenhang tussen deze gebieden is niet altijd verdedigbaar. Daarnaast maakt de huidige (Rijks) regelgeving die op de EHS gebieden rust ontwikkeling praktisch onmogelijk.

Uit bovenstaande volgt dat de gemeente voor de EHS wil inzetten op alleen de samenhangende gebieden in het Reestdal, de te ontwikkelen robuuste verbinding Sallandse heuvelrug- Drents Plateau en de boswachterij Ruinen (ook onderdeel van de RV). De overige natuur- en bosgebieden worden reeds in de verschillende bestemmingsplannen beschermd. Er wordt hiermee ruimte geschapen voor de dynamische gemeenschap. Door het verminderen van de schaduwwerking van de EHS regels zal er ook meer draagvlak ontstaan voor natuurontwikkeling.

De gemeente is niet verantwoordelijk voor realisatie van de EHS, dat is de provincie in opdracht van de Rijksoverheid. De gemeente is - als het gaat om de begrenzing van de EHS- veelal volgend. Ten aanzien van de verdere uitwerking van de EHS wil de gemeente wel betrokken blijven. De belangen van de verschillende functies (natuur, recreatie, landbouw) moeten tegen elkaar afgewogen worden om tot een duurzaam evenwicht te komen.