direct naar inhoud van 3.6 Recreatie
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402

3.6 Recreatie

Beleidskeuze

De sector recreatie en toerisme is belangrijk voor de plattelandsgemeente vanwege:

  • 20. de functie als banenmotor voor overwegend laag en middelbaar geschoolde arbeid,
  • 21. bestedingen van recreanten en toeristen in de gemeente waardoor o.a. voorzieningen in stand gehouden kunnen worden.

Bovendien zorgt toerisme voor dynamiek in het buitengebied. Om beide genoemde aspecten goed uit de verf te laten komen, is een zekere (grotere) schaalgrootte van de activiteiten nodig. Kwaliteit van het recreatieve product ligt grotendeels in de handen van de ondernemer zelf, maar wordt mede bepaald door de randvoorwaarden die de gemeente stelt voor ontwikkelingen en door de kwaliteit van recreatieve infrastructuur zoals fiets-, wandel- en ruiterpaden.

In het huidige beleid zet de gemeente in op een samenhangende en kwalitatief hoogstaande ontwikkeling van het toeristisch recreatieve product. Het landschap is daarbij een belangrijke pijler voor de recreatieve aantrekkelijkheid. Het beleid richt zich verder op promotie, meer arrangementen, betere en ruimere overnachtingaccommodaties en seizoensverlenging.

Voor de komende jaren blijft de gemeente inzetten op ontwikkeling van de sector en verdere verbetering van de toeristisch-recreatieve infrastructuur. Ruimte voor ontwikkeling van toeristische bedrijven is er onder andere in en bij vrijkomende agrarische bedrijven in het buitengebied.

Het aantal overnachtingen, de bestedingen en de banen in toerisme lopen vanaf 2004 terug. Gezien het economisch belang van de toeristische sector wil de gemeente dit tij keren. De gemeente staat daarom open voor initiatieven gericht op de aanleg en uitbreiding van verblijfsrecreatie en dagattracties en ontwikkeling van nieuwe recreatieve voorzieningen. Hierbij geldt als voorwaarde dat de accommodatie of attractie passend moet zijn bij de aard en ambitie van gemeente De Wolden en toegevoegde waarde creƫert ten opzichte van het bestaande toeristische product. Een goede landschappelijke inpassing is een vereiste. Er wordt op voorhand geen gebied aangegeven voor deze ontwikkelingen maar de landschappelijke randvoorwaarden zijn bepalend. Het gaat niet zozeer om de omvang van een initiatief, maar om de te verwachten effecten op de omgevingskwaliteit. Als er grote effecten op de omgevingskwaliteit worden verwacht is een milieu effect rapportage (MER) verplicht, in lijn met de bestaande wetgeving op dit gebied. Naast het belang van dag- en verblijfsrecreatie worden verder ontwikkelingskansen gezien in levendige dorpen en regio-overstijgende evenementen.

Paardensector

Gebieden in De Wolden zijn van oudsher bekend om de paardenfokkerijen. De hippische sector is goed vertegenwoordigd in de gemeente. Daarnaast versterkt het internationale Concours Hippique De Wolden in Veeningen de naam van de gemeente als paardengebied.

Paarden vormen een belangrijke bron van ontspanning, voor zowel de eigen inwoners (sport, hobby) als voor toeristen. Ook is de paardensector een economische motor met potentie voor de gemeente. Daarom wil de gemeente De Wolden de hippische sector verder versterken aan de hand van vier pijlers: Paard en Economie, Paard en Sport, Paard en Recreatie, en Paard en Landschap. Dit betekent dat in de regelgeving meer ruimte moet worden gegeven aan de paardenhouderij. Een goede landschappelijk inpassing is hierbij belangrijk, evenals voldoende mogelijkheden voor ruitertoerisme. Daarnaast neemt De Wolden een stimulerende rol in die gericht is op samenwerking en afstemming tussen de hippische bedrijven, voorzieningen, evenementen en activiteiten.

Zorgtoerisme

Zorgtoerisme is een specifieke sector waar de recreatie zich op richt. Van belang voor deze sector is een goede toegankelijkheid die hiermee gemoeid is. Het betreft zowel de toegankelijkheid van voorzieningen als de toeganglelijkheid van het buitengebied in z'n algemeenheid.

Uitwerking

Als uitwerking van de beleidskeuzes ten aanzien van recreatie kunnen de volgende beoogde ontwikkelingen worden genoemd:

  • waar mogelijk nieuwe fiets- wandel en ruiterpaden realiseren;
  • het uitbreiden van de wandelstructuren in het Reestdal: het riviertje De Reest moet meer zichtbaar worden langs deze paden;
  • verbindingen aanleggen tussen recreatieve paden aan weerszijden van de autoweg N48 met bijvoorbeeld tunnels en een combiduct;
  • het uitvoeren van het gemeentelijke fietsplan (bijlage 5);
  • het realiseren van dorpsommetjes bij zowel de kerndorpen als de kleine kernen,
  • mogelijkheden voor uitbreiding en nieuwvestiging van verblijfsaccommodaties, dagattracties en horeca die qua schaal aansluiten bij de schaal van het landschap;
  • De Wolden paardengemeente! Mogelijkheden voor voorzieningen voor paardensporten hippische (verblijfs) recreatie;
  • Ruinen: versterking van de recreatiekern als poort naar het Dwingelderveld;
  • het ontwikkelen van waterrecreatie door aan de Hoogeveense Vaart een klein aanleghaventje te realiseren op een locatie die overstapmogelijkheden biedt voor recreatie aan vaste wal.
  • na afloop van de zandwinning het ontwikkelen van recreatief medegebruik van de zandwinplassen;
  • Versterking van de toeristische profielen van de regio en de dorpen via thema's en specifieke elementen. Aansluitend hierbij:
        • een stimulerend evenementenbeleid opstellen;
        • afstemmen met buurgemeenten in Zuidwest Drenthe en Overijssel ;
  • De gemeente ziet kansen voor recreatie in en nabij de natuurgebieden. Bij natuurontwikkeling en -bescherming moet ook rekening gehouden worden met de belangen van recreatie binnen een duurzaam evenwicht. Deze belangen hebben onder andere betrekking op toegankelijkheid van natuurgebieden voor recreanten.
  • De gemeente vindt het van belang om natuur ook toegankelijk en beleefbaar te maken. Daarom wil zij op een aantal plekken de toegankelijkheid van het Reestdal voor wandelaars vergroten om de Reest meer zichtbaar te maken. Op de visiekaart zijn de mogelijkheden indicatief aangegeven ('ontwikkelen wandelpaden').