Structuurvisie De Wolden (2011)
In maart 2011 heeft de gemeenteraad de structuurvisie 2010-2030 vastgesteld. Deze visie vormt het toetsingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen met 2030 als zichtjaar. De structuurvisie heeft niet als doelstelling de ontwikkelingslocaties op perceelsniveau op de kaart weer te geven, maar geeft de ontwikkelingsmogelijkheden per landschapstype weer.
De visie richt zich op het creëren van ontwikkelingsmogelijkheden, waarbij het versterken van de ruimtelijke kwaliteit de randvoorwaarde is. Ruimtelijke kwaliteit in De Wolden wordt bepaald en versterkt door de dynamiek van het landschap.
Het projectgebied is op de visiekaart aangeduid als kerndorp. In de structuurvisie is bepaald dat Ruinen behoort tot de vijf grootste dorpen van de gemeente, die worden gezien als de belangrijkste dorpen van de sociale structuren. Bij alle kerndorpen zet de gemeente in op nieuwbouw (het creëren van aanbod) passend bij de aard en schaal van de dorpen. Naast de in de visie aangegeven nieuwbouw locaties acht de gemeente De Wolden, het in een tijd waarin de krimp van de bevolking plaatsvindt, belangrijk om in te zetten op de kwaliteit van de bestaande bebouwing. Herstructurering is daarmee een middel om verpaupering tegen te gaan.
Met voorliggend bouwplan wordt voorzien in ten hoogste 10 nieuwe appartementen. Bij deze ontwikkeling is reeds een makelaar betrokken om een beeld te verkrijgen van de behoefte aan woningen in Ruinen. Daarbij is het volgende aangegeven:
"Ruinen voor bestaat voor 25% uit jongeren onder er 25 jaar en 25% uit ouder boven de 65 jaar. Het aanbod voor huurwoningen is voor deze beide doelgroepen beperkt. De ontwikkeling op de huidige locatie speelt hier dan ook op in.
De ligging is uitermate geschikt voor ontwikkeling van appartementen die aansluiten bij beide doelgroepen. Op dit moment worden er geen huurwoningen aangeboden terwijl de vraag aanwezig is. Huurwoningen in de vrijesector zijn vaak boven de huursubsidie grens terwijl we bij deze ontwikkeling streven naar huren eronder. Deze voorgenomen (huur) appartementen zijn een toevoeging op het bestaande aanbod in Ruinen."
De (huur) appartementen in het centrum van Ruinen zijn een aanvullende toevoeging op het bestaande aanbod en voorzien in een actuele woningbehoefte.
Visiedocument "Project Ruinen"
Het visiedocument "Project Ruinen" is op 16 december 2010 vastgesteld door de gemeenteraad van De Wolden. Deze visie is ontwikkeld om te voorzien in een kwaliteitslag waarbij het winkel- en horecabestand en het aanzien van het centrumgebied in Ruinen op een hoger peil wordt gebracht, voor zowel de eigen inwoners als voor de toeristen. Tevens dient deze visie als een samenhangende visie voor de ontwikkeling van het voorzieningenniveau bij (ruimtelijke) ontwikkelingen. Daarbij ligt de nadruk op het oplossen van bestaande knelpunten, het doorvoeren van verbeteringen en het benutten van kansen.
De visie is opgebouwd vanuit de volgende thema’s:
- Concentratie winkels en horeca in het centrumgebied;
- Aantrekkelijk maken van het centrumgebied;
- Het ontwikkelen van de Poort van het Dwingelderveld.
In de visie staat aangegeven dat nieuwvestiging van winkels en horeca primair plaats dient te vinden in het centrumgebied. Aansluitend daarop wordt actief medewerking geboden aan de verplaatsing van bedrijven of bedrijfsonderdelen, die niet passend zijn in het centrumgebied.
Het op het perceel Brink 41 gevestigde autobedrijf is niet passend in het centrumgebied. Omdat het bedrijf tevens behoefte had aan uitbreidingsmogelijkheden zal deze in het voorjaar van 2018 verplaatst worden naar een bedrijfslocatie aan de rand van Ruinen. Met voorliggend plan wordt in een nieuwe invulling aan deze inbreidingslocatie voorzien. De voorgenomen woon en commerciële functies waarin dit voorliggende plan voorzien zijn passend in het centrumgebied.
Met betrekking tot de esthetische kwaliteit van de bebouwing is op basis van deze visie een toetsingskader voor bouwplannen aan westzijde van de Brink, de doorsteek naar het parkeerterrein aan de Kaamp, alsmede voor de noordoostzijde van de Westerstraat een beeldambitieplan vastgesteld om op termijn een samenhangende esthetische beeldkwaliteit, die past bij de Ruiner brink, te bewerkstelligen.
Voor deze ontwikkeling is, als nadere uitwerking van het voornoemde beeldambitieplan, de "visie centrum ruinen - uitgangspunten brink 41" door B+O landschap en stedenbouw b.v. opgesteld. Het voorgenomen vastgesteld is gebaseerd op uitgangspunten uit deze voor dit plangebied opgestelde visie.
Welstandsnota 2013
In de gemeente De Wolden bestaat de bestuurlijke wens tot deregulering en om meer verantwoordelijkheid bij de burger neer te leggen. Deze wens heeft er toe geleid dat in de raadsvergadering van 13 december 2012 de raad besloten heeft tot het welstandsvrij verklaren van grote gebieden van de gemeente. Daarmee heeft de gemeenteraad het vertrouwen in de burger uitgesproken dat hij/zij de verantwoordelijkheid aan kan om op een juiste wijze met de ruimtelijke kwaliteit in de gemeente De Wolden om te gaan.
Het plangebied is op de kaart behorende bij de welstandnota 2013 aangewezen als welstandvrij gebied.
Conclusie
Dit plan voldoet aan de doelstellingen en criteria van het voornoemde gemeentelijk beleid.