direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Benderse 20 te Ruinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.BP00279-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Gemeentelijke structuurvisie
3.3.1.1 Recreatie en toerisme

In de structuurvisie van gemeente De Wolden 2010-2030 staat het volgende met betrekking tot het beleid op het gebied van recreatie en toerisme:

De sector recreatie en toerisme is belangrijk voor de plattelandsgemeente vanwege:

  • de functie als banenmotor voor overwegend laag en middelbaar geschoolde arbeid;
  • bestedingen van recreanten en toeristen in de gemeente waardoor o.a. voorzieningen in stand gehouden kunnen worden.

Bovendien zorgt toerisme voor dynamiek in het buitengebied. Om beide genoemde aspecten goed uit de verf te laten komen, is een zekere (grotere) schaalgrootte van de activiteiten nodig.

De gemeente staat daarom open voor initiatieven gericht op de aanleg en uitbreiding van verblijfsrecreatie en dagattracties en ontwikkeling van nieuwe recreatieve voorzieningen. Hierbij geldt als voorwaarde dat de accommodatie of attractie passend moet zijn bij de aard en ambitie van gemeente De Wolden en toegevoegde waarde creƫert ten opzichte van het bestaande toeristische product. Een goede landschappelijke inpassing is een vereiste. Er wordt op voorhand geen gebied aangegeven voor deze ontwikkelingen maar de landschappelijke randvoorwaarden zijn bepalend. Het gaat niet zozeer om de omvang van een initiatief, maar om de te verwachten effecten op de omgevingskwaliteit.

Het pand Benderse 20 is gelegen in het plangebied van de "Poort van het Dwingelderveld". Dit houdt een samenwerking in tussen Natuurmonumenten, de Stichting Het Drents Heideschaap en de gemeente De Wolden. Het doel van deze samenwerking is:

  • Ruinen versterken op de toeristische kaart
  • Meerwaarde benutten
  • Economisch belang
  • Versterken positie natuur en landschap

3.3.1.2 Natuur

In de structuurvisie van gemeente De Wolden 2010-2030 staat het volgende met betrekking tot het beleid op het gebied van natuur:

Gemeente De Wolden wil deze natuurwaarden beschermen en versterken, en de biodiversiteit zoveel mogelijk behouden. Dat gebeurt door zeer terughoudend te zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen in natuurgebieden. Binnen bestaande natuurgebieden geldt het belang van de natuur zwaarder dan de overige belangen. Gaat het om nieuwe natuur dan wegen de landschappelijke en sociaal-economische belangen zwaarder. Kenmerkend voor onze gemeente is dat verschillende functies naast elkaar bestaan, daarom zijn er ook kansen voor verwevenheid en functiecombinaties.

De visie op hoofdlijnen geeft aan dat het landschap uitgangspunt is voor ontwikkelingen. Natuurgebieden maken deel uit van dat landschap. De gemeente zet in op een inrichting van natuurgebieden in samenhang met de landschapskenmerken. Dit betekent dat de aanwezige landschapskenmerken, zoals aangegeven op de structuurvisie kaart, behouden en versterkt moeten worden.

De gewenste natuurontwikkeling (droge heide) is niet aanwezig op onderhavig perceel. De ontwikkeling tot kantoorlocatie zal de huidige natuur niet aantasten. Daarnaast kan de realisatie van de nieuwe huisvesting van de beheereenheid kan niet los gezien worden van de totale ontwikkeling van het gebied. De gronden gelegen tussen het kantoor en het Dwingelderveld zijn voor een groot deel in eigendom bij Natuurmonumenten. Natuurmonumenten is voornemens om alle percelen aan te kopen voor natuurontwikkeling. De landschapskenmerken van deze gronden zijn volgens de structuurvisie van gemeente De Wolden Heide. De intentie van Natuurmonumenten is om de functie heide te versterken. Deze intentie is passend binnen het beleid van de gemeente De Wolden.

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.BP00279-0401_0002.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.BP00279-0401_0003.png"

Structuurvisiekaart gemeente De Wolden 2010-2030