Plan: | Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1690.BP00275-0401 |
Structuurvisie 2010-2030 Gemeente De Wolden
De gemeente De Wolden kiest in de structuurvisie ervoor om haar grootste kwaliteit, het zijn van een plattelandsgemeente, te behouden en te versterken. Het zijn van een plattelandsgemeente betekent in De Wolden dat het aanwezige landschap drager is voor nieuwe ontwikkelingen. Opvallend aspect van het plattelandskarakter is het dynamische landschap, dat is gevormd door een verweving van functies. Landbouw vindt plaats naast natuurontwikkeling en recreatie komt voor in en nabij de meest aantrekkelijke gebieden. In kernen en buitengebied wordt gewoond.
De Wolden kent een grote verscheidenheid aan natuurwaarden. Het Reestdal wordt gekenmerkt door kruiden- en faunarijk grasland, vochtig hooiland, nat schraalland, droge heide en vochtige heide. De Boswachterij Ruinen bestaat uit productiebos met natuurlijke waarden, zandverstuivingen, vochtige heideterreinen en vennen. De rug van Zuidwolde is rijk aan droog productiebos en dennen-, eiken- en beukenbos. Vlak buiten de gemeentegrens ligt het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten vochtige heideterrein van het Europese vasteland. Naast deze grote gebieden kent De Wolden nog vele kleinere natuurrijke gebieden. De diversiteit in natuurwaarden komt voort uit de natuurlijke omstandigheden, het landgebruik en cultuur van de vroegere inwoners van de Wolden. Het is geen oernatuur, maar door mensenhanden gemaakt. De diverse natuurlijke ecosystemen zijn van groot belang voor De Wolden. Niet alleen bieden zij een leefomgeving aan een grote verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten (biodiversiteit). Ook draagt natuur bij aan een gezonde en aantrekkelijke omgeving voor inwoners en toeristen. Tenslotte geeft de natuur veel informatie over hoe mensen in vroeger tijden leefden in De Wolden, dat geeft onze gemeente een eigen en uniek karakter.
Beleidsplan recreatie en toerisme De Wolden 2008-2012
De Wolden wil zich sterker profileren met recreatie en toerisme. Waar de nadruk in de voorgaande jaren lag op kwaliteitsverbetering, richt het gemeentebestuur zich tot 2012 op uitbreiding van deze sector. Hiertoe worden diverse middelen ingezet, waaronder promotie, arrangementen, meer overnachtingsaccommodaties, betere en ruimere accommodaties, seizoensverlenging en uitbreiding van het aantal kampeerplaatsen. Voor het aantal dagtochten is het streven naar 5% verhoging door gezamenlijke promotie van het Woldense toeristische werkveld, samenwerking met de culturele sector en kwaliteitsverbetering bij VVV DrenthePlus.
Voorts ligt de nadruk op het voorzien in goede infrastructuur, onderhoud en bewegwijzering en een Fietsknooppuntensysteem. In samenwerking met recreatiebedrijven en natuurorganisaties wordt gewerkt aan een Ontwikkelingsperspectief Recreatie en Natuur.
Naast het Toeristisch Platform, zijn het Ondernemersplatform en het op te richten Cultuurplatform van belang om projecten tot goede uitvoering te brengen.
Voor dagrecreatie is specifiek genoemd dat samenwerking tussen de kleinschalige attracties moet worden bevorderd, mede door in te spelen op de behoefte aan variatie en vernieuwing in dagattracties. Via het Rondje De Wolden wordt het plattelandstoerisme gestimuleerd, waarbij maatwerk en landschappelijke inpassing van groot belang zijn. Unique selling point is het authentieke Drentse landleven.
De uitbreiding van de Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe betreft zowel verbetering als uitbreiding en draagt bij aan de gemeentelijke doelen uit dit beleidsplan. Aan landschappelijke inpassing is nadrukkelijk aandacht besteed.
Milieuambitieplan 2010-2015
In het milieuambitieplan staan de ambities en milieudoelen van de gemeente De Wolden verwoord. Per milieucategorie zoals bijvoorbeeld bodem, geluid, lucht en geur is dit beschreven in termen van wettelijk, basis of plus. Met het behalen van de doelen voldoet de gemeente aan de wettelijke vereisten en per thema aan de uitgesproken doelen. In hoodfstuk 4 Milieu-aspecten komt dit per milieu-aspect voor zover van toepassing aan de orde. Voor wat betreft het bouwen wordt bijzondere aandacht gevraagd voor energiebesparing en landschappelijk bouwen, op het onderdeel ruimtelijke ordening is specifiek aandacht gericht op landschappelijke inpassing. Bij de uitbreiding van Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe is hier nadrukkelijk aandacht aan besteed.
Gemeentelijk Verkeers- en vervoersplan 2010-2019
In dit beleidsstuk is het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente De Wolden opgenomen, dat zich in hoofdzaak richt op het zo veel mogelijk beperken en waar mogelijk oplossen van (toekomstige) verkeersproblemen.
In overleg met andere gemeenten en instanties is een gebiedsgerichte aanpak gehanteerd om te komen tot een betrouwbare reistijd. De gemeente De Wolden wil een duurzaam verkeers- en vervoerssysteem met de volgende doelstellingen:
Voorts is per thema een invulling gegeven aan de aanpak. Het gaat om de thema's:
Voor wegen buiten de bebouwde kom geldt een snelheidsregiem van 60 kilometer per uur ingeval van fietsen op de rijbaan en bij wegen met een vrijliggend fietspad 80 kilometer per uur. In het GVVP is een wegencategorisering bepaald. Alle doorgaande wegen, waaronder de Wolddijk, hebben of krijgen een vrijliggend fietspad. De Wolddijk is een 80-kilometer-weg uit de categorie Erftoegangsweg A (ETW-A) met vrijliggend fietspad.
Speerpunt is Shared Space als proces en oplossingsrichting. Het gebruik van verkeersborden verkeersscheiding wordt geminimaliseerd en verschillende vervoersmodaliteiten houden op basis van gedragsnormen rekening met elkaar. Vanwege het gezamenlijk tot stand brengen van dergelijke inrichtingen met burgers, bedrijven en instanties is het draagvlak hiervoor gegarandeerd. Bijzondere aandacht daarbij is nodig voor bijzonder kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen.