direct naar inhoud van 3.1 Algemeen
Plan: NAM-Locatie De Wijk-200
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.BP00254-0401

3.1 Algemeen

De NAM is voornemens stikstof te injecteren in de verschillende reservoirs van het gasveld De Wijk. Het doel is voldoende druk in de reservoirs van gasveld De Wijk te houden en zo gedurende een langere periode meer aardgas te kunnen winnen. De stikstofinjectie wordt onder verschillende omstandigheden en in verschillende reservoirs toegepast. Effectieve gaswinning is mogelijk door op de juiste plaats de stikstof te injecteren. Dit betekent dat voor de verschillende reservoirs is bepaald wat de optimale locatie is om stikstof te injecteren en waar winning dient plaats te vinden. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met het gebruik van bestaande locaties en putten. Voor een optimaal functionerend systeem is een aantal aanvullende putten nodig, een drietal nieuwe locaties en nieuwe transportleidingen. De locaties De Wijk-100 en De Wijk-200 zijn nieuwe locaties. De locatie De Wijk-24 is een al opgeruimde locatie, die opnieuw wordt aangelegd. Deze locatie is reeds gunstig bestemd.

Daarnaast moet een luchtscheidingsinstallatie (LSI) worden aangelegd om uit de buitenlucht stikstof en zuurstof te scheiden. De zuurstof wordt weer in de atmosfeer gebracht, terwijl de stikstof wordt gebruikt in dit project.

Er is voor gekozen stikstof te injecteren, waarmee de reservoirs op druk worden gehouden. Andere soorten gassen zijn minder geschikt. Stikstof kan lokaal worden verkregen, aangezien het in voldoende mate in de lucht aanwezig is. Er is gekozen om een centraal gelegen luchtscheidingsinstallatie (LSI) te bouwen, van waar de stikstof, na op druk te zijn gebracht met een compressor, per ondergrondse pijpleiding naar de injectieputten wordt getransporteerd. Het gewonnen aardgas wordt via het bestaande netwerk van aardgastransportleidingen naar de bestaande gasbehandelingsinstallatie in Ten Arlo getransporteerd. De locatie Ten Arlo ligt juist ten westen van Hoogeveen en ten noorden van de A28.


Geleidelijk zal in het aangeleverde aardgas steeds meer stikstof aanwezig zijn. De gasbehandelingsinstallatie Ten Arlo kan het gas verwerken tot het ongeveer 50% stikstof bevat.

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.BP00254-0401_0003.png"

Afbeelding 3.1 schematisch overzicht project Aardgas+ De Wijk

De injectie van stikstof in het gasveld zal vanaf centraal gelegen locaties plaatsvinden. Aan de randen van het gasveld ten westen en ten oosten van de injectielocaties zal de gaswinning plaatsvinden.

Met behulp van injectieputten wordt per dag circa 0,6 miljoen m3 stikstof in de reservoirs geïnjecteerd. De winputten produceren gelijktijdig circa 0,6 miljoen m3 aardgas per dag. Er bevinden zich momenteel zeven winlocaties bij het gasveld De Wijk. Een deel van de winlocaties wordt aangepast, zodat hier injectie van stikstof en winning van aardgas kan plaatsvinden. Op deze locaties wordt een aantal nieuwe putten geboord. Daarnaast worden drie nieuwe locaties aangelegd voor stikstofinjectie en aardgaswinning, met bijbehorende putten. Een van deze locaties is De Wijk-200. De ligging van de injectieputten is zodanig gekozen dat hier vandaan de stikstof op de juiste plaats in één van de vier reservoirs kan worden gebracht.

De locatie De Wijk-200 ligt ten noorden van de spoorlijn Meppel - Hoogeveen en ten oosten van Koekangerveld. De locatie ligt midden in het landschap en wordt bereikbaar gemaakt via een nieuw aan te leggen weg vanaf de Koekangerveldweg. Op de nieuwe locatie is relatief weinig apparatuur nodig. Op locatie zijn drie putten voor de injectie van stikstof en twee putten voor de winning van aardgas. Deze putten worden aangesloten op een productie en injectie unit. Deze unit is met pijpen verbonden met de put en de pijpleiding. Op deze unit zit een klep waamee het volume van injectie of winning kan worden geregeld.

Het te injecteren stikstof wordt via een nieuwe leiding aangeleverd. De locatie wordt met een nieuwe korte leiding aangesloten op een bestaande aardgasleiding, zodat het gewonnen aardgas naar de NAM gasbehandelingsinstallatie kan worden getransporteerd.