direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: NAM-Locatie De Wijk-200
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.BP00254-0401

1.1 Aanleiding

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) houdt zich in Nederland en op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat bezig met opsporing en winning van aardolie en vooral aardgas. De NAM is met circa 55 miljard m3 gas per jaar de grootste producent van aardgas in Nederland. Ongeveer tweederde hiervan is afkomstig uit het Groningen-gasveld en de rest uit circa 175 kleinere gasvelden zowel op land als op de Noordzee. De totale NAM productie bedraagt ongeveer 75% van de totale Nederlandse gasproductie. De resterende hoeveelheid aardgas is afkomstig van kleinere gasvelden die in beheer zijn van andere maatschappijen.

De NAM produceert sinds de jaren vijftig aardgas uit het gasveld De Wijk in de gemeente De Wolden. Dit gasveld is gelegen tussen Koekange en Echten in het gebied tussen Meppel en Hoogeveen. Sinds het begin van de winning is circa 14,5 miljard m3 aardgas vanuit dit gasveld gewonnen, behandeld en voor transport afgeleverd aan het gasnet. In de loop van de jaren is de gasproductie in dit veld afgenomen vanwege de daling van de druk in het veld als gevolg van de gaswinning. Door de lage druk raakt het gasveld, dat uit verschillende reservoirs bestaat, in de komende jaren uitgeproduceerd. Normaliter blijft hierdoor een deel van het aardgas achter in de reservoirs. De NAM heeft in het verlengde van het Rijksbeleid als doelstelling zoveel mogelijk gas uit de bestaande velden te produceren. Naast het ontwikkelen van nieuwe kleine velden, houdt dit in dat wordt getracht uit de bestaande gasvelden met vernieuwende technieken meer gas te winnen.

De NAM heeft het voornemen een groot deel van de resterende hoeveelheid aardgas alsnog te winnen. Bij het gasveld De Wijk wordt daarom gepland aanvullend gas te winnen door de toepassing van stikstofinjectie. Dit project wordt Aardgas+ genoemd. In een periode van circa 15 jaar leidt dit tot de extra productie van circa twee miljard m3 aardgas. Na succesvolle toepassing in De Wijk kan deze techniek ook bij andere velden worden toegepast, waardoor aanzienlijk meer gas gewonnen kan worden uit de bestaande gasvelden.

De achterliggende gedachte van Aardgas+ is dat door de injectie van stikstof een verdere afname van de druk in het reservoir wordt voorkomen. Doordat productie uit een gasveld mogelijk is totdat een minimaal drukniveau wordt bereikt, kan door het op peil houden van de druk de winning langer voortgezet worden. De stikstof zal het aardgas als het ware voor zich uit duwen uit de poriën in het gesteente, richting de winputten.

Voor de uitvoering van het project wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande locaties, putten en transportleidingen. Doordat het gasveld De Wijk uit vier afzonderlijke reservoirs bestaat, zal door een gerichte injectie en winning per reservoir een optimale configuratie worden opgezet. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur en met een beperkt aantal nieuwe locaties, nieuwe winputten, injectieputten en leidingtracés.

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.BP00254-0401_0001.png"

Afbeelding 1.1 ligging gasveld De Wijk

Dit bestemmingsplan voorziet in drie nieuwe injectieputten voor de injectie van stikstof en twee nieuwe winputten voor gaswinning op de locatie genaamd De Wijk-200.

In het kader van het gehele project Aardgas+ worden voor de overige locaties, indien er sprake is van strijdigheid met vigerende plannen, aparte bestemmingsplannen opgesteld.