direct naar inhoud van 4.2 Onderzoek luchtkwaliteit
Plan: Bestemmingsplan Recreatiepark d'Olde Kamp te Ansen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.BP00248-0405

4.2 Onderzoek luchtkwaliteit

Op grond van de Wet milieubeheer hoofdstuk 5.2 Luchtkwaliteit wordt gesteld dat in het kader van de ruimtelijke procedure onder andere de gevolgen voor luchtkwaliteit beoordeeld dienen te worden. In het kader van de voorgenomen ontwikkeling van recreatiepark d'Olde Kamp is derhalve een onderzoek luchtkwaliteit uitgevoerd. Het doel van de quickscan luchtkwaliteit is het vaststellen of aan de vereisten ingevolge hoofdstuk 5.2 Luchtkwaliteit wordt voldaan. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het rapport 'Quickscan luchtkwaliteit, d'Olde Kamp te Ansen' (projectnummer 169666, revisie 02, d.d. 14 december 2010). Medio maart 2011 zijn door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu nieuwe generieke invoergegevens vrijgegeven die gebruikt dienen te worden bij luchtkwaliteitberekeningen. Het gaat daarbij onder meer om de grootschalige achtergrondconcentraties en emissiefactoren van het wegverkeer. In een aparte notitie (Ingenieursbureau Oranjewoud B.V., kenmerk 234285]20110805, 5 augustus 2011) zijn de effecten van de nieuw vastgestelde invoergegevens in beeld gebracht en beoordeeld.

Resultaten

Stikstofdioxide: De bijdrage van de planontwikkeling aan het jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide blijft ruim onder de grenswaarde van 40 ìg/m³, namelijk maximaal 12,7 ìg/m³. De bijdrage bedraagt maximaal 0,1 ìg/m³ en valt daarmee onder de 3%-norm (1,2 ìg/m³). Het plan is daarmee 'Niet In Betekenende Mate'.

Fijnstof: De totale jaargemiddelde concentratie fijn stof blijft ruim onder de grenswaarde van 40 ìg/m3, namelijk ten hoogste 16,8 ìg/m3.

De bijdrage bedraagt van het plan bedraagt maximaal 0,1 ìg/m3 en valt hierdoor onder de

3%-norm (1,2 ìg/m3). Het plan is daarmee 'Niet In Betekenende Mate'.

Overige componenten: De toename van de overige componenten blijven ruimschoots onder de grenswaarde van 40 ìg/m³.

Conclusie

Kijkend naar de diverse situaties (autonoom en plan) blijven alle waarden onder de grenswaarde van 40 ìg/m³.

Tevens blijkt uit de vergelijking tussen de autonome situatie en de situatie inclusief de voorgenomen ontwikkeling van de uitbreiding van recreatiepark d'Olde Kamp, dat de bijdrage in de zichtjaren 2010, 2015 en 2020, het jaargemiddelde concentratie van stikstofdioxide en fijnstof als gevolg van de ontwikkeling maximaal 0,1 ìg/m³ bedraagt.

Deze bijdrage valt daarmee onder de 3%-norm uit het Besluit niet in betekenende mate. De ontwikkeling draagt niet in betekenende mate bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit.

Uit de aanvullende notitie (Ingenieursbureau Oranjewoud B.V., kenmerk 234285]20110805, 5 augustus 2011), waarin een vergelijking wordt gemaakt van de generieke invoergegevens zoals vastgesteld in maart 2010 en maart 2011 volgt dat de genoemde conclusies van het

door Oranjewoud uitgevoerde luchtkwaliteitonderzoek als gevolg van het vaststellen van nieuwe generieke invoergegevens niet zullen wijzigen.

Er worden vanuit het aspect luchtkwaliteit geen beperkingen aan de ontwikkeling van het plangebied gesteld.

Voor het conserverende deel van het plangebied geldt dat er geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan. Gelet op artikel 5.16, eerste lid, sub b1 van de Wet milieubeheer is een toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit voor dat onderdeel van het plan niet aan de orde.