Omgevingsvisie Drenthe
Op 3 oktober 2018 is de (geactualiseerde) Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld. De omgevingsvisie is het strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkelingen van Drenthe tot 2030, met in sommige gevallen een doorkijk naar de periode daarna. De visie formuleert de belangen, ambities, rollen, verantwoordelijkheden en sturing van de provincie in het ruimtelijk domein. In de visie zijn vier wettelijk voorgeschreven provinciale planvormen samengenomen te weten de provinciale structuurvisie op grond van de Wet ruimtelijke ordening; het provinciaal milieubeleidsplan op grond van de Wet milieubeheer; het regionaal waterplan op grond van de waterwetgeving en het provinciaal verkeers- en vervoersplan op grond van de Plan verkeer en vervoer.
Ruimtelijke kwaliteit
In de omgevingsvisie zijn de provinciale belangen benoemd, waarmee gemeenten rekening dienen te houden bij het beoordelen van bestemmingsplannen. Kernkwaliteiten vormen de basis voor het begrip ‘ruimtelijke kwaliteit’ en dit zijn kwaliteiten die bijdragen aan de identiteit en aantrekkelijkheid van Drenthe. Deze kernkwaliteiten zijn rust, ruimte, natuur en landschap; oorspronkelijkheid; noaberschap; kleinschaligheid; menselijke maat; en veiligheid.
Deze worden op de visiekaart en kernkwaliteitskaarten weergegeven d.m.v. een aantal indicatoren te weten landschap; cultuurhistorie; aardkundige waarden; archeologie; rust en natuur. Onder ruimtelijke kwaliteit valt ook zorgvuldig ruimtegebruik en milieu- en leefomgevingskwaliteit.
Visiekaart
Op de visiekaart is het woonerf Linderweg 2 aangeduid als ‘Robuuste natuur’.
In gebieden die geclassificeerd zijn als ‘Robuuste natuur’ streeft de provincie naar het behouden en versterken van biodiversiteit. Men zet daarbij in op het verbeteren van leefgebieden conform de afspraken in het Natuurpact.
Wat betreft de provinciale ambities voor natuur zijn deze concreet uitgewerkt in de Natuurvisie 2014 – 2040. Daarnaast geeft het Programma Natuurlijk Platteland invulling aan de strategie van behoud en herstel van de biodiversiteit binnen het Natuurnetwerk Nederland.
De Natuurvisie vloeit voort uit het Natuurpact van het Rijk (2012), waarin provincies meer taken en verantwoordelijkheden krijgen op het gebied van natuur. Samen met maatschappelijke organisaties en betrokken ondernemers wil de provincie de bestaande plannen voor een grotere en beter functionerende natuur afmaken, waar zeker ook plek is voor recreëren en ondernemen.
Samengevat zijn de ambities voor de natuur in Drenthe voor de komende jaren:
- Natuur is robuust en vitaal, zodat:
- De biodiversiteit in Drenthe in stand kan blijven en toe kan nemen
- De natuur zich zoveel mogelijk zelf kan redden
- De natuur tegen een stootje kan en ruimte biedt voor menselijke activiteiten
- Natuur is beleefbaar en draagt bij.
Er is in het landschappelijk inpassingsplan gekozen voor behoud van de biodiversiteit en het inspelen op de klimaatbestendigheid, zodat de biodiversiteit kan toenemen en de natuur zichzelf in stand kan houden en tegen een stootje kan.
Kernkwaliteit Landschap
Het projectgebied is met de kernkwaliteit Landschap aangeduid als ‘Esdorpenlandschap’. Dit landschapstype bevat enkele telkens terugkerende onderdelen, namelijk het dorp, de es, het beekdal en de velden/bossen/heide. Het projectgebied maakt ook onderdeel uit van het Drents plateau.
Het provinciaal beleid is gericht op het behoud van de open ruimte en het versterken van esrandbeplanting en is gericht op het behoud van het onbebouwde karakter en het versterken van karakteristieke beekdal(rand)beplanting.
In dit project wordt hier rekening mee gehouden door aan de achterzijde van de nieuw te bouwen woningen richting het landschap geen verdere bebouwing te plaatsen. De bestaande structuren en waarden van deze gronden blijven behouden en worden waar mogelijk versterkt. Voor dit project is een landschappelijk inrichtingsplan opgesteld zie de bijlage bij de aanvraag.
Kernkwaliteit Aardkundige waarden
Het projectgebied is voor de kernkwaliteit Aardkundige waarden aangeduid met een hoge bescherming. In de gebieden met een hoog beschermingsniveau heeft de provincie de ambitie om de context en het referentiebeeld van de aardkundige eenheid te behouden of te herstellen. De kenmerken en gaafheid van het gebied moeten in acht genomen worden in ontwikkelingen. Zorgvuldig en verantwoord omgaan met de aardkundige waarden vormt het vertrekpunt.
Het projectgebied omvat volgens geomorfologische kaart van Drenthe meerdere aardkundige waarden. Op afbeelding 3.1 is een uitsnede van de geomorfologische kaart ter hoogte van het projectgebied weergegeven. Hierop is te zien het woonerf aanduiding ‘Gestuwde grondmorenerug’ heeft. De rand van het woonerf grenst aan een plaatselijke ronde tot ovale laagte.
In dit project zal behoudens de voorziene bebouwing, geen grond vergraven of doorsneden worden. Ter hoogte van de voorgenomen bebouwing is sprake van een voormalig boerenerf waar door de jaren geen bebouwing hebben gestaan en grondbewerkingen zijn gedaan. De gronden zullen ten behoeve van de te bouwen woningen moeten worden opgehoogd. Bij het opgestelde landschappelijke inrichtingsplan zijn de structuren van deze landschap betrokken en verwerkt. Dat is nadere toegelicht in de toelichting van het landschappelijke inrichtingsplan. Daarmee zal met dit project het bestaande reliëf niet onevenredig worden aangetast.

Kernkwaliteit Archeologie en cultuurhistorie
Het projectgebied is aangeduid met beschermingsniveau ‘generiek’ wat betreft archeologie. Wat betreft cultuurhistorie valt het projectgebied onder deelgebied 9 ‘het Hollandscheveld en Hoogeveen’ en is daarmee aangeduid met waarde ‘Respecteren’.
Het beschermingsniveau generiek is het laagste sturingsniveau en is voorzien over het grootste deel van het grondgebied van de provincie Drenthe. Voor de gebieden aangewezen met het beschermingsniveau Respecteren richt men zich op het waarborgen van de cultuurhistorische samenhang voor de toekomst. Daarbij hebben initiatiefnemers de verantwoordelijkheid om de cultuurhistorische hoofdstructuur als inspiratiebron te benutten.
De beoogde dubbele woning is onderdeel van het nieuwe woonerf. Met de opzet van het nieuwe woonerf is rekening gehouden met de landbouwhistorie door de boerderij te herbouwen en de nieuwbouw vorm te geven als schuurwoningen. Tevens is aansluitend daarop een passende inrichting ontworpen. De vormgeving en inrichting zijn verbeeld op de aanvraag behorende tekeningen en landschappelijk inrichtingsplan.
Kernkwaliteit natuur
Het projectgebied is niet voorzien van een aanduiding.
Kernkwaliteit rust
De kernkwaliteit rust heeft geen specifieke aanduiding op deze locatie.
Bruisend Drenthe
De provincie heeft als missie het waarderen van de Drentse kernkwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij deze kwaliteiten.
Daarbij gaat het om economische ontwikkeling en werkgelegenheid door een dynamische, vitale en zichzelf vernieuwende regionale economie te stimuleren. Het gaat over het managen van de structurele bevolkingsdaling. Het gaat om het faciliteren van aantrekkelijke, gevarieerde en leefbare woonmilieus die voorzien in de woonvraag.
Het gaat over het creëren van ‘robuuste’ stedelijke netwerken en over de verantwoordelijkheid nemen voor een leefomgeving die klimaatverandering aan kan. Het gaat over het ontwikkelen van duurzame energievoorzieningen, het ontwikkelen van duurzame en innovatieve mobiliteitsnetwerken.
Maar ook natuur, biodiversiteit en het waarderen van verschillende landschapstypen zijn een belang van de provincie om Drenthe bruisend te maken en houden. Tot slot is hier de multifunctionaliteit van gebieden van belang, waar verschillende gebruiksfuncties samenkomen is een goede verweving van provinciaal belang.
Provinciale omgevingsverordening Drenthe
De Provinciale omgevingsverordening Drenthe (vastgesteld 3 oktober 2018), geeft de randvoorwaarden voor het opstellen van ruimtelijke plannen.
De verordening (paragraaf 2.2.1) heeft onder meer als doel om de kernkwaliteiten van Drenthe te behouden en te versterken. Als bij een ruimtelijk plan kernkwaliteiten betrokken zijn, moet in het ruimtelijk plan uiteengezet worden dat met het desbetreffende plan wordt bijgedragen aan behoud en ontwikkeling van de bij het plan betrokken kernkwaliteiten conform de provinciale ontwikkelingsvisie. Een ruimtelijk plan mag geen nieuwe activiteiten dan wel wijziging van bestaande activiteiten mogelijk maken die de kernkwaliteiten significant aantasten.
Op grond van artikel 2.16 (Ruimte-voor-ruimte regeling) mag een ruimtelijk plan voor een gebied, niet gelegen binnen het Bestaand Stedelijk Gebied, voorzien in een Ruimte-voor-ruimte regeling, als in dat gebied voormalige agrarische bedrijfsbebouwing aanwezig is.
Een van de randvoorwaarden is dat de bouw van de compensatiewoning niet plaats vindt in gebieden die op de bij de Omgevingsvisie Drenthe behorende Visiekaart 2020 met de functie 'Natuur' of 'Beekdalen' is aangeduid. Daarop geldt een uitzondering indien het ruimtelijke plan in nieuwe kapitaalintensieve functies voorziet waarbij de functie op die locatie geen feitelijke belemmering vormt om in de toekomst de afvoer- en bergingscapaciteit van het regionale watersysteem te vergroten. Een andere uitzondering betreft de gronden die gelegen zijn binnen het Natuur Netwerk Nederland (NNN), tenzij de oorspronkelijke agrarische bedrijfsbebouwing wordt verwijderd in de betreffende gebieden. Dit project voorziet daarin. De voorwaarden voor deze provinciale Ruimte-voor- ruimte regeling zijn overgenomen en nader uitgewerkt in het gemeentelijk Ruimte-voor-ruimte beleid zoals tevens verwoord in de beheersverordening buitengebied.
Conclusie:
Dit plan is in overeenstemming met het provinciaal beleid.