direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke ontwikkeling
Plan: Buitengebied Haps, Putselaarstraat 5a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1684.18BPhapsputslr5a-VA01

3.1 Ruimtelijke ontwikkeling

In dit hoofdstuk wordt het ruimtelijke project beschreven. Er wordt ingegaan op de bouwkundige maatvoering, stedenbouwkundige aspecten, architectonische kwaliteit, kwaliteit van de openbare ruimte, verkeersaspecten, duurzaam bouwen, brandveiligheid, groen en water.

3.1.1 Stedenbouwkundig ontwerp, architectuur en beeldkwaliteit

In haar besluit tot principe-medewerking van 14 juni 2010 heeft de gemeente Cuijk een aantal stedenbouwkundige en architectonische randvoorwaarden geformuleerd waar de te bouwen woning aan zal moeten voldoen.

Om de kwaliteiten van het gebied te behouden en niet aan te tasten is het van belang om de voorgenomen woningbouw fysiek op de juiste wijze aan te laten sluiten bij de directe omgeving. Dat dient te gebeuren door:

  • 1. de oriëntatie van de beoogde woning op de Putselaarstraat;
  • 2. de plaatsing van het hoofdgebouw op het voorste deel van het perceel;
  • 3. Rekening te houden met de bomen van de Putselaarstraat;
  • 4. de uitvoering van de bebouwing qua hoogte en materiaalgebruik aan te laten sluiten bij de naastgelegen bebouwing;
  • 5. in acht name van de volgende (steden)bouwkundige voorwaarden:
    • a. 1 bouwlaag+kap;
    • b. goothoogte maximaal 3,5 m;
    • c. nokhoogte maximaal 10 m;
    • d. woningbreedte maximaal 10 m;
    • e. afstand hoofdgebouw tot zijdelingse perceelsgrenzen min 5 m;
    • f. voorgevelrooilijn op minimaal 12 m uit de voorste perceelsgrens;
    • g. garage losstaand achter op het erf;
    • h. kap dwars op dan wel parallel aan de weg;
  • 6. in acht name van de volgende architectonische randvoorwaarden:
    • a. a-symmetrische gevelindeling;
    • b. geen notariswoning;
    • c. architectuur: moderne versie en/of in het verlengde van de bouwstijl van naastgelegen bebouwing.

De uitvoering van deze (steden)bouwkundige randvoorwaarden is planologisch-juridisch zeker gesteld door deze op te nemen binnen de planregels van de bestemming 'Wonen' van dit bestemmingsplan. Het bouwplan c.q. de aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen zal aan deze planregels (en derhalve aan deze randvoorwaarden) moeten voldoen om gerealiseerd respectievelijk verleend te worden. De uitvoering van de architectonische randvoorwaarden is via de welstandstoetsing geborgd.

3.1.2 Woningbouw en landschappelijke inpassing

De initiatiefnemer heeft de Ruimte voor Ruimte-bouwtitel gekocht van de CV Ruimte-voor-Ruimte te 's-Hertogenbosch voor een bedrag van € 184.450,-- (incl. BTW). Alle stukken aangaande de RvR-bouwtitel maken als bijlage 2 integraal onderdeel uit van deze plantoelichting. Volstaan kan hier worden om naar deze bijlage te verwijzen.

Een ontwerp van de beoogde woning is opgesteld. De plaats en omvang van de woonkavel zijn bepaald. Dat geldt eveneens voor de situering van het hoofdgebouw en het bijgebouw (garage) op de kavel. Een en ander is opgenomen in de onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.1684.18BPhapsputslr5a-VA01_0011.jpg"

Afbeelding : Nieuw woonperceel

Het ontwikkelde bouwplan voldoet aan de stedenbouwkundige en bouwkundige randvoorwaarden zoals die door de gemeente Cuijk gesteld zijn. Verder heeft de Welstandscommissie van de gemeente Cuijk op 28 maart 2013 positief geadviseerd over dit bouwplan. Het bouwplan is als bijlage 3 bij deze plantoelichting gevoegd.

Verder zal de woning - op basis van een opgesteld erfbeplantingsplan - landschappelijk worden ingepast. Dit plan is als bijlage 4 bij deze plantoelichting gevoegd. Met de initiatiefnemer wordt een overeenkomst gesloten waarin wordt vastgelegd dat de landschappelijke inpassing binnen 2 jaar na ingebruikname van de woning geheel moet zijn gerealiseerd. Dit is in de planregels van dit bestemmingsplan geborgd.

3.1.3 Overige projectonderdelen

Onderdelen van het onderhavige woningbouwproject waarop het onderhavige plan ook betrekking heeft betreffen het bouwrijp maken van het plangebied, de aanleg van tuinen, erven en andere verhardingen, parkeerplaatsen , waterinfiltratie- en waterbergende voorzieningen, de ten behoeve van het project noodzakelijke kabels en leidingen en groenvoorzieningen.