direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuren
Plan: Buitengebied Haps, Putselaarstraat 5a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1684.18BPhapsputslr5a-VA01

2.2 Ruimtelijke structuren

2.2.1 Ruimtelijke hoofdstructuur en (steden)bouwkundige structuur

Haps is een kleine kern in het zuiden van de gemeente Cuijk. De ruimtelijke structuur van Haps wordt bepaald door het historische wegenpatroon en de lintbebouwing langs de Kerkstraat en de Beerseweg. In Haps is op meerdere plekken cultuurhistorisch waardevolle architectuur te vinden. De stedenbouwkundige opbouw van de historische linten heeft een cultuurhistorische waarde.

Mede door de structurerende werking van de bebouwingslinten heeft Haps een herkenbare stedenbouwkundige structuur. Uitbreiding heeft vooral in westelijke richting plaatsgevonden, tussen de verschillende historische wegen. In het zuiden zijn in de structuur nog restanten van de oude spoorlijn,het Duits Lijntje, te vinden. In Haps zijn enkele wijken en specifieke gebieden te onderscheiden. Het plangebied ligt binnen een overgangsgebied tussen stedelijk- en buitengebied (kernrandzone).

In de omgeving van het plangebied (ten noorden en zuiden van de Putselaarstraat) komt een menging van functies voor met de bijbehorende bebouwing(structuur). De zuidzijde van de Putselaarstraat heeft echter vooral het karakter van een open landbouwgebied. De bebouwingsinvloeden zijn hier zeer beperkt. De gronden zijn voornamelijk als akkerbouwgrond in gebruik, natuurwaarden zijn hier nauwelijks aanwezig.

Het bebouwinglint langs de Putselaarstraat is niet aaneengesloten, maar vrijstaand, incidenteel en solitair. De gemeenschappelijke noemer is dat alle bebouwing zich oriënteert op deze straat. De bebouwingsintensiteit aan de zuidzijde van de Putselaarstraat is laag, maar de voorgevelrooilijn is desalniettemin goed bepaalbaar. Behalve het bebouwingslint langs de straat, is tevens beplanting aangebracht in de vorm van bomenrijen en solitiare bomen waardoor het gebied een enigszins besloten karakter heeft gekregen. Deze ruimtelijke elementen leidt een gebied met een natuurlijk, kleinschalig karakter van een dorpsrand.

De beoogde bebouwing blijft achter de voorgevelrooilijn langs de Putselaarstraat. De beoogde woningbouw vult een open ruimte binnen een bestaande open bebouwingslint. De woningbouw past in de bestaande ruimtelijke (stedenbouwkundige) structuur en verstrekt deze structuur ook. De beoogde woonbebouwing wordt opgericht in de bestaande voorgevelrooilijn langs de Putselaarstraat.

2.2.2 Verkeerstructuur: ontsluiting en parkeren

De hoofdinfrastructuur in en om Haps bestaat uit een doorgaande interlokale verbindingsweg in de noord-zuidrichting (Kerkstraat - St-Hubertseweg). Andere belangrijke wegen in de kern zijn de Kampsestraat, de Beerseweg (beiden west-oost), de Burgemeester Moorenstraat (langs oostzijde kern) en de voormalige spoordijk (Bogaertsstraat - Parallelstraat, aan de zuidzijde). Door het gehele Land van Cuijk lopen fiets- en wandelroutes. Deze maken tevens gebruik van de hoofdontsluitingswegen.

Het wegennet van de gemeente Cuijk is in haar Verkeersveiligheidsplan, zoals vastgesteld door de raad op 22 september 2008, onderverdeeld in:

  • gebiedsontsluitingswegen ten behoeve van het doorgaande verkeer;
  • wijkontsluitingswegen ten behoeve van de verkeersstromen tussen wijken/centrum en gebiedsontsluitingswegen;
  • erftoegangswegen ten behoeve van de perceelsontsluiting, bestaande uit:
    • 1. zone 30 (km/uur) voor verblijfsgebieden;
    • 2. zone 50 (km/uur) voor bedrijvenzones;
    • 3. zone 60 (km/uur) voor wegen in het buitengebied.

Het plangebied en omgeving wordt ontsloten door de Putselaarstraat. De weg heeft een verkeerskundige functie als erftoegangsweg in het buitengebied (zone 60). Het profiel van deze weg is hierop afgestemd.

Het parkeerbeleid van de gemeente Cuijk is vastgelegd in de Parkeernota Cuijk 2007-2015. De parkeerkencijfers voor de nieuwbouw van woningen zijn afhankelijk van het soort woningen (duur-midden-goedkoop- aanleunwoning-verzorgingshuis) en het gebied waar de woningen gebouwd worden (centrum-overloopgebied-rest (bebouwde kom en buitengebied)).

afbeelding "i_NL.IMRO.1684.18BPhapsputslr5a-VA01_0007.jpg"

Afbeelding : Parkeerkencijfers woningen

Een woning met stichtingskosten van meer dan € 200.000 (zoals de onderhavige te bouwen woning) valt onder de categorie 'Woning-midden'. De bouw van een dergelijke woning in het buitengebied leidt tot een parkeerkencijfer van 1,8 pp/woning. Het woningbouwplan zal primair op eigen terrein in deze parkeergelegenheid moeten voorzien.

2.2.3 Groen en water

De openbare groenstructuur in de omgeving manifesteert zich als laanbeplanting aan weerzijde van de openbare wegen met bomen van 1e en 2e orde. Volgens de Cultuurhistorische WaardenKaart (CWK) van de provincie Noord-Brabant is deze laanbeplanting te kwalificeren als een historische groenstructuur. Deze zijn geselecteerd op basis van de historische karakteristiek, ecologische en/of genetische waarde en de gaafheid ervan. Het plan brengt geen verandering in en heeft geen consequenties voor de bestaande openbare groenstructuur.

Water in de vorm van oppervlaktewater, waterinfiltratie- of waterbergende voorzieningen (Wadi's, vijvers e.d.) is afwezig binnen het plangebied.