Plan: | Bestemmingsplan Vianen, Franssenstraat 32 en 32 a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1684.06BPfranssenstr32-VA01 |
Aanleiding
Aan de Franssenstraat 32 is een voormalig bouwbedrijf met bedrijfswoning aanwezig. Sinds 36 jaar zijn bedrijf en woning functioneel gescheiden. Dit bestemmingsplan voorziet een splitsing tot burgerwoning en bedrijfsloods. Het betreft een functiewijziging binnen de bestaande bebouwing.
De woning is gelegen aan de Franssenstraat 32 te Vianen, kadastraal bekend, B1285 en B2235 met een oppervlak van 475 m2 en 127 m2. De bedrijfsloods is gevestigd aan de Franssenstraat 32a te Vianen, kadastraal bekend, B2237 met een oppervlak van 1418 m2.
Het perceel aan de Franssenstraat 32 is gelegen in een woonomgeving, de woning en omliggende grond ziet er uit als woning en functioneert ook als zodanig. Desondanks ligt er nog een bedrijfsbestemming op het perceel. Er is ruimtelijk niets op tegen om deze bestemming aan te passen. Daarom is een aanpassing van de bestemming nodig waarbij de bedrijfswoning de bestemming 'Wonen' krijgt. De bedrijfsloods waar nu de opslag van bouwmaterialen plaats vindt zal de bedrijfsbestemming behouden met aanduiding 'statische opslag', en de beperking dat laden en lossen uitsluitend in de dagperiode twee keer per dag mag plaatsvinden. Op deze manier blijft het aantal verkeersbewegingen naar de bedrijfsloods beperkt voor de omliggende woningen.
Via voorliggend document wordt gemotiveerd waarom medewerking wordt verleend en waarom dat kan volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Ligging plangebied & geldende bestemming
Op onderstaande afbeelding is een luchtfoto van de omgeving van het plangebied te zien en een uitsnede van het geldende bestemmingsplan.
Bron: ruimtelijkeplannen.nl Bron: bestemmingsplan Kern Vianen 2006
Het plangebied maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan ''Kern Vianen 2006”, vastgesteld op 12 november 2007. Het plangebied heeft de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden'.
Planopzet
Gezien het eenvoudige karakter van dit initiatief en het beperkte effect op het ruimtelijke functioneren van het perceel en de relatie met de omgeving kent voorliggend document een andere, beperktere, opzet dan gebruikelijk bij bestemmingsplannen. De toelichting is korter.
De juridische regeling, bestaande uit de regels in combinatie met de verbeelding, sluit aan bij de gebruikelijke regeling binnen de gemeente. Aangesloten is bij de bestemmingssystematiek van het bestemmingsplan ''Cuijk Centrum”. Voorts voldoet voorliggende plan aan de eisen vanuit de Rsro2012.
Buitenopslag
Op het buitenterrein is, beperkt, ook buitenopslag toegestaan. De opslaghoogte mag niet meer dan 2 m zijn en het totale oppervlakte aan opslag niet meer dan 200 m2. Voorts is het belangrijk dat deze opslag aan het zicht onttrokken wordt voor de bewoners van de panden Franssenstraat 32 en 34. Om dat te bewerkstelligen is als voorwaarde opgenomen dat een muur moet worden gebouwd (en onderhouden) om deze afscherming te verkrijgen.
Bij voorliggend initiatief, zie de aanleiding in hoofdstuk 1, is alleen sprake van een bestemmingsverandering. In het geldend bestemmingsplan is voor het perceel een bedrijfsbestemming toegekend waarbinnen een bedrijfswoning is toegestaan. Feitelijk is de bedrijfswoning al in gebruik als burgerwoning en brengt de verandering naar een woonbestemming geen feitelijke veranderingen met zich mee. De woonbestemming sluit aan op de omliggende bestemmingen. Een verdere toetsing aan de beleidskaders van het rijk en provincie is niet noodzakelijk omdat dit plan van een dusdanig klein schaalniveau is en een dusdanig klein ruimtelijke effect heeft dat deze beleidsniveau niet raken aan dit plan.
Het gemeentelijke beleid heeft gezien de aanleiding (hoofdstuk 1) ook geen betekenis voor dit plan. Er komt geen bebouwing bij, de inrichting wordt niet anders en het functioneren ook niet.
Waterschapsbeleid
Naast de Franssenstraat 33 is een gemaal gelegen. Vanaf daar wordt het afvalwater van de kern Vianen via een riooltransportleiding naar de rioolwaterzuiveringsinrichting in Haps gebracht. Deze transportleiding loopt door het plangebied voorlangs de woning Franssenstraat 32. Deze leiding wordt vanuit optiek van een goed beheer voorzien van een beschermingsregeling in dit bestemmingsplan. Deze regeling geldt voor een strook van 3,5 m aan weerszijden van de leiding.
Grenzend aan de westrand van het plangebied loopt (parallel aan de Schutterskamp) een leggerwatergang. Leggerwatergangen kennen een beschermings/vrijwaringszone met een breedte van 5 meter, gemeten vanaf de insteek waar beperkingen gelden op grond van de Keur. Deze watergang wordt vanuit optiek van een goed beheer voorzien van een beschermingsregeling in dit bestemmingsplan.
De volgende afbeelding geeft de ligging van zowel de rioolleiding als de watergang weer.
De uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan moet als gevolg van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) aangetoond worden (artikel 3.1.6 van het Bro). Daaronder valt zowel de onderzoeksverplichting naar verschillende ruimtelijk relevante aspecten (geluid, bodem, etc.) als ook de economische uitvoerbaarheid van het plan. Onderstaande een toets waaruit volgt dat het plan hieraan voldoet:
Voorliggend plan sluit aan op de regels van het plan "Cuijk Centrum". In dit plan zijn restricties toegevoegd aan de bedrijfsbestemming:
Met dit hoofdstuk is voldaan aan artikel 3.1.3 van het Bro.
Inspraak
Dit plan wordt als voorontwerp ter inzage gelegd. In de bijlage is het verslag van deze inspraak te vinden.
Vooroverleg
Bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan dient overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt overleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan afgezien worden van dit overleg. In de bijlage is het verslag van dit vooroverleg te vinden.
Formele procedure
Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Mochten er zienswijzen ingediend worden dan wordt daar in deze paragraaf, of in een separate bijlage, verslag van gedaan. Daarna volgt vaststelling van het plan. Na bekendmaking ligt het plan voor 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State.