Plan: | Elkerzeeseweg 42 Scharendijke |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00298BpwSD-VA01 |
De gemeente heeft een verzoek ontvangen voor het wijzigen van het aantal permanente standplaatsen op het adres Elkerzeeseweg 42 te Scharendijke. Op grond van het geldende bestemmingsplan “Recreatieterreinen” hebben de percelen de bestemming Recreatie - Kampeerterrein. Op basis van het bestemmingsplan zijn er maximaal 151 standplaatsen toegestaan, waarvan 39 permanent. Het bestemmingsplan bevat een wijzigingsbevoegdheid (artikel 11.6.2). Hiermee kan het aantal permanente standplaatsen worden vergroot en het totaal aantal standplaatsen worden verkleind. Voor het effectueren van de wijzigingsbevoegdheid is het noodzakelijk een wijzigingsplan op te stellen. Volgende rapportage betreft het wijzigingsplan voor de omzetting van het totaal aantal permanente standplaatsen van 39 naar 87 en het maximum aantal standplaatsen te verkleinen van 151 naar 87.
Het plangebied omvat de percelen behorende bij de Elkerzeeseweg 42 in Scharendijke.
Voor de gronden die binnen het bestemmingsplangebied Elkerzeeseweg 42 in Scharendijke vallen, wordt de bestaande bestemmingsregeling zoals opgenomen in het 'moederplan' “Recreatieterreinen” herzien.
Het 'moederplan' is door de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland vastgesteld op 27 juni 2013. Binnen dit bestemmingsplan heeft het plangebied de Bestemming Recreatie - Kampeerterrein en de bestemming Groen. Op beide bestemming is de dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 6 opgenomen. Daarnaast is een gebiedsaanduiding vrijwaringszone - molenbiotoop opgenomen.
In dit hoofdstuk wordt de toekomstige situatie beschreven en wordt getoetst aan de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid.
De aanvrager van het wijzigingsplan is voornemens het recreatieterrein te transformeren naar uitsluitend permanente standplaatsen. Met de herinrichting neemt het aantal standplaatsen af, waardoor er per standplaats meer ruimte beschikbaar is.
De wijzigingsbevoegdheid is als volgt geformuleerd:
"Burgemeester en wethouders kunnen het plan wijzigen door het aantal permanente standplaatsen als bedoeld in lid 11.4 onder b te vergroten en/of het totaal aantal standplaatsen te verkleinen en de bestemming ten behoeve van de landschappelijke inpassing wijzigen naar de bestemming 'Groen-Landschappelijk', met inachtneming van het volgende:
Het totaal aantal standplaatsen bedraagt in de huidige situatie 151. Het wijzigingsplan maakt in totaal 87 standplaatsen mogelijk.
Het terrein beslaat een oppervlakte van 4,298 hectare. Met 87 eenheden is het aantal standplaatsen 20,7 per hectare.
Met de herstructurering van het kampeerterrein neemt het totale aantal standplaatsen af en worden de kampeermiddelen vernieuwd. Hiermee ontstaat een groter oppervlak per standplaats, waardoor sprake is van kwaliteitsverbetering.
Op de kavellijst, behorende bij de situatietekening en opgenomen in de bijlage van dit wijzigingsplan, zijn de oppervlaktes van de standplaatsen opgenomen. Hieruit blijkt dat deze meer dan 150 m² bedragen;
Deze voorwaarde is niet van toepassing. Het terrein wordt volledig ingericht met permanente standplaatsen.
Op basis van het aantal standplaatsen dient 105 parkeerplaatsen te worden gerealiseerd. Het aantal parkeerplaatsen dat wordt gerealiseerd bedraagt 117.
Op basis van de oppervlakte van het terrein dient 860 m² te worden ingericht ten behoeve van sport- en spelvoorzieningen. De ruimte ten behoeve van sport- en spelvoorzieningen bedraagt 1190 m².
Uit het inrichtingsplan blijkt dat de landschappelijke inpassing gemiddeld 10 meter breed is. In het beplantingsplan zijn de soorten opgenomen. Het inrichtingsplan en het beplantingsplan zijn akkoord bevonden door de landschapsdeskundige.
Het aantal parkeerplaatsen, de landschappelijke inpassing en de inrichting ten behoeve van sport- en spel is een privaatrechtelijke overeenkomst vastgelegd.
In het verkennend natuuronderzoek wordt ingegaan op de gevolgen voor de omgeving, waaronder licht. Het natuuronderzoek is akkoord bevonden door de natuurdeskundige.
Het bebouwd oppervlak neemt met meer dan 1.000 m² toe. Het plan wordt voorgelegd aan de waterbeheerder.
Dit bestemmingsplan is een zogenaamd wijzigingsplan. In het bestemmingsplan Recreatieterreinen is de bevoegdheid opgenomen voor burgemeester en wethouders om het plan te wijzigen, mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden.
Het bestemmingsplan bestaat uit (bestemmings)planregels, een verbeelding en een toelichting. De planregels en de verbeelding vormen het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. Hierna volgt een toelichting op de afzonderlijke onderdelen. De verbeelding is een kaart van het plangebied waarop onder andere te zien is waar, welke bestemming geldt en waar bouwvlakken liggen waarbinnen gebouwen opgericht dienen te worden. De opzet van de verbeelding en regels sluit aan op de wettelijk vastgelegde Standaard Vergelijkbare bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012).
In de toelichting wordt gemotiveerd waarom er sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Ondanks het feit dat de toelichting geen onderdeel uitmaakt van het juridische plangedeelte, dient het wel als interpretatiekader voor de uitleg van de regels.
In de regels van dit bestemmingsplan wordt voornamelijk verwezen naar de relevante regels van het 'moederplan' Recreatieterreinen. Voor een toelichting op de regels van het 'moederplan' wordt verwezen naar de toelichting van datzelfde plan.
Alvorens het wijzigingsplan wordt vastgesteld, wordt het plan ter inzage gelegd. Tijdens de periode van ter inzage legging kan iedereen een zienswijze geven op het ontwerp bestemmingsplan. De resultaten van de ter inzage legging kunnen leiden tot aanpassingen, verbeteringen of wijzigingen van het plan. In dit hoofdstuk wordt beschreven van de resultaten zijn van deze maatschappelijke consultaties.
Resultaten ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan
Er zijn geen zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan naar voren gebracht.