Plan: | Grevelingenlaan 25 en 31 Scharendijke |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00212BpwSD-VA01 |
De gemeente verzoeken ontvangen voor de percelen aan de Grevelingenlaan 25 en Grevelingenlaan 31 in Scharendijke om het gebruik van de bestaande recreatiewoningen op het zomerhuizenterrein om te zetten naar een permanente woonbestemming. Op grond van het bestemmingsplan 'Kerkweve, Noordwelle, Ellemeet, Serooskerke en Scharendijke', hebben de percelen de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie'. Binnen deze bestemming is het niet toegestaan permanent te wonen. Het bestemmingsplan bevat echter wel een wijzigingsbevoegdheid om de bestemming te wijzigen naar 'Wonen'. Door gebruik te maken van deze bevoegdheid (artikel 16.5 van het bestemmingsplan) kan de gewenste omzetting naar de bestemming 'Wonen' mogelijk worden gemaakt, waarna permanente bewoning is toegestaan. Voor het effectueren van de wijzigingsbevoegdheid is het noodzakelijk een wijzigingsplan op te stellen. Voorliggende rapportage betreft het wijzigingsplan voor de omzetting van de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie' naar 'Wonen'.
Het plangebied omvat de percelen aan de Grevelingenlaan 25 en Grevelingenlaan 31 in Scharendijke .
Voor de gronden die binnen het bestemmingsplangebied Grevelingenlaan 25 en 31 Scharendijke vallen, wordt de bestaande bestemmingsregeling zoals opgenomen in het 'moederplan' 'Kerkweve, Noordwelle, Ellemeet, Serooskerke en Scharendijke' herzien.
Het moederplan is door de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland vastgesteld op 23 februari 2017. Binnen dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming Recreatie - Verblijfrecreatie' en de dubbelbestemmingen Waarde – Archeologie 6 en 7. Conform het bestemmingsplan is permanente bewoning van woningen op de onderhavige gronden niet toegestaan. Derhalve zal gebruik gemaakt worden van de wijzigingsbevoegdheid zoals deze is opgenomen in artikel 16.5.
Wijzigingsbevoegdheid
Voor het plangebied geldt geen gebruiksverordening met een regeling voor het gebruik van tweede woningen. Dit betekent dat voor de woningen binnen de bestemming Wonen, het gebruik van de woning als tweede woning is toegestaan. (Commerciële) verhuur van de woning aan recreanten is niet toegestaan.
De wens is er vanuit het dorp Scharendijke en vanuit planologisch opzicht om de woningen ook voor permanent gebruik toe te staan. Deze verandering van recreatieve naar permanente bewoning is mogelijk gemaakt middels een onomkeerbare wijzigingsbevoegdheid. In de vigerende bestemming 'Recreatie – Verblijfrecreatie' is in artikel 10.1.6 de onderstaande wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Aan deze wijzigingsbevoegdheid wordt de voorwaarde verbonden de woning aan te passen overeenkomstig de eisen van het Bouwbesluit voor bestaande bouw. Op deze manier verbetert de kwaliteit van de permanent bewoonde woningen hetgeen de leefbaarheid in de woonkern ten goede zal komen.
De wijzigingsbevoegdheid is als volgt geformuleerd: “Burgemeester en wethouders kunnen ter plaatse van de aanduiding 'wetgevingszone – wijzigingsgebied - 2' het bestemmingsplan wijzigen door de bestemming Recreatie - Verblijfsrecreatie te wijzigen in de bestemming Wonen, met inachtneming van het volgende:
Naast deze genoemde voorwaarde moet ook altijd sprake zijn van een 'goede ruimtelijke ordening' wil de wijzigingsbevoegdheid toegespast kunnen worden.
Toetsing aan de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid
Het plan voor de omzetting van de bestemming 'Recreatie - Verblijfsdoeleinden' naar 'Wonen' voldoet aan de in de wijzigingsbevoegdheid gestelde eisen. De bestemmingswijziging heeft geen gevolgen voor de gebruiksmogelijkheden voor de aangrenzende gronden. De regels van de bestemming 'Wonen' zijn voor deze gronden van overeenkomstige toepassing.
Verder voldoet de woning aan het Bouwbesluit en de relevante milieuwetgeving.
Toekomstige situatie
Het onderhavige wijzigingsplan behelst een omzetting van de bestemming 'Recreatie-Verblijfsrecreatie' naar de bestemming 'Wonen'. Het feitelijk gebruik van het plangebied veranderd niet.
De gemeente Schouwen-Duiveland heeft te maken met geldende beleidskaders van diverse overheden. Deze kaders zijn van invloed op de inhoud van een bestemmingsplan. Het gemeentelijke ruimtelijke beleid, zoals vastgelegd in dit bestemmingsplan, dient zich te bewegen binnen de marges van deze beleidskaders. In dit hoofdstuk worden de voor dit plan relevante beleidskaders en de wijze waarop deze in dit plan hun grondslag vinden, beschreven. Een uitgebreide beschrijving van geldende beleidskaders is opgenomen in bijlage Beleidskader.
De ontwikkeling past in het beschreven relevante beleid.
Dit bestemmingsplan is een zogenaamd wijzigingsplan. In het bestemmingsplan Bebouwde kom Scharendijke is de bevoegdheid opgenomen voor burgemeester en wethouders om het plan te wijzigen, mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden.
Het bestemmingsplan bestaat uit (bestemmings)planregels, een verbeelding en een toelichting. De planregels en de verbeelding vormen het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. Hierna volgt een toelichting op de afzonderlijke onderdelen. De verbeelding is een kaart van het plangebied waarop onder andere te zien is waar, welke bestemming geldt en waar bouwvlakken liggen waarbinnen gebouwen opgericht dienen te worden.
Uit de bestemmingsregels blijkt hoe de betreffende gronden mogen worden gebruikt en bebouwd. De bestemmingsplanregels bestaan altijd uit de volgende vier hoofdstukken:
De opzet van de verbeelding en regels sluit aan op de wettelijk vastgelegde Standaard Vergelijkbare bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012). Verder zijn de bestemmingen zo opgenomen dat voldoende rechtszekerheid bestaat voor omwonenden en andere gebruikers van het gebied en de omliggende gronden.
In de toelichting wordt gemotiveerd waarom er sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Ondanks het feit dat de toelichting geen onderdeel uitmaakt van het juridische plangedeelte, dient het wel als interpretatiekader voor de uitleg van de regels.
In de regels wordt voornamelijk verwezen naar de relevante regels van het 'moederplan' Bebouwde kom Scharendijke. Voor een toelichting op de regels van het 'moederplan' wordt verwezen naar de toelichting van datzelfde plan.
Gedurende de voorbereiding van bestemmingsplannen wordt het plan één of meerdere keren ter inzage gelegd. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen bewoners, bedrijven, dorps- en stadsraden en andere geïnteresseerden of belanghebbenden reageren op het plan. In dezelfde periode wordt ook overleg gevoerd met andere overheden over het plan. De resultaten van de ter inzage legging kunnen leiden tot aanpassingen, verbeteringen of wijzigingen van het plan. In dit hoofdstuk wordt beschreven wat de resultaten zijn van deze maatschappelijke consultaties.
Tijdens de ter inzage legging zijn geen zienswijzen ingediend.