Plan: | Fruitteeltbedrijf Wellandweg-Kooijmansweg Noordwelle |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00086BpGhp-vast |
In het Omgevingsplan 2012-2018 (vastgesteld op 28 september 2012) beschrijft de Provincie wat zij de komende jaren zal doen om Zeeland op verschillende punten vooruit te helpen. Het Omgevingsplan is het provinciaal beleidsplan voor ruimte, milieu, water en natuur. Een onderdeel van het Omgevingsplan is een integrale visie van Zeeland waarmee de Provincie de kernkwaliteiten van Zeeland verder wil benutten, herkennen en versterken. Zeeland kan hierdoor in 3 delen worden ingedeeld:
Figuur 4 drie deelgebieden in visie 'Land in Zee'
Bloeien op Land en in Zee
De landbouw in Zeeland houdt perspectief doordat er juist vele kleinere kansen liggen. Streekproducten bieden kansen om lokaal eigen teelten te verkopen, maar ook voor de landelijke of zelfs internationale markt 'streekproducten 2.0' te vermarkten.
Dagrecreatie
'Toename van mogelijkheden voor dagrecreatie en vergroten van de bijdrage van de dagrecreatie aan de economie.'
De Provincie stelt wel voorwaarden aan uitbreiding van de mogelijkheden voor dagrecreatie. Er moet aandacht worden besteed aan:
De ontwikkeling ziet naast de realisatie van een agrarisch bedrijf ook op rondleidingen en informatieverstrekking over de teelt en het zeeuwse boerenleven. Dit wordt gezien als een kleine vorm van dagrecreatie. Aan de vier punten wordt voldaan. Ten eerste ligt het plangebied nabij de recreatieverdeelweg, deze weg zorgt voor een goede afwikkling van het verkeer. Fietsers hebben de mogelijkheid om via de Kooijmansweg hun weg verder te vervolgen. Door de rotonde op de Recreatieverdeelweg zijn er geen onveilige verkeerssituaties. Op het perceel is voldoende mogelijkheid om te parkeren, dit blijkt uit figuur x. Het gaat hier om een agrarisch bedrijf met als neventak een dagrecreatieve voorziening. Deze recreatieve voorziening leert bezoekers meer over het agrarisch leven van Schouwen-Duiveland. Het sluit hierdoor aan bij het karakter van Zeeland en Schouwen-Duiveland. Er wordt tevens een plattelandwinkel gerealiseerd waar streekproducten en eigen teelt wordt verkocht. Onder 'voorzieningen' wordt meer aandacht besteed aan detailhandel.
Voorzieningen
'Een goed voorzieningenniveau voor alle bewoners, toeristen en bedrijven, vanwege het grote belang voor de leefbaarheid en economie van Zeeland. Voorzieningen zijn betaalbaar, bereikbaar en divers.'
De Provincie ziet de kernwinkelgebieden als primaire vestigingsplaats voor detailhandel. Buiten bestaand bebouwd gebied zijn kleinschalige en aan het buitengebied gebonden detailhandel mogelijk. Dit sluit aan bij 'streekproducten 2.0'.
Landbouw
'De Zeeuwse landbouwsector speelt goed in op de gefaseerde verschuiving in het Gemeentelijk landbouw beleid (GLB) van directe inkomstenssteun aan individuele boeren naar het betalen voor maatschappelijke diensten. Innovatie, optimaal benutten van verschillende productieomstandigheden en de verbredingsmogelijkheden dragen daar aan bij.'
Voor de grondgebonden landbouw wil de Provincie zoveel als mogelijk de eigenschaligheid van agrarische ondernemers bevorderen. Onder eigenschaligheid wordt verstaan dat agrarische ondernemers inzetten op een verdere ontwikkeling van het agrarisch bedrijf die het beste aansluit bij de ondernemer, de omgeving, de afzetmarkt en de toegevoegde waarde die bij het desbetreffende bedrijf kan worden gerealiseerd.
In de afgelopen periode is een groot aantal agrarische bedrijven gestopt. Een proces dat de komende planperiode doorzet. Vrijkomende agrarische bebouwing wordt hergebruikt door andere (nieuwe) agrarische ondernemers, herbestemd of gesaneerd. Door het afnemend aantal agrarische ondernemers zijn nieuwe agrarische bouwblokken niet noodzakelijk. Hiervoor worden géén mogelijkheden geboden. Op het bovenstaande de volgende uitzonderingen van toepassing:
De ontwikkeling voldoet aan voorwaarde 1 zoals deze hierboven is beschreven. Het bedrijf is op dit moment gevestigd aan de 's Gravenpolderseweg in Goes. Het bedrijf moet van deze locatie weg omdat de gemeente Goes hier zorggerelateerde bedrijvigheid wil realiseren. Dit blijkt uit de Structuurvisie 2040 die op 14 juni 2012 is vastgesteld door de gemeenteraad van Goes. De gronden zijn inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar, een nieuw bestemmingsplan is in voorbereiding.