Plan: | Beddeweeg 8 Zierikzee |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00085BpGhp-vast |
Strategische visie 'Tij van de Toekomst'
De gemeenteraad heeft op 3 oktober 2011 de Strategische Visie 'Tij van de Toekomst' vastgesteld. In de visie is opgenomen hoe de gemeente Schouwen-Duiveland er in 2040 uit zou moeten zien.
In de strategische visie staat de volgende ambitie centraal: 'In 2040 kent vakantie-eiland Schouwen-Duiveland een toonaangevende watereconomie die de duurzame verbinding vormt tussen wonen, werken, zorgen en genieten'.
In de visie zijn de drie strategische doelen 'werken', 'wonen' en 'verblijven' uitgewerkt. Hierna zijn de strategische doelen met bijbehorende ambities voor 2040 beschreven.
Strategische doelen: werken
Strategische doelen: wonen
Strategische doelen: verblijven
Structuurvisie Schouwen-Duiveland
De gemeente Schouwen-Duiveland heeft op 3 februari 2000 de structuurvisie Schouwen-Duiveland vastgesteld. In deze visie zijn de kernen ingedeeld in zes categorieën en is per kerntype beleid geformuleerd dat verder op kernniveau zal worden uitgewerkt.
Zierikzee is aangemerkt als de hoofdkern van Schouwen-Duiveland, en gekarakteriseerd als stad van regionale betekenis. Met name ontwikkelingen met een stedelijk karakter horen in deze zone thuis. Daarmee wordt ingespeeld op de potenties van Zierikzee, gelegen aan de Midden-Zeelandroute. Tevens wordt hiermee voorkomen dat stedelijke activiteiten uitwaaieren naar andere delen van het eiland.
Structuurvisie Zierikzee
In de Structuurvisie Zierikzee wordt de visie gegeven op het toekomstig te voeren ruimtelijk beleid in Zierikzee. Bij uitwerking van de structuurvisie is gekozen voor de opbouw aan de hand van 10 afzonderlijke modules. Voor deze ontwikkeling zijn de module 4: De binnenstad van Zierikzee en module 5 Bestaande woongebieden relevant.
Module 4: De binnenstad van Zierikzee
In deze module wordt een beschrijving gegeven van de functie en betekenis van de binnenstad, waarbij een ruimtelijke verkenning heeft plaatsgevonden van de functies detailhandel/horeca/monumenten/wonen enzovoort. Er zijn een aantal algemene uitgangspunten van beleid geformuleerd:
Figuur 4 kaart integrale visie Zierikzee - module binnenstad
Op basis van deze beleidsuitgangspunten zijn per thema (wonen, werkgelegenheid, recreatie en toerisme) een aantal beleidsuitgangspunten geformuleerd. Figuur x is de integrale visie voor de binnenstad van Zierikzee. Het plangebied valt onder revitalisering woonfunctie binnenstad. Voor het plangebied geldt het thema wonen en daarvoor zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:
Module 5: Bestaande woongebieden
In deze module wordt aandacht besteed aan de bestaande woongebieden. Bij het omzetten van gebouwen naar een woonfunctie geldt dat een bijdrage moet worden geleverd aan de binnenstad van Zierikzee. Dit sluit aan bij module 4 waarin gesproken wordt over sanering van hinderlijke bedrijvigheid uit woongebieden. De doelgroepen voor dit woongebieden zijn alleenstaande en samenwonende jongeren, gezinnen met kleine kinderen en 55 plussers.
Gemeentelijke woningbouwprogramma
Op 13 maart 2007 is de gemeentelijke woningbouwplanninglijst 2007 tot en met 2017 vastgesteld. De planningslijst maakt inzichtelijk hoe de samenhang is tussen het kwantitatieve en kwalitatieve deel van de woningbouwplanning. Aanvragen van maximaal twee woningen in inbreidingslocaties kunnen onder de huidige afspraken direct via een directe aanvraag worden ingediend. Aanvragen van meer dan twee woningen moeten eerste op de woningbouwplanninglijst worden opgenomen.
Woonmilieuvisie
Als gevolg van de ontwikkelingen in de markt en het beleid is het accent in de woningbouwopgave de laatste jaren sterk verschoven van de kwantiteit naar de kwaliteit (gewenste woonmilieus en woningtypen). Sterker dan in het verleden dienen nieuwe woonmilieus en woningen zorgvuldig op de verschillende woonwensen van de verschillende doelgroepen te worden afgestemd. In de binnenstad van Zierikzee zijn bijna alle woningtypen mogelijk.
Gebruiksverordening tweede woningen
In de gebruiksverordening tweede woningen zijn regels opgenomen om te voorkomen dat woningen, die bedoeld zijn voor permanente bewoning, voor recreatieve doeleinde worden gebruikt( gebruik als tweede woning). Het doel van deze verordening is om de kernen leefbaar te houden.
Het werkingsgebied van de gebruiksverordening is van toepassing op de gehele binnenstad van Zierikzee.
Detailhandelstructuurvisie
Eén van de doelstellingen van de Structuurvisie Zierikzee is het versterken van de centrumfunctie van Zierikzee. In de detailhandelstructuurvisie wordt ingegaan op de gewenste omvang, kwaliteit en positionering van bestaande en van eventuele nieuwe winkelgebieden. Bijna 40% van het totale winkelaanbod in de gemeente is gevestigd in de kern Zierikzee. De detailhandel in Zierikzee heeft een verzorgingsfunctie voor de inwoners van de eigen kern en voor de inwoners van de overige kernen in de gemeente.
De gemeente Schouwen-Duiveland streeft naar een versterking van de centrumfunctie van Zierikzee. Om de centrumfunctie te versterken is minimaal behoud, maar bij voorkeur uitbreiding van het winkelaanbod in het centrum gewenst.
Milieubeleidsplan
Het milieubeleid van de gemeente Schouwen-Duiveland is vastgelegd in het milieubeleidsplan. Het beleid wordt besproken en vastgelegd middels een aantal modules die elk een apart milieuthema behandelen. Hierna worden de belangrijkste aandachtspunten uit de diverse modules genoemd.
Module Geluid en Stilte (2008)
Bij nieuwe ontwikkelingen is het uitgangspunt om nieuwe probleemsituaties te voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de effecten van wegen op woningen. Uitgangspunt is dat alle nieuwbouwwoningen voldoen aan de voorkeursgrenswaarde. Mochten er woningen gebouwd worden die een hogere geluidwaarde hebben, dan dient dit goed gemotiveerd te worden. In hoofdstuk 5 worden de milieuaspecten nader behandeld.
Module Licht en Duisternis (2009)
Anders dan in andere delen van Nederland kun je op Schouwen-Duiveland nog echte duisternis ervaren. Niet verlichten, slim, gericht en bewust verlichten zorgen er niet alleen voor dat onze duisternis behouden blijft, ze besparen vaak ook energie. Er mag slechts verlicht worden indien dit echt nodig is. Het duisternisbeleid richt zich o.a. op de volgende sectoren:
Module Energie en Klimaat ( 2009)
De gemeente Schouwen-Duiveland streeft naar ruimtelijke inrichting waarmee rekening wordt gehouden met de klimaatverandering. Dit kan in de praktijk worden gebracht door verduurzaming en zuinig omgaan met energie. Het energiebeleid richt zich o.a. op de volgende sectoren:
Module Luchtkwaliteit (2008)
De luchtkwaliteit op Schouwen-Duiveland is, zeker vergeleken met andere gebieden in Nederland, goed. Die bijzondere positie moet behouden blijven. Waar mogelijk moet er naar gestreefd worden om de luchtkwaliteit zelfs nog te verbeteren. Het verminderen van autoverkeer kan daarbij helpen; autoverkeer is een belangrijke vervuilingsbron.
Module Bodem (2010)
Iedere bodem heeft zijn kwaliteiten. Hier liggen kansen en knelpunten. Door in een vroeg stadium bij ruimtelijke ontwikkelingen deze in beeld te brengen, zijn knelpunten vroegtijdig in beeld en kunnen kansen optimaal benut worden. Hierdoor worden ook toekomstige beheerskosten beter in beeld gebracht en kunnen ze deel uitmaken van de afwegingen die leiden tot het definitieve plan.