Plan: | Kleine Hoeven 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST |
Algemeen
Het te ontwikkelen bedrijventerrein Kleine Hoeven voorziet in de opvang van lokale bedrijvigheid met kavelgroottes van maximaal 5.000 m2. De vraag naar kavels groter dan 5.000 m2 dient te worden opgevangen met de ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein Kempisch Bedrijvenpark.
Zorgvuldig ruimtegebruik
Voor de ontwikkeling van Kleine Hoeven als duurzaam bedrijventerrein is het thema zorgvuldig en efficiënt ruimtegebruik van groot belang. Het plan heeft in haar opzet op diverse manieren invulling gegeven aan dit thema:
Figuur 5.2: Voorbeelden van zorgvuldig ruimtegebruik
Figuur 5.3: Uitgeefbaar gebied Kleine Hoeven
Beekkavels
De Rouwenbogtloop wordt als ecologische verbindingszone ingericht. Direct ten oosten van deze zone zal een gebied met afwisselend bedrijfsbebouwing, waterberging en groene zomen worden ontwikkeld. Ook zal deze zone een functie kunnen vervullen als recreatief uitloopgebied voor de werknemers op het bedrijventerrein en de bewoners van Reusel.
De natuurlijke groene omgeving vormt een prachtige setting voor bedrijven die op zoek zijn naar een aantrekkelijke, hoogwaardige en representatieve locatie. Bovendien bestaat hier de mogelijkheid om gebouwen te integreren met de omringende natuur door een deel van het gebouw op (fragiele) kolommen te plaatsen. De natuur gaat onder het gebouw door: natuur en gebouw vloeien als het ware in elkaar over. De bijzondere locaties van het gebouw tegen de rotonde en het gebouw tegenover de Groene zone vragen om een uitdagende architectuur, zodat de bebouwing echte 'blikvangers' van Kleine Hoeven zijn.
Figuur 5.4: De beekkavels
Figuur 5.5: Impressie beekkavels
Bedrijvenclusters
Binnen de randen van het bedrijventerrein is sprake van een aantal bedrijvenclusters, de zogenaamde velden. De kavelgroottes variëren van 1.000 tot 5.000 m2.
Op verschillende structuurbepalende plaatsen is bijzondere bebouwing gepland. Het gaat daarbij om de bebouwingsobjecten rondom het eind van de Groene zone, op kruisingsvlakken van wegen en nabij de entrees van het bedrijventerrein. Zij vormen markante elementen op en aan de rand van het bedrijventerrein dan wel markeren de toegang tot het bedrijventerrein. Deze locaties vragen om een eigentijdse architectuur en een hoogwaardige inrichting van de kavel. In het beeldkwaliteitsplan Kleine Hoeven is hier nader aandacht aan besteed.
Figuur 5.6: Bedrijvenclusters
Figuur 5.7: Impressie bedrijvenclusters
Een deel van de bebouwing kan een collectieve functie hebben en kan worden ontwikkeld als bedrijfsverzamelgebouw of facilitycentrum voor het bedrijventerrein. In het facilitycentrum kunnen voorzieningen worden ondergebracht voor op bedrijven gerichte dienstverlening op het gebied van kopiëren, postverzorging e.d. dan wel het beschikbaar stellen van faciliteiten voor vergaderingen, presentaties, voorzieningen voor werknemers. Ook kan hier de parkmanagementorganisatie (de parkmanager) worden gehuisvest.
Binnen de bedrijvenclusters kunnen, waar wenselijk gezamenlijke binnenterrein worden gecreëerd. De interne ontsluitingsweg in het meest westelijke bedrijvencluster (zie figuur 5.1. Stedenbouwkundig plan) zou ook onderdeel uit kunnen maken van zo'n gezamenlijk binnenterrein.
Deze centrale binnenterreinen kunnen fungeren voor allerlei gezamenlijke, bedrijfsmatige activiteiten (o.a. rangeren, laden en lossen, centraal parkeren voor werknemers, opslag). Bezoekers komen alleen aan de voorzijde van de kavel. Vanwege de ingesloten ligging en de afsluitbaarheid van de binnenterreinen is een goede controle op de activiteiten mogelijk en worden de drukke bedrijfsmatige activiteiten aan het zicht onttrokken.
Bovendien kan de kavel efficiënter worden ingericht en doelmatiger worden gebruikt en ontstaat een veel rustiger beeld op de voor bezoeker toegankelijke delen van de kavel.
Herontwikkelingskavels De Hoeven
De bestaande bebouwing langs de zuidzijde van de provinciale weg N284 wordt grotendeels ingepast. In overleg met de eigenaren en/of gebruikers van deze bebouwing zal worden gezocht naar kansen voor herontwikkeling (in de vorm van een wijzigingsbevoegdheid is dit verankerd in onderhavig bestemmingsplan). De bestaande ontsluitingsmogelijkheid (op de drukke N284) zal worden verbeterd door gebruik te maken van de hoofdontsluitingsweg van het nieuwe bedrijventerrein gekoppeld aan de groene zone.
De aanleg van deze nieuwe ontsluiting heeft zowel een positieve uitwerking op de verkeersveiligheid op de N284 als op de bereikbaarheid van de bedrijven en woningen langs de N284. Bovendien kunnen aan deze nieuwe ontsluitingsweg volwaardige bedrijfskavels worden ontwikkeld. Nieuwe woningen zullen niet worden toegestaan langs de zuidzijde van de N284.
Figuur 5.8: Herontwikkelingskavels