Plan: | Garage Vos te Wehe-den Hoorn |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1663.KK2005herz01-OH01 |
Op 13 februari 2009 is het gewijzigde Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) in werking getreden. Dit besluit geeft voorwaarden voor nieuwe en bestaande situaties ten aanzien van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico van inrichtingen waarin bepaalde gevaarlijke stoffen worden gebruikt, opgeslagen of geproduceerd. Om te bepalen of in de nabijheid van het plangebied risicovolle inrichtingen liggen, is de risicokaart van de provincie Groningen geraadpleegd.
Uit de risicokaart blijkt dat ten westen van het plangebied, aan de provinciale weg N361 een lpg-tankstation ligt dat wordt aangemerkt als Bevi-inrichting. De plaatsgebonden risicocontouren van dit tankstation bedragen respectievelijk:
Vulpunt = 35 meter
Ondergronds reservoir = 25 meter
Afleverzuil = 15 meter
Het plangebied valt buiten deze risicoafstanden. Het invloedsgebied van het groepsrisico heeft bij lpg-tankstations een vaste afstand van 150 meter, gemeten vanuit het vulpunt. Het vulpunt ligt op circa 300 meter van het plangebied.
Ten noorden van het plangebied ligt op circa 290 meter een risicovolle inrichting (dienstverlening t.b.v. de akker- en tuinbouw) De plaatsgebonden risicocontour bedraagt 65 meter en ligt grotendeels binnen de grenzen van de inrichting.
Het plangebied ligt niet binnen de invloedssfeer van het lpg-tankstation en de risicovolle inrichting, hierdoor treden er geen planologische beperkingen op voor de ontwikkelingen in het plangebied.
Het thema vervoer van gevaarlijke stoffen kan worden onderverdeeld in wegen, spoor en water. In 2001 en 2003 zijn voor deze onderwerpen risicoatlassen opgesteld waarin is vermeld of langs de route een plaatsgebonden risico en/of een groepsrisico aanwezig is. Tevens zijn voor wegen in 2006-2007 nieuwe verkeerstellingen verricht.
Het Rijk is op dit moment bezig met het opstellen van een nieuwe wetgeving rond transportroutes; het Besluit transportroutes externe veiligheid (Btev). Deze wetgeving gaat de huidige Circulaire Risiconormering Vervoer van Gevaarlijke Stoffen vervangen en treedt naar verwachting in 2012 in werking.
Daarnaast heeft de provincie Groningen in het Provinciaal Basisnet Groningen (Gedeputeerde Staten, d.d. 20-04-2010), in relatie tot het Besluit transportroutes externe veiligheid, rond alle provinciale wegen in haar provincie zones aangewezen (ook voor spoorwegen en vaarwegen). Het navolgende onderzoek is mede toegespitst op de nieuwe wetgeving.
Ten zuiden van het plangebied ligt, op circa 60 meter, de provinciale weg N361. De N361 beschikt over een gebied van 30 m waarin de oprichting van objecten ten behoeve van kwetsbare personen is uitgesloten. Gezien de ruime afstanden treden er geen belemmeringen op voor de ontwikkelingen in het plangebied.
Het invloedsgebied is daarnaast gesteld op 200 m (gemeten aan weerszijden vanuit het hart van de weg). In het voorliggende bestemmingsplan is er niet of nauwelijks sprake van een toename van de personendichtheid, voor het aspect externe veiligheid zijn er geen belemmeringen voor de ontwikkelingen in het plangebied.
In de nabijheid van het plangebied zijn geen buisleidingen aanwezig. Hierdoor treden er geen belemmeringen op voor de ontwikkelingen in het plangebied.