Plan: | Voormalige bibliotheek Vishalstraat Zoutkamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1663.GK2007herz07-VS01 |
Artikel 3.1.6 in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geeft aan dat er in ruimtelijke plannen een waterparagraaf moet worden opgenomen. In de toelichting moet worden aangegeven op welke wijze er rekening is gehouden met de waterhuishoudkundige situatie, dat wil zeggen het grondwater en het oppervlaktewater. Het is de schriftelijke weerslag van de zogenaamde watertoets: 'het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren (door de waterbeheerder), afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten'.
De watertoets heeft op 17 april 2012 plaatsgevonden door het invullen van de digitale watertoets. De vragenlijst is volledig ingevuld. Het resultaat van het invullen van de digitale watertoets is dat de waterhuishoudkundige aspecten onvoldoende belicht zijn.
Bij het invullen van de watertoets zijn de volgende kaartlagen geraakt:
Hoofdwaterwegen
Hoofdwatergangen zijn de belangrijkste watergangen voor de wateraanvoer en waterafvoer van een gebied. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van het watersysteem. Alle watergangen worden beschermd door middel van de KEUR. Voor het vergraven en aanpassen van watergangen is een watervergunning noodzakelijk.
In het plangebied worden geen watergangen vergraven en/of aangepast. Hierdoor treden er geen belemmeringen op.
Ondiepe storende lagen
Hier komen ondiepe storende lagen voor. Deze lagen, die vaak uit klei of leem bestaan, zorgen ervoor dat hemelwater moeilijk in de grond kan infiltreren. Hierdoor kan er wateroverlast ontstaan bij hevige neerslag. Deze locaties zijn zonder aanvullende maatregelen ongeschikt voor bijvoorbeeld woningbouw.
In het plangebied is sprake van een functieverandering van de bestaande bebouwing. Het pand wordt circa 110 m2 uitgebouwd in de sfeer van de 'Lauwersmeerarchitectuur'.
p.m. eventuele maatregelen ondiepe storende lagen.
Regionale kering
Het betreft hier een veiligheid- en beschermingszone rondom de regionale keringen van het waterschap. Deze beschermingszone bedraagt 4 meter vanaf de kering. Bij ruimtelijke ontwikkelingen dient hier nadrukkelijk rekening mee gehouden te worden.
Er vinden geen ontwikkelingen plaats binnen de beschermingszone. Hierdoor treden er geen belemmeringen op voor de ontwikkelingen in het plangebied.
Toename verhard oppervlak
Door de toename van verhard oppervlak stroomt regenwater, zonder extra maatregelen, sneller af richting oppervlaktewater, waardoor piekwaterstanden en afvoeren toenemen. Dit kan leiden tot wateroverlast. Bij een toename van het verhard oppervlak met meer dan 750 m2, is compensatie door aanleg van waterberging een vereiste.
In het plangebied neemt de verharding toe met circa 195 m2. Hierdoor hoeft er geen compensatie plaats te vinden in het plangebied.
Riolering
Bij de aanleg van riolering wordt uitgegaan van de aanleg van een gescheiden stelsel. Daar waar het, gelet op de aard van de aangesloten verharde oppervlakken en de mogelijke verontreiniging daarvan, verantwoord is. In het plangebied worden extra toiletten en badkamers gerealiseerd. De initiatiefnemer van een afkoppelproject dient aannemelijk te maken dat het omringende watersysteem over voldoende beging- en afvoercapaciteit beschikt. Dit wordt in samenspraak met Waterschap Noorderzijlvest vastgelegd. Tevens worden mogelijkheden om water langer vast te houden, zoveel mogelijk benut.
De watertoets is opgenomen in de bijlagen.