direct naar inhoud van 4.5 Geluid
Plan: Kalkovens en vissershuisje Zoutkamp
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1663.GK2007herz04-VS01

4.5 Geluid

Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid tot het realiseren van twee kalkovens, een loods en een vissershuisje (recreatiewoning). De Wet geluidhinder beschouwt de kalkovens en de loods niet als een zogenaamd geluidsgevoelig gebouw. Toetsing aan de Wet geluidhinder is wat deze functies betreft dan ook niet nodig. Bij recreatiewoningen ligt dit genuanceerder.Recreatiewoningen zijn formeel geen geluidsgevoelige gebouwen maar de jurisprudentie geeft aan dat in het kader van een goede ruimtelijke ordening aan recreatiewoningen wel aandacht dient te worden geschonken inzake geluidhinder.

Zones

In het kader van de Wet geluidhinder bevinden zich langs alle wegen zones, met uitzondering van wegen die zijn gelegen binnen een als woonerf aangeduid gebied en wegen waarvoor een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt. Binnen de bebouwde kom bedraagt de zonebreedte voor tweestrooks wegen die aan weerszijden van de weg gerekend vanuit de wegas, in acht moet worden genomen 200 m. Ingeval van het realiseren van geluidsgevoelige bebouwing binnen deze zone dient een akoestisch onderzoek plaats te vinden.

De naast het project gelegenS.H. Woldringhstraat en Werfstraat kennen een snelheidsregime van 30 km/uur. De vormgeving (erftoegangsweg) en het gewenste gebruik van deze wegen is hierop afgestemd. Akoestisch onderzoek is wat betreft deze wegen niet nodig.

Voor het plangebied is in dit verband de geluidzone van de N388 relevant. Op deze straat geldt ter plaatse een maximumsnelheid van 50 km/uur. Het betreft hier een tweestrooksweg. Voor tweestrookswegen binnen de bebouwde kom bedraagt de zonebreedte die aan weerszijden van de wegas in acht moet worden genomen, 200 m.

Normen

Behoudens situaties waarbij door Gedeputeerde Staten of burgemeester en wethouders een hogere waarde is vastgesteld, geldt voor geluidsgevoelige bebouwing binnen een zone als hoogst toelaatbare geluidsbelasting van de gevel 48 dB (Wet geluidhinder 2006). Bij het voorbereiden van een ruimtelijk plan dat geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op grond behorende bij een zone dient door burgemeester en wethouders akoestisch onderzoek te worden ingesteld (artikel 77 van de Wet geluidhinder).

Indien de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde van 48 dB te boven gaat, kunnen, mits gemotiveerd, burgemeester en wethouders een hogere waarde vaststellen (artikel 83 van de Wet geluidhinder).

Intensiteiten en berekeningen

Voor N388 zijn verkeersintensiteiten verkregen van de provincie Groningen. De verkeersintensiteit op de N388 bedraagt 3509 mvt/etmaal. (2010). Gelet op de ontwikkelingen van de verkeersintensiteiten op deze wegen in de afgelopen jaren wordt in 2021 een verkeersintensiteit op deze weg verwacht van ongeveer 3.900 mvt/etmaal.

Met behulp van Standaard Rekenmethode I is de 48 dB geluidscontour van de weg berekend. Bij de berekeningen is rekening gehouden met een aftrek van 5 dB op grond van artikel 110g van de Wet geluidhinder 2006. De berekeningen zijn verder uitgevoerd onder zogenaamde vrije-veldcondities. Dat wil zeggen dat geen rekening is gehouden met de afscherming van eventuele aanwezige bebouwing. Uit de berekening blijkt dat de 48 dB contour van de N388 op ongeveer 62 m uit de as van deze weg ligt. Het betreffende rekenblad is opgenomen in de bijlagen.

Conclusie

De te realiseren recreatiewoning ligt op grotere afstand dan de berekende 48 dB geluidscontour van de N388. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt derhalve niet overschreden. In de zin van de Wet geluidhinder is er geen sprake van geluidhinder.