Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: bestemmingsplan 'reddingshuisje Hunzegat Zoutkamp'
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1663.GK2007herz03-ON01

3.1 Waterhuishouding / watertoets

Bij nieuwe ontwikkeling en herziening van ruimtelijke plannen wordt ten aanzien van het waterbelang, de waterbeheerder in een vroegtijdig stadium bij de hiervoor te doorlopen bestemmingsplanprocedures betrokken. Het waterbelang is sinds 1 november 2003 door middel van de watertoets verankerd.
De watertoets zorgt er voor dat bij alle ruimtelijke plannen aandacht is voor de kwaliteit én kwantiteit van water. De watertoets is verplicht bij alle plannen voor landelijk én stedelijk gebied.
Het beleid van waterschap Noorderzijlvest is verwoord in het beheerplan 2010 - 2015. De ruimtelijke zonering van de provincie heeft het waterschap vertaald naar een eigen zonering met water als belangrijkste element. Het waterschap benadrukt in haar functiezonering de volgende aspecten: de hoogte van de waterpeilen en het gewenste grondwaterregime (GGOR), een optimale wateraanvoer en -afvoer (waterkwantiteit), de waterkwaliteit voor verschillende functies en de inpassing van water in het landschap.
  
De watertoets (bijlagen bij toelichting bijlage 1 ) in het kader van het onderhavige bestemmingsplan heeft geleid tot de volgende conclusies:
 
Hoofdwatergangen
Hoofdwatergangen zijn de belangrijkste watergangen voor de wateraanvoer en waterafvoer van een gebied. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van het watersysteem. Alle watergangen worden beschermd door middel van de KEUR. Voor het vergraven en aanpassen van watergangen is een watervergunning noodzakelijk.

Gelijkblijvend/afname verhard oppervlak
Indien het verhard oppervlak in een ruimtelijk plan nier meer toeneemt dan 750 m2 is het vereist om de mogelijkheden voor afkoppelen van regenwater te onderzoeken en vast te leggen.
 
Riolering
Bij de aanleg van riolering in een nieuw plan wordt uitgegaan van de aanleg van een gescheiden stelsel, daar waar het, gelet op de aard van de aangesloten verharde oppervlakken en de mogelijke verontreiniging daarvan, verantwoord is. De initiatiefnemer van een afkoppelproject dient aannemelijk te maken dat het omringende watersysteem over voldoende beging- en afvoercapaciteit beschikt. Dit wordt in samenspraak met Waterschap Noorderzijlvest vastgelegd. Tevens worden mogelijkheden om water langer vast te houden, zoveel mogelijk benut.