Het provinciaal omgevingsplan (POP) en de provinciale omgevingsverordening zijn vastgesteld door Provinciale Staten van Groningen op 17 juni 2009. Het POP is een integraal document met daarin het omgevingsbeleid op het gebied van milieu, verkeer en vervoer, water en ruimtelijke ordening. De verordening stelt, ter borging van de provinciale ruimtelijke belangen, regels en geeft instructies aan in het bijzonder het lokaal bestuur.
Het POP stelt dat voor het havengebied Lauwersoog en Zoutkamp Buitendijks een aanzienlijke kwalitatieve impuls noodzakelijk is.
De provincies Fryslân en Groningen, de betrokken gemeenten en het voormalige ministerie van LNV hebben de wens uitgesproken om bestuurlijk samen te werken bij de ontwikkeling van het Lauwersmeergebied. Daarbij is de volgende gezamenlijke opgave vastgesteld:
- realisering van een beperkt aantal verblijfsrecreatieve voorzieningen rond het Lauwersmeergebied, met als doel de toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht van het gebied aanzienlijk te vergroten;
- zorgvuldige inpassing en aansluiting van deze voorzieningen op de kernkwaliteiten van het Nationaal Park Lauwersmeer, een natuurgebied van internationale allure.
De betekenis van het Lauwersmeer voor de waterhuishouding van de provincies Groningen en Fryslân speelt hierbij ook een belangrijke rol.
Ecologische hoofdstructuur (EHS).
Het plangebied ligt binnen de EHS. Volgens de provinciale omgevingsverordening artikel 4.31 voorziet, voor zover een bestemmingsplan betrekking heeft op gronden die hier deel van uitmaken, het plan niet in wijziging van de bestemming of wijziging van de regels ter zake van het gebruik van de grond die in significante mate afbreuk doen aan:
- het areaal aan van de gronden die deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur; of
- de samenhang tussen de gebieden die deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur; of;
- de aanwezige en mogelijke abiotische kenmerken en waarden van de van de ecologische hoofdstructuur deel uitmakende gronden, aangegeven in bijlage 16 behorende bij de provinciale omgevingsverordening; of
- de door Gedeputeerde Staten vastgestelde belangrijke landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het toepasselijke gebied.
Oude dijken
Op grond van de provinciale omgevingsverordening mag dit bestemmingssplan niet voorzien in bouwmogelijkheden ten gevolge waarvan het bestaande profiel van de oude dijk Zoutkamp - Nittershoek (dijkvak 23) wordt gewijzigd. Een bestemmingsplan stelt in elk geval de volgende regels ten aanzien van de gebruiksmogelijkheden voor de aangegeven oude dijk:
a. een verbod op het diepploegen, egaliseren en afschuiven van dijkgronden;
b. een verbod op houtteelt en de aanleg van boomgaarden;
c. een verbod op het gebruik anders dan als grasland.
Een bestemmingsplan voorziet in regels ter bescherming van de met de oude dijken samenhangende landschapselementen, waaronder coupures, schotbalkloodsjes en kolken. Het reddingshuisje is dusdanig gesitueerd, dat er geen sprake is van bouw binnen het bestaande profiel van de oude dijk.
Op grond van bovenstaande kan worden geconcludeerd dat er geen strijdigheid is met het provinciaal beleid.