Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: bestemmingsplan 'reddingshuisje Hunzegat Zoutkamp'
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1663.GK2007herz03-ON01

1.1 Algemeen

Eind jaren zestig is de vissersplaats Zoutkamp compleet veranderd. De Lauwerszee werd afgesloten waardoor de actieve haven uit Zoutkamp verdween. Ook werden de meeste historische, vervallen panden afgebroken. In één klap was er eigenlijk niets meer van Zoutkamp over. De laatste jaren is er veel gedaan om Zoutkamp weer een mooi dorpsbeeld te geven. En met succes, want de toeristen stromen zomers weer naar de havenplaats toe. Met het mooi maken van het dorpsbeeld is ook een nieuwe stichting opgestaan: De Stichting Historische Visserij Zoutkamp (SHVZ).
 
Het doel van de SHVZ is om de historie van het oude vissersdorp Zoutkamp weer tot leven te roepen. Hiervoor heeft de stichting al een aantal projecten uitgevoerd. In het dorp Zoutkamp stond aan het kerkpad een klein vissershuisje dat op de nominatie stond om naar het zuiderzeemuseum in Enkhuizen te worden gebracht. Na afbraak zorgde de SHVZ voor de wederopbouw op het terrein achter het visserijmuseum. In een onlangs gebouwde scheepswerf zullen twee garnalensloepen worden gebouwd. Deze garnalensloepen werden in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt door de Zoutkamper vissers op de toenmalige Lauwerszee.
 
Het herbouwen van één van de reddingshuisjes die ooit op het eilandje Engelmansplaat heeft gestaan, is het derde project van de SHVZ. Door de jaren heen hebben er verschillende reddingshuisjes op Engelsmanplaat gestaan. De SHVZ heeft nu het reddingshuisje, dat van 1947 tot 1968 dienst heeft gedaan, in haar bezit en wenst het huisje buitendijks te herbouwen in Zoutkamp. Het achtkantig, zwart geteerde huisje is nog intact. De metalen constructie zal evenwel opnieuw gebouwd moeten worden. Gezien de functie die het huisje heeft gehad, is er een band met het vissersdorp Zoutkamp. Bovendien zal het huisje gebruikt worden als trekkers- en vogelkijkhut, waarbij overnachtingen ook tot de mogelijkheden behoren.
  
Het onderhavige plan is gesitueerd op het snijvlak van het Hunsingokanaal en het Zoutkamperril. De bouwhoogte van de uitkijktoren bedraagt ongeveer 18 meter en de oppervlakte van de trekkershut ongeveer 25 meter. Het vigerende bestemmingsplan 'Hunzegat' staat de (her)bouw van het reddingshuisje niet toe. Binnen de huidige bestemming 'water' mogen namelijk geen gebouwen worden gebouwd. Daarom zal het bestemmingsplan moeten worden gewijzigd. Op 14 oktober 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente de Marne besloten medewerking te verlenen aan dit initiatief.