direct naar inhoud van 3.4 Externe veiligheid
Plan: Beheersverordening Eemshaven
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.1651.03BVEemshaven-0401

3.4 Externe veiligheid

Inleiding

Ten aanzien van externe veiligheid wordt onderscheid gemaakt in inrichtingen (Besluit en Regeling externe veiligheid inrichtingen, 2004 met laatste wijziging in 2009), vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen (thans de Risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen (2004 met laatste wijziging 2012) en binnen de looptijd van deze beheersverordening het Besluit transportroutes externe veiligheid met bijbehorend Basisnet) en vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen (Besluit en Regeling externe veiligheid buisleidingen, 2011).

De provincie Groningen heeft op 20 april 2010 het Provinciaal Basisnet Groningen vastgesteld. De regels uit dit Provinciaal Basisnet zijn opgenomen in de provinciale omgevingsverordening. Het Provinciaal Basisnet Groningen is op alle provinciale wegen van toepassing.


De belangrijkste risicomaten voortkomend uit de wet- en regelgeving rond externe veiligheid zijn het plaatsgebonden risico, weergegeven in de 10-6 jaar/contour (grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten) en het groepsrisico (ontwikkelingen in het invloedsgebied getoetst aan een oriƫnterende waarde).

Voor wegen waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd geldt aanvullend een plasbrandaandachtsgebied. De provincie Groningen heeft deze zone gedefinieerd als zone van 30 meter waarbinnen de oprichting c.q. het gebruik van objecten ten behoeve van kwetsbare personen is uitgesloten.

Voor buisleidingen geldt aanvullend een belemmeringenstrook aan weerszijde van de leiding waarbinnen bouwbeperkingen gelden.

Onderzoek

Om te bezien of in het verordeningsgebied risicovolle objecten liggen die een nadere regeling behoeven in deze beheersverordening, is de risicokaart geraadpleegd (zie navolgende uitsnede met van toepassing zijnde risicovolle objecten).

afbeelding "i_NL.IMRO.1651.03BVEemshaven-0401_0001.jpg"

Inrichtingen

Op het terrein Eemshaven liggen verscheidene inrichtingen waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Het bedrijf Vopak valt onder de werkingssfeer van het Bevi. Verscheidene onderdelen van deze inrichting beschikken over een plaatsgebonden risicocontour (10-6 contour/jaar). Deze contouren en het invloedsgebied van de inrichting vallen buiten de terreingrens.


Vervoer van gevaarlijke stoffen

De spoorlijn Groningen - Eemshaven en de haven zelf zijn aangewezen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.


De spoorlijn beschikt niet over een plaatsgebonden risicocontour die buiten de verkeersverbinding valt. Wel ligt het verordeningsgebied binnen het invloedsgebied (200 meter) en de 30 meter-zone van deze transportroute.


De Eemshaven is in het (definitief ontwerp) Basisnet Water (januari 2008) aangemerkt als 'zeevaartcorridor met toetsafstand'. Voor deze waterweg gelden ten aanzien van de ruimtelijke ordening de volgende regels:

- geen nieuwe kwetsbare bestemmingen binnen de waterlijnen. Voor beperkt kwetsbare bestemmingen geldt dit als richtwaarde;

- het plasbrandaandachtsgebied bedraagt 40 meter landinwaarts, gerekend vanaf de waterlijn;

- voor het groepsrisico geldt dat bij ontwikkelingen binnen 200 meter zowel een

groepsrisicoberekening als -verantwoording dient plaats te vinden.


Buisleidingen

Aan de oostzijde van het verordeningsgebied ligt een aardgastransportleiding van de Gasunie (A-542-01). Deze leiding heeft een belemmeringenstrook van 5 meter en een effectafstand van 250 meter (beide aan weerszijde van de leiding). Daarnaast ligt op het terrein de aardgastransportleiding A-659. Deze leiding betreft een verbinding tussen installaties op het terrein zelf.

Beheersverordening

Conform de geldende wet- en regelgeving is de plaatsgebonden risicocontour (10-6 per jaar/contour) van het bedrijf Vopak voorzien van specifieke regels (gebiedsaanduiding veiligheidszone - bevi). Ook de buisleidingen met bijbehorende belemmeringenstrook zijn voorzien van een beschermende regeling, te weten de dubbelbestemming Leiding - Gas.


De voorliggende beheersverordening maakt de oprichting/het gebruik van objecten ten behoeve van kwetsbare groepen niet mogelijk. Om deze reden zijn de zone van 30 meter langs de spoorlijn en 40 meter vanaf de vaarweg niet voorzien van een nadere juridisch/planologische regeling.


Ten slotte wordt in het kader van groepsrisico opgemerkt dat deze beheersverordening niet voorziet in nieuwe ontwikkelingen en slechts uitgaat van de bestaande situatie. Een nadere beschouwing van het groepsrisico en invulling van de verantwoordingsplicht is gelet hierop achterwege gelaten.