direct naar inhoud van 3.2 Geluid
Plan: Beheersverordening Eemshaven
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.1651.03BVEemshaven-0401

3.2 Geluid

Wat betreft geluid zijn de regels uit de Wet geluidhinder van toepassing. In deze wet wordt onderscheid gemaakt in wegverkeerslawaai, railverkeerslawaai en industrielawaai.

Wegverkeerslawaai

Inleiding

In het kader van de Wet geluidhinder bevinden zich langs alle wegen zones, met uitzondering van die wegen waar een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt en die wegen die zijn gelegen binnen een als woonerf aangeduid gebied.

Binnen de bebouwde kom bedraagt de zonebreedte voor tweestrookswegen 200 m die, gerekend vanuit de as van de weg, aan weerszijden van de weg in acht moet worden genomen. Buiten de bebouwde kom bedraagt deze zone 250 m.


Behoudens situaties waarbij door Gedeputeerde Staten of burgemeester en wethouders een hogere waarde is vastgesteld, geldt voor geluidsgevoelige objecten (zoals woningen) binnen een zone als hoogst toelaatbare geluidsbelasting van de gevel 48 dB (Wet geluidhinder 2006).

Indien uit onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde van 48 dB te boven gaat, kunnen, mits gemotiveerd, burgemeester en wethouders een hogere waarde vaststellen (artikel 83 van de Wet geluidhinder).

Onderzoek

Het verordeningsgebied ligt binnen de zone van de N33. Ook de zone van de N46 die tot de kruising met de N33 loopt valt binnen het verordeningsgebied.

Vanwege een snelheidsregiem van meer dan 30 km/uur, hebben de wegen in de Eemshaven ook allen een zone.

Railverkeerslawaai

Inleiding

In het kader van de Wet geluidhinder kennen spoorlijnen net als wegen een zone.

Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen waarbij geluidsgevoelige bebouwing wordt opgericht, dient een akoestisch onderzoek te worden verricht. Anders dan bij wegen bedraagt bij spoorwegen de wettelijke voorkeursgrenswaarde 55 dB.

Op grond van nieuwe wetgeving met betrekking tot het geluid rond spoorwegen (Wet geluidhinder hoofdstuk 11; 1 juli 2012) zijn zogenaamde geluidproductieplafonds vastgesteld, waarvan de geluidwaarde niet mag worden overschreden.

Onderzoek

In het verordeningsgebied ligt de spoorlijn Groningen - Eemshaven. Deze spoorlijn heeft een zone van 100 meter aan weerszijde.

Industrielawaai

Inleiding

De omgang met gezoneerde industrieterreinen is eveneens neergelegd in de Wet geluidhinder. Op grond van artikel 40 Wgh (en artikel 53 voor bestaande zones) geldt dat buiten de zone de geluidsbelasting vanwege het industrieterrein de waarde van 50 dB(A) niet mag overschrijden. Behoudens situaties waarbij door burgemeester en wethouders een hogere waarde is vastgesteld, geldt voor geluidsgevoelige objecten een voorkeursgrenswaarde van 50dB(A).

Onderzoek

De Eemshaven is, gelet op de aanwezige bedrijvigheid waaronder zwaardere zeehavengebonden industrie en elektriciteitscentrale, aangemerkt als een te zoneren industrieterrein. Voor het terrein is een geluidzone berekend (Geluidzonering Eemshaven, akoestisch onderzoek fase 1 en zonevoorstel; mei/juni 1991).

Deze zone is vastgelegd in de ruimtelijke plannen die van toepassing zijn op de betreffende gronden. Wat betreft het deel van de geluidzone dat binnen de Waddenzee valt, wordt opgemerkt dat hiervoor een vrijstelling geldt wat betreft de geproduceerde geluidhinder.

Beheersverordening

De voorliggende beheersverordening voorziet niet in de oprichting van geluidsgevoelige objecten, waardoor een akoestisch onderzoek achterwege kan blijven.


Ten aanzien van de aspecten wegverkeer en railverkeer bestaat geen wettelijke verplichting tot het opnemen van juridische regelingen. Voor de geluidzone van een industrieterrein geldt deze verplichting wel. Voor zover de gronden binnen de geluidzone echter tot het terrein zelf behoren, behoeven geen nadere regels te worden vastgelegd.