3.2 Provinciaal beleid
Het provinciaal beleid over de huisvesting van arbeidsmigranten is vastgelegd in de vorm van beleidsregels/instructieregels in de Omgevingsverordening Limburg. De actuele en toekomstige versies (na inwerkingtreding Omgevingswet) komen onderstaand aan de orde.
Omgevingsverordening Limburg (2021)
De Omgevingsverordening Limburg 2021 treedt pas in werking na inwerkingtreding van de Omgevingswet. Hoewel de Omgevingsverordening Limburg (2021) hoofdzakelijk een beleidsneutrale omzetting van de Omgevingsverordening Limburg 2014 is, staan er enkele nieuwe en inhoudelijk gewijzigde onderwerpen in. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn nieuwe regels toegevoegd aan de geldende Omgevingsverordening Limburg 2014.
Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014
Op 30 september 2022 heeft Provinciale Staten de Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014 vastgesteld. In deze verordening zijn onder meer bepalingen opgenomen die betrekking hebben op arbeidsmigranten.
Voor het huisvesten van short-stay arbeidsmigranten op recreatieterreinen was een beleidsregel opgenomen. Deze is in de Wijzigingsverordening Omgevingsverordening Limburg 2014 en de Omgevingsverordening Limburg 2021 overgenomen en aangepast aan de nieuwe terminologie. In beginsel is het niet toegestaan om te wonen in recreatieverblijven. Echter, onder voorwaarden is het mogelijk om de tijdelijke huisvesting van internationale werknemers toe te staan op recreatieparken, onder de voorwaarden dat:
- geen huisvesting mogelijk is binnen de regio in bestaande woningen in of nabij het bestaand bebouwd gebied van het stedelijk gebied en landelijke kernen;
- geen huisvesting mogelijk is binnen overige bebouwing in of nabij het bestaand bebouwd gebied van het stedelijk gebied en landelijke kernen;
- op een te revitaliseren recreatieterrein geen samenloop is met een bedrijfsmatige toeristisch-recreatieve exploitatie;
- duidelijke en bindende afspraken zijn gemaakt over de sanering of revitalisering van de recreatieterreinen na afloop van de tijdelijke huisvesting en een deel van de inkomsten vanuit het tijdelijk huisvesten van specifieke doelgroepen wordt gebruikt om de sanering of revitalisering van het recreatieterrein te bekostigen.
Het huidige planvoornemen is niet in strijd met dit provinciaal beleid.
3.3 Gemeentelijk beleid
Bestemmingsplan Landgoed Leudal 2018
Het geldende bestemmingsplan heeft als uitgangspunt dat het
beleid in Leudal aansloot bij het provinciale beleid om huisvesting van arbeidsmigranten en overige woonurgenten op campings en recreatieparken vanaf 2026 niet meer toe te staan. Daarom bevat het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid om per 1 januari 2026 de mogelijkheden voor de huisvesting van arbeidsmigranten te schrappen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft deze afwijkingsbevoegdheid in stand gehouden.
Met de huisvesting van arbeidsmigranten tot en met 31 december 2025, zouden voldoende middelen gegenereerd moeten kunnen worden om het recreatiepark een kwaliteitsimpuls te geven. Dat wil zeggen het verwijderen van de niet meer in goede staat verkerende onderkomens en deze vervangen door en uitbreiden met hoogwaardige nieuwe verblijven. De met de huisvesting van arbeidsmigranten gegenereerde middelen hebben nog een extra impuls gekregen door de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen.
Toetsing wijzigingsbevoegdheid
Indien wordt aangetoond dat voldaan wordt aan de voorwaarden uit de wijzigingsbevoegdheid, kan worden geconcludeerd dat het initiatief voldoet aan de criteria die de gemeenteraad van Leudal heeft vastgesteld om de aanduiding ‘specifieke vorm van wonen – huisvesting arbeidsmigranten’ te verwijderen. Zoals ook blijkt uit de overige paragrafen in dit hoofdstuk zijn er tussen de vaststelling van het geldende bestemmingsplan en dit wijzigingsplan geen beleidswijzigingen geweest, die aanleiding geven om geen toepassing te geven aan de wijzigingsbevoegdheid.
Onderstaand worden de voorwaarden uit de wijzigingsbevoegdheid cursief opgesomd en is het voornemen per voorwaarde getoetst.
4.7 Wijzigingsbevoegdheid
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd met toepassing van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening het bestemmingsplan te wijzigen door per 1 januari 2026 de mogelijkheden voor huisvesting van arbeidsmigranten te beëindigen middels:
Het uitgangspunt is dat het terrein per 1 januari 2026 niet meer gebruikt mag worden voor huisvesting van arbeidsmigranten.
het verwijderen van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - huisvesting arbeidsmigranten';
Deze aanduiding wordt middels voorliggend wijzigingsplan verwijderd van de verbeelding.
het schrappen van het bepaalde in lid 4.1, sub f.;
De regels zijn overeenkomstig aangepast, de bepaling is verwijderd.
het schrappen van lid 4.5, sublid 4.5.2;
De regels zijn overeenkomstig aangepast, de bepaling is verwijderd.
het wijzigen van lid 4.5.1 door toevoeging van huisvesting van arbeidsmigranten als strijdig gebruik.
De regels zijn overeenkomstig aangepast, aan de gebruiksregels is een bepaling toegevoegd.
Beleidsnota huisvesting internationale werknemers
Op 13 juli 2021 heeft de gemeenteraad van Leudal besloten om het paraplubestemmingsplan '
Huisvesting internationale werknemers en andere kamerbewoners in Leudal' en de bijbehorende beleidsnota vast te stellen.
Dit bestemmingsplan en de beleidsnota gelden niet voor Landgoed Leudal. Bij vaststelling is overwogen dat
het geldende bestemmingsplan "Landgoed Leudal 2018" hier onverkort blijft gelden en dat de regels van dit bestemmingsplan niet worden gewijzigd. Het uitgangspunt dat de huisvesting per 1 januari 2026 niet meer is toegestaan, is daarmee ook ongewijzigd. Recreatieterreinen zijn bestemd voor toerisme en recreatie. De tijdelijke huisvesting van internationale werknemers op recreatieterreinen maakt een verblijf voor toeristen minder aantrekkelijk.
Recreatie en toerisme
Verblijfsrecreatie vormt een belangrijk onderdeel van het
Beleidsplan Recreatie en Toerisme (Uitnodigend Landschap) uit 2020. Verblijfstoerisme is belangrijk voor de hele sector recreatie en toerisme. Verblijfstoeristen besteden niet alleen geld aan de accommodatie zelf, maar gaan ook fietsen, wandelen, uit eten en naar attracties.
In de verblijfsrecreatieve sector is het bieden van een beleving steeds belangrijker geworden. Het verbeteren van de kwaliteit van het aanbod van verblijfsrecreatieve voorzieningen is nodig om te kunnen voorzien in de wensen van verblijfstoeristen die Leudal bezoeken. De gemeente Leudal wil bij nieuwe ontwikkelingen uitsluitend nog plannen die kwalitatief hoogwaardig zijn, onderscheidend zijn, passen bij doelgroepen en aansluiten bij het gebied, de belevingswaarde en de diversiteit van bestaande voorzieningen stimuleren.
De huidige exploitatie van Landgoed Leudal sluit niet aan op het toeristisch-recreatieve beleid van de gemeente Leudal. Het huisvesten van arbeidsmigranten op (een deel van) Landgoed Leudal doet afbreuk aan de belevingswaarde van de verblijfsrecreatieve voorziening. Het voortzetten van de huisvesting van arbeidsmigranten is niet in overeenstemming met het toeristisch-recreatief beleid.
Het beëindigen van de huisvesting van arbeidsmigranten is vanuit toeristisch-recreatief perspectief wenselijk.