Plan: | Hoefweg 96 en 100 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1621.BP0138-VAST |
Structuurvisie Lansingerland (2010)
Met de Structuurvisie Lansingerland wil de gemeente sturing geven aan 'aantrekkelijk wonen, werken, recreƫren en leven'. Het plangebied is in de structuurvisie aangeduid als dorpslint en bestaand stedelijk gebied.
Kwaliteitsverbetering bestaand stedelijk gebied
Beheer en kwaliteitsverbetering van het suburbane woon- en leefklimaat in de bestaande woongebieden staat voorop. Binnen het stedelijk gebied wordt de komende jaren een aantal woningbouwlocaties afgerond. Daarnaast is incidenteel herstructurering van verouderde delen van de woningvoorraad aan de orde. Waar mogelijk worden kansen benut voor het uitplaatsen van (milieu)hinderlijke bedrijven en functies (die qua schaal en of activiteit niet meer passen in de stedenbouwkundige structuur) uit de kernen. Bij inbreiding wordt gewaakt voor teveel verdichting, om het landelijke groene (suburbane) karakter van de gemeente te behouden.
Behoud cultuurhistorisch waardevolle karakter linten
De linten zijn belangrijke dragers van de identiteit van Lansingerland. Behoud en versterking van het cultuurhistorisch waardevolle karakter van de linten is uitgangspunt. Dit houdt onder andere in dat de diversiteit aan functies, bebouwingsvormen en de openheid behouden moeten blijven. Daar waar functies zijn gevestigd die qua aard of schaal als niet meer passend moeten worden beschouwd, is ontwikkeling en of transformatie mogelijk. Ontwikkelingen moeten passen bij de schaal en de maat van het lint. Transformatie is geen doel op zich maar een middel om bij te dragen aan verbetering van de stedenbouwkundige kwaliteit van het lint.
De linten zijn als volgt te typeren: dorpslinten, landelijke linten en groene linten. In elk van de linten zijn ter verbetering van de stedenbouwkundige kwaliteit en met behoud van de waardevolle open plekken ontwikkelingen mogelijk die passen bij de karakteristiek van het betreffende lint. Het lint ter plaatse van het plangebied is aangeduid als dorpslint.
Dorpslinten
De linten in het dorp (dorpslinten) zijn voor het grootste deel 'uitontwikkeld'. De nog open gebieden behouden hun open karakter. Daar waar zich nog mogelijkheden voordoen, zullen vooral kleinschalige woningbouwmogelijkheden worden geboden. Daarbij is uitgangspunt dat wordt aangesloten op de bebouwingsstructuur van het lint.
Figuur 3.1. Uitsnede structuurvisiekaart
Milieubeleidsplan 2012-2015 (2012)
Het milieubeleidsplan heeft per onderwerp concrete doelen. Hieronder de belangrijkste doelstellingen voor het plangebied (per onderwerp):
Het milieubeleidsplan biedt een kader voor de milieuwerkzaamheden, bevat concrete doelstellingen en zorgt dat de milieuwerkzaamheden voor de komende 4 jaar gestructureerd uitgevoerd worden. In het milieubeleidsplan is ook een uitvoeringsprogramma opgenomen.
De gemeente Lansingerland streeft naar duurzame ontwikkeling. Er is sprake van duurzame ontwikkeling als bij elke beslissing op elk niveau een evenwichtige afweging wordt gemaakt ten aanzien van de gevolgen voor mens, milieu en economie. Daarbij komt dat het totaal aan beslissingen continu zou moeten leiden tot een balans tussen deze belangen. Duurzame ontwikkeling kent drie invalshoeken: het houdt rekening met de mens ('people'), met het milieu ('planet') en met de economie ('profit').
Duurzame ontwikkeling betekent: duurzaam inrichten, duurzaam ondernemen en duurzaam handelen.
Om optimaal invulling te geven aan de hierboven omschreven visie zal bij alle gemeentelijke activiteiten en projecten in een vroeg stadium aandacht moeten zijn voor duurzaamheid (milieu, economie en sociale structuren). Richtlijn voor het toepassen van duurzaamheidmaatregelen is een terugverdientijd van 10 jaar of korter.
Nota Cultuurhistorie Plus (2012)
De Nota Cultuurhistorie Plus is bedoeld om de ruimtelijke kwaliteiten van de bestaande omgeving in Lansingerland te benoemen en te beschermen.
Op 26 april 2012 heeft de gemeenteraad de Nota CultuurhistoriePlus vastgesteld. In de nota zijn in Bleiswijk de Kruisweg (lint), Hoefweg en de Hoekeindseweg aangewezen als historische linten. De kern van Bleiswijk is aangewezen als historische kern.
In Bleiswijk is het beleid gericht op behoud van de authenticiteit van de dorpskern, gecombineerd met de aanwezigheid van dagelijkse voorzieningen. In het gemeentelijk beleid is vastgelegd dat het dorpse karakter behouden moet blijven. De bestaande karakteristiek vormt daarbij het uitgangspunt.
Welstandsnota (2012)
De gemeente Lansingerland heeft de ambitie om uit te groeien tot een aantrekkelijke parkstad waarin het goed wonen, werken en recreƫren is. Om die ambitie te verwezenlijken voert de gemeente een uitgesproken ruimtelijk kwaliteitsbeleid. De welstandsnota (vastgesteld op 26 april 2012) vormt hierin een belangrijke bouwsteen. De gemeente heeft een gebiedenkaart opgesteld, waarin de verschillende welstandscriteria zijn opgehangen.
Figuur 3.2. Uitsnede gebiedenkaart
Het plangebied is aangemerkt als historisch polderlint. Voor dit gebied geldt een bijzonder welstandsregime. Voor de gebiedsgerichte welstandscriteria van het genoemde gebied wordt verwezen naar de welstandsnota.
Figuur 3.3. Uitsnede kaart welstandsniveaus