direct naar inhoud van 2.6 Waterhuishoudkundige aspecten
Plan: Hoefweg 96 en 100
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1621.BP0138-VAST

2.6 Waterhuishoudkundige aspecten

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer.

Het plangebied bestaat voornamelijk uit verharding en bebouwing en ligt in een woongebied.

Volgens de Bodemkaart van Nederland bestaat de bodem ter plaatse uit klei. Het gehanteerde peil ter plaatse van het plangebied is NAP -6,25 m.

Het plangebied grenst aan een watergang.

Ter hoogte van de Hoefweg is een boezemkade gelegen. Langs deze waterkering dient rekening te worden gehouden met een onderhoudsstrook van 5 m.

Het plangebied is aangesloten op een gemengd rioolstelsel.

afbeelding "i_NL.IMRO.1621.BP0138-VAST_0005.png"

Figuur 2.3. Waterkeringen

Toekomstige situatie

Het bestemmingsplan legt de huidige situatie vast. Er zijn geen herinrichtingen gepland. Binnen de vigerende bestemmingen bestaat wel de mogelijkheid tot kleinschalige ontwikkelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bouwen van aan- of bijgebouwen (al of niet omgevingsvergunningplichtig) of het aanleggen van paden of verhardingen. Aangezien vrijwel het gehele plangebied verhard is, is geen sprake van verslechtering.

Veiligheid en waterkeringen

Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij het Hoogheemraadschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de "Keur". Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van hemelwater naar het oppervlaktewater. In de Keur is ook geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het Hoogheemraadschap gebouwd, geplant of opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit, het profiel en/of de veiligheid wordt aangetast, de aan- of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de "Keur". Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.

Waterstaat in het bestemmingsplan

Voor waterkering (kernzone) inclusief de beschermingszone geldt in het bestemmingsplan een zogenaamde dubbelbestemming, deze heeft de bestemming 'Waterstaat - Waterkering' toebedeeld gekregen.

Conclusie

De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse.