direct naar inhoud van 1.3 Ruimtelijke karakteristiek Hoefweg
Plan: Hoefweg 96 en 100
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1621.BP0138-VAST

1.3 Ruimtelijke karakteristiek Hoefweg

Structuurlijnen

Kenmerkend voor de gemeente Lansingerland zijn de lange historische linten. Door een aantal gemeenschappelijke kenmerken zijn ze van groot belang voor de identiteit van de gemeente. De Hoefweg is een van deze linten. De kernen zijn het resultaat van komvorming binnen de langgerekte linten. In Bleiswijk loopt dit lint in noord-zuidrichting.

Het slotenpatroon van de droogmakerijen heeft de verkaveling en opbouw van alle ontwikkelingen buiten de kern bepaald. Deze worden gekenmerkt door geometrische vormen en lange rechte lijnen in contrast met de historische kern. De watergang langs de Hoefweg maakt hier onderdeel van uit.

Bebouwingsstructuur

De bebouwing is individueel met grote onderlinge diversiteit. De meeste bebouwing volgt de richting van de kavelsloten, waardoor de panden met de voorgevel op de weg zijn georiƫnteerd. Typerend is dat er meestal pand voor pand is gebouwd door of in opdracht van de eigenaren zelf. De panden dateren uit verschillende tijden en zijn in verschillende stijlen gebouwd. De grootte en het materiaal- en kleurgebruik kan per pand verschillen. De kapvormen zijn zeer divers in vorm. De bebouwing staat afwisselend met de kopse kant of zijgevel naar de hoofdstraat georiƫnteerd. De hoogte van de bebouwing is overwegend 2 lagen met op de bovenste verdieping een kap. Veel woningen hebben kleinschalige dakkapellen of andere toevoegingen in de vorm van erkers en balkons.