direct naar inhoud van 5.1 Watertoets
Plan: Oude Winterswijkseweg 44 Groenlo
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1586.BPBUI029-VG05

5.1 Watertoets

Waterbeheerplan 2007-2010

Het plangebied ligt in het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel. Dit Waterschap heeft eind 2006 een nieuw waterbeheerplan vastgesteld voor de periode 2007-2010. Met de voornemens uit het waterbeheerplan wil het Waterschap actief inspelen op alle lopende en komende veranderingen zoals de wijzigingen in de waterwetgeving en de Kaderrichtlijn Water. Het beleid van het Waterschap is gericht op het realiseren en in stand houden van een duurzaam veerkrachtig watersysteem, waarbij veilig water, voldoende water en schoon water uitgangspunt zijn. Er zijn mogelijkheden om de waterkwaliteit nog verder te verbeteren en om meer ruimte te bieden voor het vasthouden van water. Het beheer van water en afvalwater in stedelijk gebied krijgt steeds meer aandacht. Stedelijk water wordt steeds meer gezien als integraal onderdeel van het watersysteem.

Watertoets

Bij de ontwikkeling van een locatie zijn vaak veel belangen in het geding en moet er rekening worden gehouden met verschillende aspecten. Een goede afweging is daarom van groot belang. Vanwege het dienen van het maatschappelijk belang moet een gemeente eventuele medewerking goed kunnen verantwoorden. In onderstaande tabel wordt per waterthema aangegeven of het wel of niet relevant is. De relevante thema's worden vervolgens uitgewerkt.

Waterthema   Toelichting   Relevant ?  
1. Veiligheid   1. In het plangebied liggen primaire of secundaire waterkeringen.
2. In het plangebied bevinden zich regionale waterbergingsgebieden.  
Nee

Nee  
2. Wateroverlast   1. In het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes of normeringsgebieden.
2. Er is sprake van toename van verhard oppervlak.  
Nee


Ja  
3. Riolering   1. Wijze van hemelwaterafvoer verandert.
2. Er zijn kansen voor afkoppelen.  
Nee
Nee  
4. Watervoorziening   Watervoorziening (kwantitatief) voor andere functies, met name natte natuur / verdrogingsgebieden in en/of nabij het plangebied, speelt een rol.   Nee  
5. Volksgezondheid   1. In of nabij het plangebied bevinden zich of komen functies die milieuhygiënische risico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan het water).
2. In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten.
3. Nabij oppervlaktewater bevinden zich of komen functies die verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (met name voor kinderen: spelen, tuinen aan water).  
Nee



Nee
Nee

 
6. Bodemdaling   In het plangebied bevinden zich zettingsgevoelige gebieden.   Nee  
7. Overlast grondwater   1. In het plangebied is sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond.
2. Het plangebied bevindt zich in de invloedzone van
de Rijn of IJssel.  
Nee

Nee
 
8. Oppervlaktewaterkwaliteit   In (de omgeving van) het plangebied is oppervlakte- water aanwezig.   Ja  
9. Grondwaterkwaliteit   1. Binnen of nabij het plangebied bevindt zich een infiltratiegebied voor drinkwaterwinning.
2. Het plangebied ligt in of nabij een infiltratiegebied voor natuur.  
Nee

Nee  
10. Verdroging/kwel   1. Het plangebied bevindt zich in een hydrologisch beïnvloedingsgebied van natuur.
2. In of nabij het plangebied bevinden zich kwelgebieden.  
Nee

Nee  
11. Natte natuur   Binnen of nabij het plangebied bevinden zich HEN
en/of SED wateren of EVZ.  
Ja  
12. Inrichting en beheer   In of nabij het plangebied bevinden zich wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap.   Ja  
13. Recreatie   In het plangebied bevinden zich watergangen en gronden (oevers) in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt/is.   Nee  
14. Landschap en cultuurhistorie   1. Het plan heeft herinrichting van watergangen tot doel.
2. Er zijn cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig.  
Nee

Nee  

Uitwerking thema's

Door aanleg van een buitenterras, een inrit en parkeerplaatsen in het plangebied neemt het verhard oppervlak toe met ongeveer 400 m2. Om wateroverlast, kwantitatief en kwalitatief, nu en in de toekomst te voorkomen wordt het regenwater niet afgevoerd naar het rioolstelsel maar zal van de nieuwe aangelegde verharding oppervlakkig afstromen en ter plaatse in de bodem infiltreren.

Het perceel is gelegen in de nabijheid van enkele watergangen welke in beheer zijn van het Waterschap Rijn en IJssel. Het overtollige regenwater kan afvloeien naar deze watergangen.

Op ruim 250 meter van het plangebied is een ecologische verbindingszone gelegen. Onderhavig bestemmingsplan is geen bedreiging voor de ecologische doelstellingen voor de verbindingszone.