Plan: | Het Rosarium |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDOOrosarium-va01 |
De activiteiten die het Rosarium mag ontplooien zijn gericht op dagrecreatie met ondergeschikte horeca. Dagrecreatie en groenvoorzieningen zijn toegestaan met inachtneming van de aanwezige natuurlijke waarden. Ten dienste van de bestemming zijn toegelaten: verhardingen, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Horeca is slechts toegestaan in samenhang met de exploitatie van de functie dagrecreatie waarbij de horeca-activiteiten ondergeschikt dienen te zijn aan de hoofdactiviteiten van de bestemming dagrecreatie. Exploitatie van een zalencentrum is dan ook niet toegestaan.
Het herstellen van de zichtas tussen Huis Doorn en de Gezichtslaan dient door de planontwikkeling niet onmogelijk te worden gemaakt. In het voorliggende bestemmingsplan dient een 20 meter brede zone te voorzien in deze mogelijkheid. Dat betekent dat bebouwing (zoals gebouwen, overkappingen en andere bouwwerken) ten behoeve van het Rosarium niet binnen deze zone mag worden opgericht.
De bebouwing dient te worden gesitueerd aan de westzijde van de zone van de zichtas (en daarop aan te sluiten). De totale bebouwde oppervlakte van het gebouw mag niet meer dan 250m² bedragen. Onder het gebouw mag een kelder worden gerealiseerd, waarvan de oppervlakte eveneens maximaal 250m² mag bedragen. Oriëntatiepunt voor nieuwbouw is de voet van de zonnewijzer in het terrein. Alle soorten opslag, stalling en onderhoud van materialen is alleen toegestaan binnen het gebouw.
De gebouwen hebben een maximale goothoogte van 4 meter en moeten bovendien worden afgedekt door een kap met een hellingspercentage van maximaal 45°. De hoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde mag niet meer bedragen dan 3,50 meter.
Binnen de kapconstructie zijn geen bedrijfsactiviteiten toegestaan, met uitzondering van opslag.
Terrassen t.b.v. een horecabedrijf zijn uitsluitend toegestaan direct grenzend aan de bebouwing.
Afbeelding 12: De nieuwe bebouwing (blauw) in relatie tot de bestaande bebouwing en de zone
van de zichtas.
Herstel van de oorspronkelijke structuur en inrichting van het Rosarium wordt nagestreefd. Daarom dienen bouwplannen te worden vergezeld door een herinrichtingsplan voor het perceel. Het herinrichtingsplan betreft de situering van de recreatieve voorzieningen, behoud- en herstel van aanwezig groenstructuren, een beplantingsplan en een verlichtingsplan.
De gebouwde oppervlakte van het Rosarium in Doorn neemt niet toe na vervangende nieuwbouw en de functie van het Rosarium blijft eveneens gelijk. Er ontstaat hierdoor geen extra parkeerbehoefte.
In de huidige situatie wordt het terrein aan de westzijde van het Cultuurhuis en de aanliggende Molenweg gebruikt als parkeerterrein van het Rosarium. Na realisatie van het nieuwe gemeentehuis zal dit wijzigen. Het parkeerterrein vervalt, onder het nieuw te bouwen kantoor wordt een parkeergarage gerealiseerd met 74 nieuwe parkeerplaatsen. Daarnaast worden 20 parkeervakken op maaiveld aangelegd aan de zijde IJskelderbos (ten westen van de nieuwbouw en juist ten oosten van het nu voorliggende plangebied). Ook onder het cultuurhuis zijn 78 parkeerplaatsen aanwezig. In totaal komt het parkeerareaal rond het gemeentekantoor hiermee op 172 plaatsen. De omvang van het parkeerareaal is berekend op het gebruik van het gemeentekantoor, inclusief direct omliggende functies. Deze capaciteit voldoet aan de hiervoor geldende normeringen.
De parkeerplaatsen in de parkeergarage worden openbaar toegankelijk. De twintig parkeerplaatsen langs het IJskelderbos worden openbaar in het weekend. Doordeweeks dienen de parkeerplaatsen als overloop voor het gemeentekantoor, middels een toegangspoort worden de parkeerplaatsen toegankelijk. Ook bezoekers van het centrumgebied en het Rosarium kunnen er op dergelijke momenten gebruik van maken. Doordat het Rosarium haar drukste uur op andere momenten (woensdagmiddag en zaterdag), heeft dan de gemeentelijke organisatie zullen er altijd voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Hierbij is nog niet eens rekening gehouden met de mogelijkheden langs de Molenweg zelf. Het Rosarium zal hierdoor geen parkeerproblemen, anders dan in de huidige situatie ontwikkelen.
De ontsluiting van het Rosarium zal plaatsvinden op de Korte Molenweg. Aan het eind van de Molenweg, ter hoogte van het eind van het IJskelderbos, wordt doorgaand verkeer met een inzinkbare paal tegengehouden. Verkeer voor het Rosarium kan keren binnen het profiel van de Molenweg. Het Rosarium wordt hiermee optimaal ontsloten binnen de afgesproken kaders rond het gemeentekantoor.
Daarom kan worden geconcludeerd dat bij vervangende nieuwbouw voor het Rosarium geen verkeers- of parkeerproblemen te verwachten zijn. Vanwege de aanwezige ruimtelijke en natuurwaarden is het ongewenst de Molenweg te verharden of verlichting aan te brengen.
Gelet op de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het plangebied (en/of de omgeving daarvan) heeft de gemeenteraad als uitgangspunt voor de planvorming gesteld dat omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (voorheen aanlegvergunningen) in het bestemmingsplan dienen te worden opgenomen.
Het behoort tot de Ecologische Hoofd-Structuur (EHS). In de huidige situatie is er sprake van bos met een goed ontwikkelde boomlaag van dennen, eiken en beuken en staand dood hout. Het heeft veel structuur en variatie met veel soorten in de struiklaag waaronder hazelaar, hulst en veel verjonging.
Reeds bij het ontwerp van het gebouw van het Rosarium en bij de inrichting van de omgeving zal rekening worden gehouden met de EHS. Uitgangspunt daarbij is, dat de bestaande natuur dat is aangemerkt als EHS, in de toekomstige situatie niet zwaarder wordt belast dan in de huidige situatie. Waar mogelijk zal ook de inrichting van de planlocatie een positieve bijdrage leveren aan de EHS.
Tijdens het ontwerp, de bouw en het gebruik van het nieuwe gebouw, worden daarom maatregelen getroffen die positief zijn voor de biodiversiteit van de EHS. Het gebouw kan daarbij een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om duurzaam, natuur- en vooral faunavriendelijk bouwen, alsmede het ecologisch verantwoord inrichten van het terrein.
De te nemen maatregelen worden als volgt samengevat:
Daarnaast is in het kader van de nieuwbouw van het gemeentekantoor reeds besloten om in het IJskelderbos de volgende maatregel te treffen: