direct naar inhoud van 4.10 Geohydrologie
Plan: Het Rosarium
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOOrosarium-va01

4.10 Geohydrologie

Ten behoeve van de ontwikkeling, met name vanwege de voorgenomen kelder, is een geohydrologische quickscan verricht7. In het onderzoek worden de volgende conclusies getrokken:

  • In een natte periode is een onttrekkingsdebiet van 360 m3/d (15 m3/uur) benodigd om de grondwaterstand ter plaatse met 1 m te verlagen.
  • Indien het onttrekkingsdebiet kleiner dan 100 m3/uur is en de onttrekkingsduur korter dan 6 maanden is, is geen onttrekkingsvergunning van het waterschap vereist. Wel dient de onttrekking uiterlijk twee maanden voor aanvang te worden gemeld (meldplicht).
  • Het invloedsgebied bedraagt maximaal 630 m.
  • De verlaging ter plaatse van Huis Doorn bedraagt maximaal 0,2 m. Mogelijk heeft dit invloed op het risico van droogstand van de houten paalfunderingen.
  • Naar verwachting zal grondwaterstandverlaging geen nadelige invloed hebben op het bebouwde gebied in Doorn.
  • De grondwaterstandverlaging kan gevolgen hebben voor de monumentale bomen in de nabije omgeving.
  • In een droge periode is het benodigde onttrekkingsdebiet lager en zijn het invloedsgebied en de effecten op de omgeving kleiner.

Het onderzoek leidt in feite tot twee aandachtspunten: de fundering van Huis Doorn en de gevolgen voor de aanwezige bomen.

De volgende aanbevelingen worden in de onderzoeksrapportage gedaan:

  • Om te bepalen of de verwachte maximale daling van de grondwaterstand ter plaatse van Huis Doorn nadelige gevolgen heeft voor de funderingen, dient nader (archief)onderzoek te worden verricht naar het type fundering en de kwaliteit van de palen.
  • Nader onderzoek in samenwerking met een boomadviseur kan meer inzicht bieden in eventuele nadelige effecten van een daling van de grondwaterstand op bomen in de omgeving.
  • De uitgevoerde modelberekening is indicatief. Om tijdens de uitvoering nauwkeurig te kunnen monitoren wat de effecten van de bemaling zijn, kan worden besloten er een peilbuis in de buurt van Huis Doorn bij te plaatsen.

Voor de bouw van het nieuwe gemeentekantoor (in de nabijheid van het plangebied) wordt ook grondwater onttrokken. Met de rijksgebouwendienst (eigenaar van Huis Doorn) is uiteindelijk overeenstemming bereikt over de voorwaarden aan de wateronttrekking. Door een aantal peilbuizen te slaan, is het mogelijk de grondwaterstand gedurende de onttrekking te monitoren en de volumes waar nodig aan te passen. Het opgepompte grondwater wordt namelijk voor een deel in de omliggende gracht teruggepompt en voor een ander deel verder stroomafwaarts geloosd. Hiermee is het risico zoveel als mogelijk beperkt. Voor de vervangende nieuwbouw van het Rosarium geldt in principe hetzelfde, ofschoon de omvang en daardoor de directe gevolgen veel geringer zullen zijn. De huidige peilbuizen op en nabij Huis Doorn kunnen ook gebruikt worden om extra grondwateronttrekking t.b.v. de vervangende nieuwbouw voor het Rosarium te monitoren.

Voor de bomen op de buitenplaats en in de directe omgeving van het Rosarium geldt dat onttrekking in het voorjaar en de zomer mogelijke nadelige gevolgen kan hebben voor de vitaliteit van de bomen. De voorkeur verdient te bouwen en grondwater te onttrekken in de periode november tot en met maart. Dus buiten het groeiseizoen.

Op grond van artikel 10 (instandhoudingsplicht), lid 5, van de Bomenverordening 2010, kan het college van burgemeester en wethouders, als bevoegd gezag, aan de zakelijk gerechtigde de verplichting opleggen om:

  • onder aanwijzingen en een te stellen termijn voorzieningen te treffen die de bedreiging wegnemen;
  • een bomeneffectanalyse te laten opstellen en aan te bieden.