Plan: | Middenlaan 1 te Doorn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDOOmiddenlaan1-va02 |
In het bestemmingsplan komen drie bestemmingen voor, te weten: "Tuin" (artikel 3), "Wonen" (artikel 4). en de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie - 4" (artikel 5).
Deze wijze van bestemming komt overeen met de wijze waarop de omringende percelen zijn bestemd.
De bestemming "Tuin" omvat het voorste deel van het terrein, alsmede op de aanwezige bosstrook en de beeldbepalende bomen op het terrein. Op deze wijze is de ligging aan de Stichtse Lustwarande vertaald in de bestemming. De stroken met bomen zijn door middel van een aanduiding "bos"op de verbeelding vastgelegd en daaraan is een specifieke regeling ter bescherming van de bomen gekoppeld. Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, met het oog op het handhaven en ontwikkelen van de beeldkwaliteit van de in het gebied aanwezige bosstroken en solitaire bomen. Op deze wijze kunnen de aanwijzingen uit de Bomen Effect Analyse met betrekking tot het verwijderen van slechte bomen en het toevoegen van nieuwe bomen tot een kwalitatieve verbetering van de bosstroken leiden, waarbij tegelijkertijd de ontwikkeling van de woonkavels goed kan worden ingepast.
De aanduiding is afgeleid uit de Bomen Effect Analyse die door Copijn is opgesteld. Het betreft hier onder andere het gedeelte van het terrein ten noorden van de huidige villa waar aan het groen (en met name aan de bomen) al sinds langere tijd geen onderhoud meer is uitgevoerd. Dit heeft tot een kwalitatieve achteruitgang geleid, waardoor diverse bomen een matige tot slechte conditie hebben, en is er sprake van problemen in de kroonstructuur. Behoud van alle bomen is in combinatie met een duurzame inrichting niet zinvol. Daarom zal een aantal bomen worden verwijderd en door middel van herplant zal de zone opnieuw worden ingericht. Dit geldt ook voor de zone langs de Dorpsstraat.
Overigens zijn er ook een beperkt aantal echt waardevolle beeldbepalende bomen die behouden dienen te worden. Deze bomen zijn eveneens aangegeven met de aanduiding "bos".
Bij de toepassing van bovenstaande regeling zullen burgemeester en wethouders de aanwijzingen uit de opgestelde Bomen Effect Analyse volgen. Hiertoe raadplegen zij desgewenst een deskundige.
Binnen de bestemming "Wonen" dienen de hoofdgebouwen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. Het bouwvlak van de voorste drie woningen heeft een breedte van 11 meter en een diepte van 14 meter. Deze woning krijgen een maximale bouwhoogte van 9 meter. De goothoogte zal over 60 % van de lengte 3,5 meter mogen bedragen en over 40% van de lengte 6 meter mogen bedragen.
Het bouwvlak van de achterste woning wijkt hiervan af en heeft een breedte van 8 meter en een diepte van 18,5 meter. De goot- en bouwhoogte bedragen maximaal 5 meter.
De gebruikelijke regeling voor aanhuis gebonden beroepen en bedrijven, alsmede mantelzorg, is opgenomen. Deze regeling is conform de regeling zoals die is opgenomen in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Doorn-Noord.
Per kavel is het mogelijk om een bijgebouw te realiseren met een maximale oppervlakte van 50 m2, een hoogte van maximaal 4,5 meter en een goothoogte van maximaal 3,5 meter. De afstand tot naburige percelen zijn vastgelegd door een aanduiding "erf". De bijgebouwen mogen niet worden bewoond.
Iedere woning dient 2 parkeerplaatsen op eigen erf te krijgen.
De dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 4" (artikel 5) is opgenomen om de eventuele archeologische waarden ter plaatse te beschermen.