direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Gemeentekantoor en Cultuurhuis
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOOgemeentekantr-oh01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie 2030

De structuurvisie geeft conform de Wet ruimtelijke ordening (Wro) de hoofdlijnen van het (ruimtelijk) beleid voor het hele grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de periode tot 2030. De ambitie van de gemeente komt tot uiting in het gekozen motto: 'Groen dus vitaal'. Natuur, landschap, cultuurhistorie en archeologie zijn, samen met de sociale kwaliteit van de dorpen, het uitgangspunt. Voor wonen, economische ontwikkeling, sport en recreatie is ruimte als dat in het verlengde van het uitgangspunt gevonden kan worden. Behouden en versterken van de bestaande kwaliteiten is de drager van de vitaliteit van de gemeente. De gekozen ambitie is op twee manieren beleidsmatig uitgewerkt: via zes thema's en via gebiedsgericht beleid. Toekomstige ontwikkelingen worden getoetst aan dit beleid.
In de structuurvisie wordt Doorn aangewezen als de vestigingsplaats van het gemeentekantoor (paragraaf 2.2 Dorpen).

Gevolgen voor visie en planopzet
Met het voorliggende bestemmingsplan worden de juridisch-planologische voorwaarden geboden om de vestiging van het gemeentekantoor mogelijk te maken.

3.4.2 Milieubeleidsplan 20092012

Het milieubeleidsplan "Natuurlijk Duurzaam" 2009-2012 is op 24 september 2009 vastgesteld door de Raad. Het beschrijft de duurzaamheidsambities van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In het milieubeleidsplan staan vier pijlers centraal:

  • duurzaamheid;
  • gemeentelijke interne duurzaamheidszorg;
  • klimaat, energie en duurzaam bouwen;
  • kwaliteit van de leefomgeving.

Het milieubeleidsplan stelt duurzaamheid voorop. Intern zet de gemeente in op duurzaamheid, maar ook buiten de gemeentelijke organisatie wordt dit gestimuleerd.
In 2035 wil de gemeente klimaatneutraal zijn en in 2015 wil de gemeentelijke organisatie energieneutraal zijn. Daarnaast streeft de gemeente naar een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Hiertoe wil de gemeente de bestaande milieukwaliteit behouden en waar mogelijk verbeteren. Dit betekent dat er ook eisen worden gesteld aan ruimtelijke ontwikkelingen, enerzijds op gebouwniveau en anderzijds op omgevingsniveau.

Op gebouwniveau streeft de gemeente naar een 25% verscherpte EPC en het werken met het instrument GPR Gebouw®. GPR Gebouw geeft per thema een 'rapportcijfer' uiteenlopend van 6 (bouwbesluit niveau/minimaal) tot 10 (zeer goed). Bij ruimtelijke ontwikkelingen geldt een GPR score van gemiddeld minimaal 7, met minimaal een 7 voor het thema energie. Bij zogenaamde "kansrijke" projecten, waarbij bijvoorbeeld meer dan 50 woningen gebouwd worden of waar de gemeente een grondpositie heeft, geldt een GPR score van minimaal 8. Voor het nieuwe gemeentehuis geldt een ambitie van GPR is minimaal 8.

Op omgevingsniveau past de gemeente gebiedsgericht milieubeleid toe. Hiertoe zijn er voor de gemeente acht gebiedstypen met bijbehorende ambities (milieukwaliteitsprofielen) opgesteld. Bij ruimtelijke ontwikkelingen worden deze milieukwaliteitsprofielen toegepast. De gebiedstypen die voor dit bestemmingsplan van toepassing zijn: "Kantoren en publieksintensieve voorzieningen" en "Verkeersassen". Een uitgebreide beschrijving van de ambities is te vinden in het milieubeleidsplan.

Gevolgen voor visie en planopzet
In de milieuparagraaf van dit bestemmingsplan worden de milieuaspecten getoetst aan beide milieukwaliteitsprofielen van het milieubeleidsplan.

3.4.3 Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied vigeert het bestemmingsplan "Dorpsstraat Zuid West". Dit plan is op 25 september 1995 vastgesteld door de raad van de voormalige gemeente Doorn. Vervolgens is het plan (grotendeels) goedgekeurd door gedeputeerde staten van Utrecht op 7 mei 1996. De gronden van het oude gemeentehuis en de oude bibliotheek hebben hierin de bestemming "Bijzondere doeleinden". Binnen deze bestemming zijn de volgende functies toegestaan: wonen, maatschappelijke dienstverlening, sociaal culturele dienstverlening en religieuze doeleinden, met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouw zijnde, alsmede andere werken en voorzieningen zoals tuinen, erven, verhardingen en groenvoorzieningen.
Op de plaats van het oude gemeentehuis gelden de volgende bebouwingsbepalingen: de bebouwing moet binnen het bouwvlak worden gerealiseerd, de goothoogte mag niet meer bedragen dan 10 meter en het bebouwingspercentage mag niet meer bedragen dan 80%.
De omliggende gronden hebben de bestemming "Verkeersdoeleinden". Aan de westzijde van het oude gemeentehuis heeft het IJskelderbos de bestemming "Bos" gekregen. De begrenzing van het nu voorliggende bestemmingsplan valt samen met de grens van deze bestemming.

Het Cultuurhuis is met behulp van een artikel 19 procedure op basis van de (oude) WRO gerealiseerd. Voor dit deel van het plangebied vigeert daarom nog steeds het bestemmingsplan "Dorpsstraat Zuid West".

Afbeelding 6: Vigerend bestemmingsplan.
afbeelding "i_NL.IMRO.1581.bpDOOgemeentekantr-oh01_0006.jpg"

Gevolgen voor visie en planopzet
De in het bestemmingsplan aangegeven bestemmingen staan een herontwikkeling van de locatie van het oude gemeentehuis in de weg, voornamelijk omdat het bouwblok wordt overschreden. Omdat ook voor het Cultuurhuis nog steeds hetzelfde bestemmingsplan vigeert wordt daarom een nieuw bestemmingsplan ontwikkeld.

3.4.4 Welstandsnota

De nota beschrijft het welstandsbeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en dient als toetsingskader voor het welstandsadvies dat noodzakelijk is bij het verlenen van bouwvergunningen. Per kern zijn gebiedscriteria geformuleerd.

In de gemeentelijke Welstandsnota behoort het plangebied tot het deelgebied Dorpscentrum. Het deelgebied wordt gekenmerkt door een grote mate van functiemenging en eenheid in inrichting van het openbare gebied. Behalve de woonfunctie zijn hier ook winkels en andere voorzieningen. De bebouwing in het centrum heeft overwegend twee bouwlagen onder verschillende soorten dakvormen. Aan de zuidzijde van het westelijk deel van de Dorpsstraat is het Cultuurhuis gevestigd, opgetrokken in een geheel eigen architectuur.

Gevolgen voor visie en planopzet
Het toekomstige bouwplan zal qua vormgeving aansluiten op het historisch karakter van het gebied.

3.4.5 Beeldkwaliteitplan Centrumgebied Doorn

Als aanvulling op de welstandsnota is het Beeldkwaliteitplan Centrumgebied Doorn opgesteld (2004). In dit plan behoort het voorliggende plangebied tot één van de zones die wordt beschreven (N225).

Aan de zuidzijde van de N225 wordt het beeld overwegend bepaald door groen. De aanwezigheid van Huis Doorn heeft er hier voor gezorgd dat slechts incidenteel bebouwing is te zien. Komend vanuit het westen is eerst alleen het militair Revalidatiecentrum te zien. Vanaf het gemeentehuis wordt de bebouwing ook aan de zuidzijde dichter. Hier is ook overwegend sprake van veelal verharde semi-openbare ruimtes (bij kerk en bibliotheek) of van groene parkachtige ruimtes zoals tussen (voormalig) gemeentehuis en revalidatiecentrum.

Gevolgen voor visie en planopzet
Het toekomstige bouwplan zal qua vormgeving aansluiten op het historisch karakter van het gebied. Daarnaast zal een gelede bebouwing worden gerealiseerd waaromheen groene ruimten ontstaan. Op deze wijze wordt aangesloten op de oudere parkachtige ruimten.