Plan: | De Beaufortweg 46 te Doorn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDOObeaufortweg46-va01 |
Stedenbouwkundige opzet
De woningen uit het middensegment en de sociale woningen worden gerealiseerd in een appartementengebouw dat aan de De Beaufortweg zal worden gesitueerd. Parallel aan het Schaffelaarslaantje worden de vrije sector woningen gerealiseerd. De woningen worden "trapsgewijs" gebouwd waardoor een aantrekkelijk en gevarieerd beeld ontstaat. Ook krijgen de woningen hierdoor een individuele en kleinschaliger uitstraling. Doordat deze rij woningen in het verlengde komt te staan van de zuidelijker gesitueerde woningen (Notengaard 18-26) zal de oostelijke groenzone en het Schaffelaarslaantje een sterke stedenbouwkundige begeleiding krijgen, waardoor deze aan kwaliteit wint.
De oriƫntatie van het appartementengebouw is alzijdig, maar de entree is gericht op het achterterrein waar ook het parkeren zal plaatsvinden. Hierdoor wordt vermeden dat men vanaf de parkeerplaatsen om het gebouw heen moet lopen. Aan de zijde van De Beaufortweg zal daardoor een rustige situatie ontstaan die past bij de rustige sfeer van deze weg. In een kelder worden de benodigde bergingen gerealiseerd.
De vrije sector woningen krijgen een aparte ontsluitingsweg langs de oostelijke groenzone. Aan de achterzijde sluiten deze woningen aan op het bestaande grasveldje (Indianenveld), waardoor dit veldje aan alle zijden door achterkanten wordt begrensd.
De hoogte van de bebouwing sluit aan op de gebruikelijke bouwhoogte in de omgeving van het plan. Dat betekent dat de bouwhoogte maximaal circa 9,5 meter zal bedragen. Aan de zijde van het parkje zal de bouwhoogte iets lager zijn.
Afbeelding 4: Inrichting plangebied.
Groen
De bestaande bomen worden waar mogelijk gehandhaafd. Bij het bepalen van de situering van de bouwvlakken is rekening gehouden met de plaats en de kwaliteit van de aanwezige bomen. Kwalitatief mindere exemplaren worden verwijderd en zo mogelijk worden nieuwe exemplaren geplant.
Ontsluiting en parkeren
Voor de ontsluiting van het plangebied wordt gebruik gemaakt van de bestaande aansluiting op De Beaufortweg voor het ontsluiten van het appartementengebouw. Aan de oostzijde wordt min of meer parallel aan het Schaffelaarlaantje een aparte ontsluitingsweg voor de grondgebonden woningen gerealiseerd. Beide ontsluitingen hebben een doodlopend karakter.
De realisatie van het bouwplan brengt een parkeerbehoefte met zich mee. Voor een goede inrichting van het terrein is het van belang dat er voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd. In dit verband is de stedelijkheidsgraad en de stedelijke zone waarin de locatie is gesitueerd van belang. De stedelijke zone kan worden omschreven als "rest bebouwde kom". De stedelijkheidsgraad is afhankelijk van de "adressendichtheid". Volgens opgave van het CBS is de adressendichtheid in De Wijngaard 577, daarmee wordt De Wijngaard ingedeeld in de categorie "weinig stedelijk".
Volgens de GVVP 2012 kan voor diverse woningen worden gerekend met het hieronder aangegeven aantal parkeerplaatsen per woning;
Voor de ontwikkeling dient dan ook rekening te worden gehouden met een parkeerbehoefte van 34,8 parkeerplaatsen. Hierbij is geen rekening gehouden met de reductiefactoren uit de GVVP. Met betrekking tot parkeerplaatsen op het eigen terrein schrijft het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan immers voor dat de dubbele opritten bij de splitlevelwoningen slechts als 1,7 par-keerplaatsen meegerekend mogen worden.
Rond het appartementengebouw worden 16 parkeerplaatsen aangelegd en langs De Beaufort-weg zijn 5 langsparkeerplaatsen in het profiel opgenomen. Daarnaast worden de 7 woningen in de duurdere klasse uitgevoerd als splitlevel woningen met opstelplaatsen voor 2 personenauto's. Tot slot worden aan het einde van de nieuwe ontsluitingsweg 2 openbare parkeerplaatsen gerealiseerd. In totaal worden er derhalve 37 parkeerplaatsen gerealiseerd. Geconstateerd kan worden dat hiermee aan de norm uit het GVVP wordt voldaan.
Voor het stallen van fietsen kunnen fietsenparkeerplaatsen worden gerealiseerd. Deze dienen achter de voorgevel aan de De Beaufortweg te worden gerealiseerd.
Voor de inrichting van de openbare ruimte gelden de richtlijnen uit de Leidraad Inrichting Open-bare Ruimte en uit het GVVP met betrekking op erftoegangswegen
De vormgeving en materiaalgebruik van de woningen
De grondgebonden woningen en het appartementengebouw krijgen een moderne architectuur met een plat dak. De wanden zullen bestaan uit gekeimd metselwerk en gebeitst hout. Door een variatie van het materiaalgebruik binnen de gevelvlakken ontstaat een gevarieerd en kleinschalig beeld.
Afbeelding 5: Indicatie van de gevelindeling van het appartementengebouw.