direct naar inhoud van 4.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Overberg, Eindseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpAMReindseweg-va01

4.2 Dit bestemmingsplan

4.2.1 Bijzonderheden in dit bestemmingsplan

Binnen dit bestemmingsplan komen de enkelbestemmingen 'Agrarisch met waarden' 'Groen', 'Tuin', 'Verkeer' en 'Wonen' voor.

Agrarisch met waarden

Het noordelijk deel van het plangebied heeft de bestemming 'Agrarisch met waarden', binnen deze bestemming zijn agrarische activiteiten mogelijk zolang deze geen negatieve effecten hebben voor het leefgebied van de daar aanwezige steenuil. Binnen de bestemming is een aanduiding opgenomen voor een meidoornhaag met hekwerk. Deze voorzieningen moeten ervoor zorgen dat het nieuwe leefgebied voor de steenuil afgeschermd wordt. Mocht in de toekomst uit onderzoek blijken dat het gebied niet langer gebruikt wordt voor steenuilen dan kan met een wijzigingsbevoegdheid deze aanduiding worden verwijderd.

Groen

De bestemming 'Groen' is bestemd voor groenvoorzieningen, bermen en beplanting. Tevens zijn binnen deze bestemming paden, speelvoorzieningen en voorzieningen voor de waterhuishouding toegestaan. Gebouwen mogen niet worden gebouwd.

Tuin

Binnen de bestemming 'Tuin' mogen geen gebouwen worden gebouwd. Binnen deze bestemming is onder voorwaarden wel een uitbouw, in de vorm van een erker toegestaan.

Verkeer

De gronden binnen deze bestemming zijn bedoeld voor wegen en straten met de bijbehorende voorzieningen, tevens zijn groenvoorzieningen, bermen en beplanting toegestaan. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Wonen

Binnen de bestemming 'Wonen' zijn woningen toegestaan in de vorm van aaneengebouwde woningen, twee-aaneen gebouwde en vrijstaande woningen. Gestapelde woningen zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'gestapeld'. Middels een aanduiding op de verbeelding wordt de maximale goot- en bouwhoogte van de woningen aangegeven. Hoofdgebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd, maar aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mogen zowel binnen als buiten het bouwvlak worden gebouwd. De maximale oppervlakte van de aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen gezamenlijk bedraagt 50 m2. Het plan kent een afwijkingsbevoegdheid waarmee wordt toegestaan dat de bebouwde oppervlakte wordt vermeerderd met 20 m2 indien de genoemde bouwwerken als afhankelijke woonruimte worden gebruikt en alleen indien dit nodig is vanuit het oogpunt van mantelzorg.

Binnen de bestemmingen 'Groen', 'Tuin', 'Verkeer' en 'Wonen' is de bepaling opgenomen dat een omgevingsvergunning voor het bouwen van bouwwerken pas kan worden verleend als het noordelijk deel van het plangebied op de juiste wijze ingericht is als leefgebied voor de steenuil.

Waarde - Archeologie 1,3 en 5

Naast de hierboven beschreven enkelbestemmingen komen in het bestemmingsplan tevens archeologische dubbelbestemmingen voor. Deze bestemmingen hebben als doel om de (mogelijk) aanwezige archeologische waarden binnen het plangebied te beschermen en veilig te stellen. Deze bescherming en veiligstelling ligt besloten in de bouwregels van deze bestemming waarin is vastgelegd dat voor het bouwen van gebouwen en overige bouwwerken de aanvrager van een omgevingsvergunning een rapport moet overleggen waarin de archeologische waarde van het terrein dat naar het oordeel van het bevoegd gezag in voldoende mate is vastgesteld. Aan een omgevingsvergunning kunnen daarnaast eisen worden gesteld zoals bijvoorbeeld de verplichting om opgravingen te doen in het geval archeologische waarden aanwezig blijken te zijn. Daarnaast is geregeld dat voor bepaalde ingrepen, zoals bijvoorbeeld graafwerkzaamheden of het ophogen of egaliseren van gronden een omgevingsvergunning is vereist.

Omdat de mate waarin archeologische waarden verwacht worden, niet overal in het plangebied gelijk is, zijn verschillende dubbelbestemmingen opgenomen. De begrenzing en de classificering van deze bestemmingen zijn gebaseerd op de archeologische beleidskaart van de gemeente. De bestemming Waarde - Archeologie 1 ligt op gronden met een zeer hoge verwachtingswaarde. Om die reden moet bij gebouwen en bouwwerken vanaf een oppervlak van 50 m2 en dieper dan 30 cm een archeologisch rapport overlegd worden en moet bij bepaalde ingrepen een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

De bestemming Waarde - Archeologie 3 ligt op gronden met een middelhoge verwachtingswaarde waarbij bovenstaande verplichtingen pas gelden bij een oppervlakte van 150m2. Bij de bestemming Waarde Archeologie 5 gaat het om gronden met een lage verwachtingswaarde. Voor de gronden met deze dubbelbestemming worden pas verplichtingen gesteld als het gaat om bouwwerken of ingrepen over een oppervlakte van meer dan 10 hectare.

4.2.2 Algemene regels

De overige regels in het bestemmingsplan zijn min of meer standaard bepalingen en worden hier verder niet omschreven.