Plan: | De Amerongse Berg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpAMRamerongseberg-va01 |
De regels zijn, naast de onderverdeling in hoofdstukken, ook onderverdeeld in verschillende artikelen.
Hoofdstuk 1: Inleidende regels
Artikel 1: Begrippen
Het artikel geeft de betekenis aan van een aantal in de regels voorkomende begrippen. Hiermee wordt de interpretatie van diverse begrippen vastgelegd.
Artikel 2: Wijze van meten
Hoe bepaalde maten dienen te worden gemeten, is aangegeven in artikel 2. Het geeft bijvoorbeeld aan hoe de goothoogte, (bouw)hoogte en inhoud van een bouwwerk dient te worden bepaald.
Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels
Dit hoofdstuk bevat twee artikelen, namelijk:
Artikel 3 Natuur
Artikel 4 Recreatie - Verblijfsrecreatie
Elk artikel is in beginsel onderverdeeld in de volgende kopjes:
Bestemmingsomschrijving
In dit onderdeel wordt aangegeven welke functies zijn toegelaten binnen de op de verbeelding opgenomen bestemmingsvlakken.
Bouwregels
In de bouwregels is vastgelegd waar gebouwd mag worden, de maximaal toelaatbare bebouwde oppervlakte, regelingen omtrent de erfbebouwing en erafscheidingen en het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde. De maximum goothoogte en bouwhoogte zijn op de verbeelding aangegeven.
Omgevingsvergunning om af te wijken
Om de flexibiliteit te vergroten zijn afwijkingsregels opgenomen. Het bevoegd gezag mag een omgevingsvergunning om af te wijken verlenen, onder voorwaarden, van de bouwregels c.q. gebruiksregels.
Hoofdstuk 3: Algemene regels
Artikel 5: Anti-dubbeltelbepaling
In het artikel is bepaald dat grond die reeds in aanmerking is gekomen voor het toestaan van een bouwplan, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing blijft.
Artikel 6: Algemene gebruiksregels
Het artikel geeft, naast het algemene verbod de gronden en bouwwerken te gebruiken in strijd met de bestemming, nog een specifieke verbodsregel.
Artikel 7: Algemene afwijkingsregels
De algemene afwijkingsregels hebben ten doel enige flexibiliteit in de regels aan te brengen. Via een door het bevoegd gezag te verlenen omgevingsvergunning om af te wijken kunnen onder meer geringe wijzigingen in de maatvoering en bouwgrenzen plaatsvinden. Dee omgevingsvergunningen kunnen slechts worden verleend indien zich daartegen geen dringende redenen verzetten en het beoogde stedenbouwkundige beeld niet onevenredig wordt aangetast.
Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels
Artikel 8: Overgangsregels
De overgangsregels hebben ten doel de rechtstoestand te begeleiden van bouwwerken welke op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan gebouwd zijn of gebouwd (kunnen) worden. Tevens zijn overgangsregels opgenomen ten aanzien van het gebruik en uitzonderingen op het overgangsrecht.
Artikel 9: Slotregel
Dit betreft het zogenaamde "citeerartikel". Het geeft aan onder welke naam het bestemmingsplan kan worden aangehaald.