direct naar inhoud van 3.7 Nota Verblijfsrecreatie
Plan: De Amerongse Berg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpAMRamerongseberg-va01

3.7 Nota Verblijfsrecreatie

In het verlengde van het Beleidsplan Recreatie en Toerisme is door de gemeente Utrechtse Heuvelrug de Nota Verblijfsrecreatie uitgebracht (vastgesteld op 9 juli 2009. De nota bestaat uit een beleidskader en een toetsingskader. In het beleidskader worden recreatieve, landschappelijke, ecologische en milieukundige belangen tegen elkaar afgewogen en wordt duidelijkheid geboden ten aanzien van de (ruimtelijke) ontwikkelingsmogelijkheden en -beperkingen voor diverse vormen van verblijfsrecreatie in de gemeente. In het toetsingskader wordt het beleidskader verder uitgewerkt en worden richtlijnen gegeven ten aanzien van de verschillende typen verblijfsrecreatieve voorzieningen. Deze dienen als input voor de nieuwe bestemmingsplannen.


In de Nota Verblijfsrecreatie worden de aspecten rond verblijfsrecreatie als volgt samengevat:

  • de verblijfsrecreatieve sector in de gemeente staat onder druk;
  • de markt vraagt om meer kwaliteit (ruimte en voorzieningen);
  • een deel van de capaciteit voor toeristisch verblijf gaat verloren voor de markt en er is steeds meer sprake van vaste gebruikers;
  • het recreatief-toeristisch gebruik van recreatiewoningen is economisch gezien beter voor de gemeente dan een permanent gebruik. Het bestedingspatroon van toeristen verschilt sterk met die van permanente bewoners;
  • de vraag naar verblijfsaccommodaties laat twee ontwikkelingen zien:
    1e ontwikkeling - korte verblijfsmogelijkheden voor bijvoorbeeld 50+ers
    2e ontwikkeling - groepsaccommodaties voor kleine groepen (6-18 personen).
    Beide groepen hebben behoefte aan hoge kwaliteit, meer luxe en veel privacy.


Het gebied in Overberg wordt gezien als recreatief ontwikkelingsgebied, met ruimte voor ontwikkeling van bestaande en vestiging van nieuwe bedrijven waar zowel grootschalige als kleinschalige ontwikkelingen mogelijk zijn.


Gestreefd wordt naar:

  • het behouden en het versterken van het huidige verblijfsrecreatieve aanbod;
  • de ontwikkeling van goed inpasbare vormen van verblijfsrecreatie, die een bijdrage leveren aan economische groei, leefbaarheid en duurzaamheid.


Hieraan wordt uitvoering gegeven door:

  • de belangen tussen natuur en landschap en verblijfsrecreatieve ontwikkelingen zorgvuldig af te wegen;
  • met behulp van een toetsingkader van kwaliteitscriteria ervoor te zorgen dat de bedrijven van het gewenste kwaliteitsniveau zijn;
  • te streven naar meer toeristische gebruikers ten koste van vaste gebruikers;
  • te streven naar het tegengaan van vormen van uitponding van recreatiebedrijven waarbij de capaciteit van recreatieterreinen verloren gaat voor de toeristische markt;
  • er is geen bezwaar tegen uitponding op basis van bedrijfsmatige exploitatie als die een bijdrage levert aan de diversiteit van het aanbod. Er is sprake van bedrijfsmatige exploitatie van een park als via een bedrijfstichting of andere rechtspersoon een zodanig beheer of exploitatie wordt gevoerd dat in de recreatiewoningen daadwerkelijk recreatief nachtverblijf wordt geboden en plaatsvindt.
    Er is géén sprake van bedrijfsmatige exploitatie als het complex is verkaveld en de eigenaren van de recreatiewoningen zonder belemmeringen over hun verblijf kunnen beschikken.


De begripsdefinities van de Nota bepalen dat een bungalow een maximale inhoud heeft van 250m³, met één bouwlaag en dat binnen deze inhoud een kap is toegestaan. Als een grotere inhoudsmaat gewenst is dan 250m³ (met een maximum van 300m³) dan gaat dit gepaard met een navenante inlevering van aantallen m³ bungalow elders. Op een bungalowterrein dient sprake te zijn van bedrijfsmatige exploitatie.


Binnen het plangebied mogen maximaal 95 recreatiewoningen met een gezamenlijk maximale inhoud van 23.750 m³ worden gebouwd. De gemiddelde inhoud van de recreatiewoningen bedraagt 250 m³. De bedrijfsmatige exploitatie van het recreatiepark is in de regels van het bestemmingsplan gezekerd. De ontwikkeling is een kwalitatieve verbetering van het recreatief aanbod. Het plan is zorgvuldig ingepast in de omgeving en ingericht. Met de ontwikkeling wordt de permanente bewoning beëindigd. De capaciteit komt ten gunste van de recreatieve gebruiker.


De voorliggende ontwikkeling is hierdoor in overeenstemming met de uitgangspunten van de Nota Verblijfsrecreatie.