direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Rijksstraatweg 47, Sassenheim
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2020TEY02007-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

In mei 2003 is door het college besloten een omgevingsvergunning te verlenen voor de realisatie van een kantoor op het perceel Rijksstraatweg 47 in Sassenheim. Deze omgevingsvergunning was verleend in afwijking van het toenmalig vigerende bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Sassenheim - Zuid'. Met deze omgevingsvergunning is het gebruik als kantoor toegestaan. In de daaropvolgende herziening 'Bedrijventerrein Sassenheim- Zuid, 1e herziening', is deze omgevingsvergunning verwerkt door het opnemen van de aanduiding ' kantoor'. Sinds 20 september 2012 geldt het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen'. In dit bestemmingsplan is de functieaanduiding kantoor niet opgenomen voor de betreffende locatie. Dit betreft een omissie in het bestemmingsplan. De gemeente Teylingen is voornemens om deze fout te herstellen.

In voorliggend bestemmingsplan wordt daarom voor de locatie Rijksstraatweg 47 de functieaanduiding 'kantoor' weer opgenomen op de verbeelding en in de regels.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied ligt aan de Rijksstraatweg 47 in Sassenheim (kadastraal bekend als perceelnummer 3620, sectie B, gemeente Teylingen). Het betreft een bedrijfsperceel op het bedrijventerrein Sassenheim Zuid.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2020TEY02007-VA01_0001.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2020TEY02007-VA01_0002.png"

Afbeeldingen ligging en begrenzing plangebied

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Het vigerende bestemmingsplan is 'Bedrijventerreinen Teylingen'. Het plangebied is daarin bestemd voor 'Bedrijf - 1'. Ter plaatse van het plangebied zijn bedrijven uit ten hoogste categorie 3.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan.

Het plangebied is in gebruik als zijnde kantoor. Een zelfstandig kantoor is toegestaan ter plaatse van de aanduiding ' kantoor'. Deze aanduiding is niet opgenomen in het vigerende bestemmingsplan. Dit betreft een omissie in het vigerende bestemmingsplan omdat het gebruik van het plangebied als kantoor wel is toegestaan op grond van de door het college verleende omgevingsvergunning. Deze omissie wordt in voorliggend bestemmingsplan gerepareerd.

Ter plaatse van het plangebied is ook een archeologische dubbelbestemming met functieaanduidingen waarde 1 en waarde 2 opgenomen. In het plangebied vinden geen nieuwe ontwikkelingen plaats. Archeologische onderzoek kan daarom achterwege blijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2020TEY02007-VA01_0003.jpg"

Afbeelding uitsnede vigerend bestemmingsplan

1.4 Leeswijzer

Het voorliggende bestemmingsplan is opgebouwd uit 6 hoofdstukken. In Hoofdstuk 2 Planbeschrijving wordt het plan toegelicht. Hoofdstuk 3 Juridische beschrijving bevat de juridische planbeschrijving. Onder meer de planvorm en de regels worden nader toegelicht in dit hoofdstuk.

In dit bestemmingsplan wordt een omissie gerepareerd uit het vigerende bestemmingsplan. Er is daarom geen sprake van een nieuwe ontwikkeling waarvoor een onderbouwing van relevant beleid en/of omgevingsaspecten nodig is. Dit wordt toegelicht in Hoofdstuk 4 Beleidskader en in Hoofdstuk 5 Omgevingsaspecten.

In Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid wordt de uitvoerbaarheid van het plan toegelicht. Zowel de maatschappelijke als de economische uitvoerbaarheid komen in dit hoofdstuk aan bod.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Op 14 maart 2002 is een bouwaanvraag ingediend bij de voormalige gemeente Sassenheim (nu gemeente Teylingen) voor het oprichten van een kantoor op het perceel Rijksstraatweg 47 te Sassenheim. Dit bouwplan was in strijd met het op dat moment geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Sassenheim-Zuid'.

Op 13 mei 2003 heeft het college van de voormalige gemeente Sassenheim besloten vrijstelling van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Sassenheim-Zuid' te verlenen, middels een omgevingsvergunning, voor het bouwen van een kantoorpand in het plangebied.

In de daaropvolgende herziening van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Sassenheim- Zuid, 1e herziening' is deze omgevingsvergunning verwerkt, door het opnemen van de aanduiding 'kantoor' op de verbeelding en in de regels.

Sinds 20 september 2012 geldt het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen'. In dit bestemmingsplan is de functieaanduiding kantoor niet opgenomen ter plaatse van het plangebied. In onderstaande afbeelding is een uitsnede van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Sassenheim- Zuid, 1e herziening' en een uitsnede van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen' opgenomen. Uit deze afbeeldingen valt op te maken dat de kantooraanduiding ontbreekt in het laatstgenoemde bestemmingsplan.

Dit betreft een omissie in het bestemmingsplan. De gemeente Teylingen is voornemens om deze fout te herstellen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2020TEY02007-VA01_0004.png"

Afbeelding, links uitsnede bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Sassenheim- Zuid, 1e herziening' en rechts uitsnede bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen'

In voorliggend bestemmingsplan wordt deze omissie hersteld door het opnemen van de functieaanduiding kantoor op de verbeelding en in de regels. In onderstaande afbeelding is de verbeelding opgenomen van voorliggend bestemmingsplan. De opgenomen aanduiding kantoor is door middel van een oranje kader aangegeven.

Het opnemen van deze aanduiding betreft de enige wijziging ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan. De andere regels uit het vigerende bestemmingsplan, die van toepassing waren op het plangebied, blijven gelden en worden overgenomen in voorliggend bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2020TEY02007-VA01_0005.jpg"

Afbeelding verbeelding bestemmingsplan Rijksstraatweg 47, Sassenheim, aanduiding kantoor is oranje omkaderd

Hoofdstuk 3 Juridische beschrijving

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de juridisch-technische opbouw van de regels en de verbeelding van het bestemmingsplan “Rijksstraatweg 47, Sassenheim”. Het hoofdstuk is te beschouwen als een leeswijzer voor de regels en de verbeelding. In dit hoofdstuk wordt de hoofdlijn van het bestemmingsplan weergegeven, daarnaast wordt ingaan op de verschillende bestemmingen en overige regelingen, zoals die zijn neergelegd in de regel

3.1 Planvorm

Het voorliggende bestemmingsplan is een conserverend bestemmingsplan, waarbij een omissie uit het vigerende bestemmingsplan wordt hersteld.

De regels en de verbeelding vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingplan. De toelichting is niet juridisch bindend, maar kan wel gebruikt worden als toetsingskader, bijvoorbeeld bij een verzoek tot het verlenen van een omgevingsvergunning of een afwijking. De toelichting is namelijk niet alleen een motivering en onderbouwing van wat in de regels en op de verbeelding is vastgelegd, maar bevat ook een beschrijving van de gewenste ontwikkeling van het plangebied.

Op de bij het onderhavige bestemmingsplan behorende verbeelding zijn alle noodzakelijke en op grond van het Besluit ruimtelijke ordening vereiste gegevens ingetekend. Op het renvooi is te zien dat op de verbeelding een onderscheid wordt gemaakt in bestemmingen en aanduidingen. De bestemmingen zijn de belangrijkste elementen. Elk stuk grond van het plangebied heeft een bestemming. Deze wordt zichtbaar gemaakt door middel van een kleur, al dan niet in combinatie met een letter ter aanduiding van de bestemming en een cijfer die de maximale toegestane goothoogte en/of bebouwingspercentage aangeeft (tenzij anders vermeld op de verbeelding). Daardoor is het voor een ieder mogelijk om mede met behulp van het bijbehorende renvooi te zien welke bestemmingen zijn gegeven aan de gronden en opstallen binnen het plangebied. Elke op de verbeelding ingetekende bestemming is gekoppeld aan een bestemmingsartikel in de regels. De regels laten vervolgens bij elke bestemming zien op welke wijze gronden binnen de desbetreffende bestemming gebruikt mogen worden. Daarbij wordt onder meer verwezen naar aanduidingen op de kaart. Aanduidingen geven dientengevolge, in samenhang met de regels, duidelijkheid over datgene wat binnen een bestemmingsvlak al dan niet is toegestaan.

3.2 Systematiek bestemmingen

Naast de inleidende bepalingen, zoals die zijn weergegeven in artikel 1 'Begrippen' en artikel 2 'Wijze van meten', kent het bestemmingsplan bestemmingsartikelen. Verder zijn er nog algemene, overgangs- en slotregels.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels 

In de begripsbepalingen wordt een definitie gegeven van begrippen die in de regels worden gebruikt, zodat daarover geen misverstanden kunnen bestaan. Bij de wijze van meten wordt aangegeven hoe bepaalde maten gemeten dienen te worden.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Het bestemmingsplan 'Rijksstraatweg 47, Sassenheim' is conserverend van aard en de geldende bestemmingen en aanduidingen zijn overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan, voor zover van toepassing op het plangebied. Niet alles is overgenomen. Voor de juridische planbeschrijving van de verschillende regels wordt daarom ook verwezen naar het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen'. De enige wijziging die met voorliggend bestemmingsplan mogelijk is gemaakt is het opnemen van de aanduiding 'kantoor'. Ter plaatse van deze aanduiding zijn tevens zelfstandige kantoren toegestaan. Hiermee is het geldende planologische regime ter plaatse van het plangebied weer in overeenstemming gebracht met de vergunde situatie.

In Hoofdstuk 3 Algemene regels zijn een aantal regels opgenomen, die niet op een bepaalde bestemming betrekking hebben, maar voor het gehele bestemmingsplan gelden. In Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels zijn de overgangsbepalingen en de slotregel opgenomen.

Hoofdstuk 4 Beleidskader

Voorliggend bestemmingsplan is conserverend van aard en maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De enige wijziging die met dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt is de reparatie van een omissie uit het vigerende bestemmingsplan. Namelijk dat de aanduiding kantoor voor het plangebied niet was overgenomen in het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen'. Het gebruik van het plangebied voor kantoor was toegestaan op grond van de door het college verleende omgevingsvergunning. Voor deze omgevingsvergunning is destijds al aangetoond dat de functie toelaatbaar is gezien vanuit een goede ruimtelijke ordening. Omdat het bestemmingsplan 'Rijksstraatweg 47, Sassenheim' geen nieuwe functie of bebouwing toelaat hoeft er niet opnieuw te worden getoetst aan een goede ruimtelijke ordening. Een onderbouwing van relevant beleid kan daarom achterwege blijven.

Hoofdstuk 5 Omgevingsaspecten

Voorliggend bestemmingsplan is conserverend van aard en maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De enige wijziging die met dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt is de reparatie van een omissie uit het vigerende bestemmingsplan. Namelijk dat de aanduiding kantoor voor het plangebied niet was overgenomen in het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen'. Het gebruik van het plangebied voor kantoor was toegestaan op grond van de door het college verleende omgevingsvergunning. Voor de verlening van deze omgevingsvergunning is destijds al aangetoond dat de functie toelaatbaar is gezien vanuit een goede ruimtelijke ordening. Omdat het bestemmingsplan 'Rijksstraatweg 47, Sassenheim' geen nieuwe functie of bebouwing toelaat hoeft er niet opnieuw te worden getoetst aan een goede ruimtelijke ordening. Een onderbouwing van omgevingsaspecten kan daarom achterwege blijven.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Economische uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan voorziet in het opnemen van een juridische regeling waarmee een bestaande situatie planologisch wordt vastgelegd. Daarmee wordt een omissie uit het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Teylingen' hersteld. De gemeente Teylingen heeft budget beschikbaar gesteld om deze fout te herstellen. Het opstellen van een exploitatieplan is daarom niet nodig. Het plan is economisch uitvoerbaar.

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Gezien het conserverende karakter van het bestemmingsplan, waarbij alleen een omissie wordt hersteld, is besloten geen voorontwerp bestemmingsplan op te stellen. Dit betekent dat alleen het ontwerp bestemmingsplan ter visie wordt gelegd en naar vooroverlegpartners (zoals: provincie, waterschap, veiligheidsregio) wordt gestuurd. In deze paragraaf worden de resultaten van de inspraakprocedure en het overleg ex artikel 3.1.1 Bro behandeld.

6.2.1 Overleg ex artikel 3.1.1. Bro

In het kader van het vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro is het ontwerpbestemmingsplan naar de vooroverlegpartners gestuurd. Er zijn geen reacties ontvangen.

6.2.2 Zienswijzen

Het bestemmingsplan is ter visie gelegd voor de duur van 6 weken. Gedurende deze periode was het voor een ieder mogelijk een zienswijze in te dienen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen. Het bestemmingsplan wordt ongewijzigd vastgesteld.