Plan: | Buitengebied Teylingen, campings de Horizon, Spijkerboor en de Boekhorst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1525.BP2017TEY01047-VA01 |
Op 29 juni 2016 (zaaknummer 201504877/1) heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) uitspraak gedaan over het bestemmingsplan 'Buitengebied Teylingen'. Met de uitspraak zijn plandelen vernietigd: de bestemmingen 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - kampeerterrein 1' en 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - kampeerterrein 2' voor terreinen gelegen aan het einde van de Boekhorsterweg in Warmond.
De gemeente is gelast om een nieuw besluit tot vaststelling van een plan voor deze vernietigde planonderdelen te nemen.
Met deze partiële herziening wordt voldaan aan de uitspraak en een nieuw besluit genomen voor de gronden met de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - kampeerterrein 1' en 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - kampeerterrein 2' voor terreinen aan het einde van de Boekhorsterweg.
De Boekhorsterweg ligt grotendeels in de gemeente Kaag en Braassem. Deze weg is doodlopend voor autoverkeer. Aan het eind van deze weg ligt een aantal kampeerterreinen in Warmond in de gemeente Teylingen. Het ingediende beroep van het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braasem was gericht tegen het ontbreken van maximale aantallen recreatieve verblijven op de verschillende kampeerterreinen aan de Boekhorsterweg. Appellant voerde daartoe onder meer aan dat het maximale aantal recreatieve verblijven in het plan had moeten worden vastgelegd, omdat inmiddels de Wet op de openluchtrecreatie (hierna: WOR) is vervallen. Appellant vreesde een intensivering van het recreatieve gebruik en daarmee een toename van de verkeersdruk op de Boekhorsterweg. In deze partiële herziening is per campingterrein het aantal verblijfsrecreatieve eenheden die op grond van de WOR zijn vergund vastgelegd.
Voorliggend bestemmingsplan 'Buitengebied Teylingen, campings de Horizon, Spijkerboor en de Boekhorst' betreft een gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied Teylingen'. Hierdoor is sprake van een afwijkende opzet in vergelijking met een 'regulier' bestemmingsplan. Om de geldende juridisch-planologische situatie binnen het plangebied inzichtelijk te krijgen is het daarom noodzakelijk om naast deze partiële herziening ook het geldende bestemmingsplan Buitengebied Teylingen te raadplegen. Deze herziening geeft in samenhang met het bestemmingsplan Buitengebied Teylingen het complete overzicht van de planologische situatie van het buitengebied van Teylingen.
In deze partiële herziening is per campingterrein het aantal verblijfsrecreatieve eenheden die op grond van de WOR zijn vergund vastgelegd. Het vastleggen van het aantal verblijfsrecreatieve eenheden is gebaseerd op een verkeersonderzoek (bijlage 1). Uit een verkeersonderzoek naar het aantal toelaatbare motorvoertuigbewegingen per etmaal blijkt dat de Boekhorsterweg, gelet op de beschikbare breedte en het gewenste verkeersveiligheidsniveau, met circa 1.650 motorvoertuigen per etmaal, voor wat betreft de benutting aan zijn maximum zit. Het verkeersonderzoek heeft rekening gehouden met de aanwezigen functies (woningen en bedrijven) die liggen binnen gemeente Kaag en Braassem en die tevens door de doodlopende Boekhorsterweg worden ontsloten. Tevens heeft het verkeersonderzoek rekening gehouden met het aantal verblijfsrecreatieve eenheden die per camping zijn vergund op basis van de WOR.
Werkwijze
Voor de regels geldt dat de regels zijn weergegeven zoals die na vaststelling van deze partiële herziening gelden. De niet gemarkeerde regels hebben betrekking op de regels zoals deze gelden vanuit het moederplan. De wijzigingen dan wel aanvullingen/verwijderingen als gevolg van onderhavige partiële herziening zijn in de planregels - met een doorhaling in groen ('
regel
') of een toevoeging in geel ('regel') - opgenomen. Alleen de geel (toevoegingen) of groen (vervallen tekst) gemarkeerde aanpassingen maken dus juridisch-planologisch onderdeel uit van deze partiële herziening. De niet gemarkeerde regels zijn ter informatie opgenomen zodat een goed beeld ontstaat van de nieuwe regels en hoe deze ingepast zijn in de (bestaande) regels van het vigerende plan. Van belang is dat de niet gemarkeerde regels niet opnieuw ter discussie gesteld kunnen worden omdat deze enkel een informatieve rol in deze herziening vervullen. Ze blijven onverminderd van toepassing en maken formeel geen onderdeel uit van de herziening.
Begrippen
In de begrippen wordt in artikel 1 begrip 1.103 (standplaats voor kampeermiddel) en begrip 1.105 (stacaravan) aangepast. De omschrijving van Begrip 1.103 wordt aangepast van 'standplaats voor kampeermiddel' naar 'standplaats voor kampeermiddel of stacaravan' en wordt als volgt gedefinieerd: een gedeelte van een terrein bestemd voor de plaatsing van een kampeermiddel of stacaravan, inclusief bij dat kampeermiddel behorende ondergeschikte onderkomens, zoals bijzettenten en inclusief bij de stacaravans behorende losse bijgebouwen. De aanvulling van dit begrip met het onderdeel 'of stacaravan' kon in de regels om technische redenen niet worden gearceerd, maar betreft dus wel degelijk een aanvulling. Begrip 1.105 wordt zodanig aangepast dat een stacaravan wordt aangemerkt als een gebouw en wordt als volgt gedefinieerd: een gebouw dat in zijn geheel kan worden verplaatst en is bestemd voor recreatief verblijf, waarbij de gebruikers elders hun hoofdverblijf hebben.
Regels
Verbeelding
De plangrens omvat het gehele gebied waar het bestemmingsplan Buitengebied Teylingen nog van toepassing is maar alleen de percelen waar naar aanleiding van deze herziening een aanpassing plaatsvindt worden op de verbeelding opgenomen.
Bestemmingslegging campingterreinen de Horizon en Spijkerboor
De bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - Kampeerterrein 1' wordt, ten opzichte van de vernietigde plandelen, toegekend aan 'De Horizon' en 'Spijkerboor'. Dit geldt tevens voor de functie aanduidingen 'specifieke vorm van recreatie - jachthaven 1', 'horeca' en 'jachthaven', de bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding - geen kampeermiddel' en de bouwvlakken.
Aan 'De Horizon' en aan 'Spijkerboor' wordt de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - Kampeerterrein 1' aangevuld met de aanduidingen 'specifieke vorm van recreatie - kampeermiddelen 1' en 'specifieke vorm van recreatie - kampeermiddelen 2'. Deze aanduidingen worden toegevoegd om per camping het toegestane aantal kampeermiddelen aan te geven.
Aan artikel 40 'Recreatie – Verblijfsrecreatie – kampeerterrein 2' met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie 1' wordt de bepaling toegevoegd dat er ten hoogste 240 standplaatsen voor een kampeermiddel of stacaravan is toegestaan met dien verstande dat op ten hoogste 140 standplaatsen een stacaravan geplaatst mag worden. Dit is van toepassing op camping de Horizon.
Aan artikel 40 'Recreatie – Verblijfsrecreatie – kampeerterrein 2' met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie 2' wordt de bepaling toegevoegd dat er ten hoogste 208 standplaatsen voor een kampeermiddel of stacaravan is toegestaan met dien verstande dat op ten hoogste 122 standplaatsen een stacaravan geplaatst mag worden. Dit is van toepassing op camping Spijkerboor.
Bestemmingslegging campingterrein de Boekhorst
De bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - Kampeerterrein 2' wordt opnieuw toegekend aan 'De Boekhorst', alsmede de functieaanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' en de bouwvlakken zoals deze in het moederplan waren opgenomen. Dit kampeerterrein had binnen het moederplan als enige kampeerterrein de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - Kampeerterrein 2' . In deze partiële herziening is deze bestemming dan ook niet aangevuld met een nadere aanduiding.
In het kader van de inspraakprocedure heeft het voorontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Teylingen, camping de Horizon, Spijkerboor en de Boekhorst’, vanaf donderdag 4 mei 2017 tot en met woensdag 17 mei 2017 ter inzage gelegen.
In het kader van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (zienswijzenprocedure) is ook het ontwerpbestemmingsplan gedurende 6 weken ter inzage gelegd, namelijk van 24 februari tot en met 4 april 2018. Er zijn in deze periode geen zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan is ongewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.