direct naar inhoud van 4.12 Duurzaam bouwen
Plan: Sassenheim-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2010SAS03003-0501

4.12 Duurzaam bouwen

Normstelling en beleid

Duurzaam bouwen is een onderwerp dat in toenemende wordt uitgewerkt door de overheden in Nederland. In landelijk beleid zijn er enkele toetsingskaders waaraan de duurzaamheid van gebouwen kan worden afgemeten. In het Bouwbesluit (2003) zijn normen voor de energiezuinigheid van gebouwen opgenomen. Voor woningen geldt een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,8 en voor kantoren 1,1. In het Besluit energieprestatie gebouwen (2006) is vastgelegd dat bij de bouw, verkoop of verhuur van een gebouw een energieprestatiecertificaat wordt verstrekt.

Naast de wettelijke normen voor energiegebruik zijn er diverse pakketten voor Duurzaam Bouwen (DuBo) in gebruik. Deze pakketten gelden als een soort checklist van allerlei maatregelen die men kan nemen op het gebied van duurzaamheid. Er zijn afzonderlijke pakketten voor:

  • 1. woningbouw en utiliteitsbouw (beheer);
  • 2. woningbouw en utiliteitsbouw (nieuw);
  • 3. grond-, weg- en waterbouw;
  • 4. en stedenbouw.

Regionaal beleidskader

Samen met andere gemeenten in de regio en de Milieudienst West-Holland gebruikt de gemeente Teylingen een pakket met aanvullende eisen voor het vormgeven van een duurzame omgeving, het zogenaamde DuBo Plus. Daarnaast is er voor hogere schaalniveaus het Regionaal Beleidskader Duurzame Stedenbouw (2005) uitgewerkt. Dit beleidskader biedt enkele instrumenten die kunnen worden gebruikt bij stedelijke projecten van meer dan 10 woningen of een grondoppervlakte van meer dan 1 ha.

In het beleidskader zijn ambities vastgelegd voor verschillende thema's van de 3 P's: People, Planet en Profit. Ambities zijn gericht op het voldoen aan de wettelijke normen. Daarnaast is er voor elk aspect een extra ambitieniveau opgenomen. Zo geldt er energieprestatie een EPC van 20% onder de wettelijke norm en voor het materiaalgebruik het toepassen van demontabel en herbruikbare bouwstoffen. In het Regionaal Beleidskader wordt voorgesteld om bij elk project te werken met een extra ambitieniveau voor tenminste één aspect.

Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat de gemeente Teylingen zich extra wil inspannen voor Duurzaam Bouwen. Dit betekent dat zij bij projecten bij voorkeur de opgestelde kaders toepast en in beginsel streeft naar een hoger ambitieniveau dan de wettelijk geldende normen. Ontwikkelingen die in de toekomst binnen het plangebied mogelijk worden gemaakt, zullen ook aan de genoemde kaders worden getoetst.