direct naar inhoud van 3.3 Regionaal en gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied, locaties Ulftseweg 8 Gendringen en Vlakkeeweg 2 Varsseveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000089-DE01

3.3 Regionaal en gemeentelijk beleid

3.3.1 Vrijkomende agrarische bebouwing

In regionaal verband is een structuurvisie opgesteld die als input heeft gediend voor en voor grote delen zelfs onderdeel is van de provinciale structuurvisie. De provinciale structuurvisie heeft echter als taak op hoofdlijnen de denkwijze weer te geven. Vertaling van deze structuurvisie op meer concrete aspecten is verder aan de regio Achterhoek en de gemeenten overgelaten. Dit heeft voor het fenomeen over vrijkomende agrarische bebouwing geresulteerd in een regionale visie "Functies zoeken plaatsen functies". Dit beleid geeft mogelijkheden voor het aanwenden van bestaande (voormalig agrarische) bebouwing voor andere doeleinden. Het vloeit rechtstreeks voort uit de Nota Ruimte. Het doel van de notitie is het op een goede wijze hergebruik en/of functieverandering van deze gebouwen te stimuleren en op die wijze de leefbaarheid, vitaliteit en ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied een nieuwe impuls geven. Er wordt rekening gehouden met het Reconstructieplan om te bepalen waar welke mogelijkheden van toepassing zijn. In het stuk is een praktische handreiking gegeven waarin naar aanleiding van een aantal algemene uitgangspunten initiatieven kunnen worden getoetst.

De toetsing als zodanig is een gemeentelijke aangelegenheid en iedere gemeente kan gemeente eigen kenmerken aan dit beleid toevoegen. Het doel blijft echter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in brede zin.

3.3.2 Achterhoekse erven veranderen

De oorsprong van de kadernotitie "Achterhoekse erven veranderen" vindt zijn grondslag in de VAB regeling. De kadernotitie is in regionaal verband opgesteld om een uniforme gebiedskenmerkende uitstraling van erven te waarborgen. Wanneer sprake is van sloop, nieuwbouw of functieverandering op voormalige agrarische erven dan is de belangrijkste doelstelling een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. De notitie stelt kaders en geeft voorbeelden hoe dit gerealiseerd kan worden. De erfindeling en inrichting op het perceel Vlakkeeweg 2 zoals hieronder weergegeven is tot stand gekomen met inschakeling van het Gelders Genootschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.1509.BP000089-DE01_0006.jpg"

3.3.3 Duurzaamheid

De klimaatveranderingen, de eindigheid van de fossiele brandstof en het daarop anticiperende beleid van het Rijk, provincies en gemeenten vragen er om dat actief wordt gekeken naar duurzaamheid in nieuwbouwplannen. Het betreft thema's zoals C)2- en energiebesparing, duurzame energie en duurzaam bouwen. De gemeente Oude IJsselstreek (Klimaatbeleid, energiekansenkaart 2006), de provincie Gelderland (Kwalitatief Woon Programma) en het ministerie Infrastructuur en Milieu hechten allen belang aan aandacht voor Duurzaam Bouwen. Bouwende partijen worden gestimuleerd hier aandacht aan te geven en nu al te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen op dit gebied.

De gemeente Oude IJsselstreek streeft naar een verschepte EPC van minimaal 10%. In de energiekansenkaart worden de economisch meest gunstige opties uitgewerkt. Daar waar mogelijk heeft het toepassen van zongerichte verkaveling de voorkeur. Duurzaamheid is onder te verdelen in o.a. energieverbruik, materiaalverbruik, waterverbruik, het binnenmilieu en toekomstgericht bouwen.

Voor woningbouw (nieuwbouw) is in de Regio Achterhoek een puntenlijst ontwikkeld om particulieren die duurzaam willen bouwen een handvat te bieden. Deze puntenlijst is zeer geschikt om richting en invulling te geven aan het duurzaam bouwen en het dubo gehalte van de woning te meten. (De lijst is te vinden op de website van de gemeente; http://www.oude-ijsselstreek.nl/pagina/digitaal loket/duurzaam bouwen).