direct naar inhoud van 6.2 Regels
Plan: Buitengebied, locatie Vicarisweg 33 Varsselder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000081-DE01

6.2 Regels

De regels bestaan uit de volgende onderdelen:

  • hoofdstuk 1: inleidende regels;
  • hoofdstuk 2: bestemmingsregels;
  • hoofdstuk 3: algemene regels;
  • hoofdstuk 4: overgangs- en slotregels.

Inleidende regels

De inleidende regels omvatten een beschrijving van de gebruikte begrippen en afkortingen en de wijze van meten.

Bestemmingsregels

In de bestemmingsregels zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elk bestemmingsartikel is, overeenkomstig de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (uitgave 2008), in beginsel opgebouwd uit:

  • een bestemmingsomschrijving; een omschrijving van de doeleinden waarvoor de gronden zijn bestemd en de toegelaten bijbehorende bebouwing;
  • bouwregels; deze regels bevatten de voorgeschreven maatvoering van de bouwwerken;
  • nadere eisen (indien van toepassing);
  • afwijking van de bouwregels (indien van toepassing);
  • specifieke gebruiksregels (indien van toepassing);
  • afwijking van de gebruiksregels (indien van toepassing);.

De bestemming "Tuin"

Binnen de bestemming "Tuin" is het niet toegestaan te bouwen. De gronden mogen gebruikt worden als tuin. Paden zijn binnen deze bestemming ook toegestaan alsmede het aanleggen en gebruiken van parkeerplaatsen. Het bouwen van erkers aan de voorzijde van de woning mag onder voorwaarden worden toegestaan.

De bestemming “Wonen”

Binnen de bestemming “Wonen” is een bouwvlak aangegeven waarbinnen de (nieuwe) vrijstaande woningen zijn toegelaten. De gezamenlijke oppervlakte voor bijbehorende gebouwen (aan-, uitbouwen en bijgebouwen) bedraagt maximaal 80 m² voor bouwpercelen met een oppervlakte tot en met 600 m2en 120 m² voor bouwpercelen met een oppervlakte groter dan 600 m2. Deze regeling voor bijbehorende gebouwen geldt niet voor het perceel waar de bouwaanduiding 'bijgebouwen' is opgenomen. De bijgebouwen voor dit perceel moeten binnen de bouwaanduiding 'bijgebouwen' worden gebouwd.

De inhoud van de woningen mag maximaal 750 m³ bedragen en de goot- en bouwhoogte van de nieuwe woningen mogen niet meer dan respectievelijk 3,5 en 9 meter bedragen. Van de kapschuur mag aan een zijde de goothoogte 6 meter bedragen. De bestaande woningen hebben respectievelijk een goot- en bouwhoogte van 3,5 en 8 meter en 5 en 9 meter/3,5 en 9 meter.

Algemene regels

In de Algemene regels van het plan zijn de volgende algemene regels opgenomen.

Anti-dubbeltelregel

In de Anti-dubbeltelregel wordt geregeld dat grond die reeds eerder bij een verleende omgevingsvergunning is meegenomen niet nog eens bij de verlening van een nieuwe vergunning mag worden meegenomen. Deze regel is rechtstreeks overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.

Algemene bouwregels

In de algemene bouwregels staat beschreven dat onderwerpen van stedenbouwkundige aard overeenkomstig artikel 9 lid 2 van de Woningwet buiten toepassing verklaard worden ten aanzien van een aantal onderwerpen.

Algemene afwijkingsregels

In de Algemene afwijkingsregels gaat het om een afwijkingsmogelijkheid van de in de regels gegeven maten en normen met maximaal 10 %. Daarnaast worden er regels gegeven over het toestaan van een geringe afwijking van bestemmingsbepalingen zoals het beloop of het profiel van wegen of de aansluiting van wegen onderling, situering en afwijking van de maximale bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Overgangs- en slotregels

In het plan zijn de volgende overgangs- en slotregels opgenomen.

Overgangsrecht

In het Overgangsrecht is een regeling opgenomen voor bestaande zaken en rechten die niet in overeenstemming zijn met de overige regelingen in dit bestemmingsplan. De regels voor het overgangsrecht zijn overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening, waarin standaard overgangsrecht voor bestemmingsplannen is opgenomen.

Slotregel

De Slotregel bevat de titel van het bestemmingsplan.